Knjiga mjeseca „Uvod u teoriju čudovišta: od Humbabe do Kalibana”, autorice Mirande Levanat Peričić

tačno.net
Autor 31.3.2015. u 10:25

Knjiga mjeseca „Uvod u teoriju čudovišta: od Humbabe do Kalibana”, autorice Mirande Levanat Peričić

Čudovišta utjelovljuju strahove žudnju i tjeskobu određenog društva, određenog vremena i na određenom prostoru i kao takva su sveprisutna u ljudskoj civilizaciji od starog vijeka do danas. Upravo se temom čudovišta pozabavila Miranda Levanat-Peričić u knjizi “Uvod u teoriju čudovišta od Humbabe do Kalibana” u izdanju nakladničke kuće AGM. Zahvaljujući interdisciplinarnom pristupu knjiga će podjednako zainteresirati studente, stručnjake, književnike, filmologe, antroploge…

Autorica Miranda Levanat Petričić pokazuje u kojoj se mjeri čudovišno povezivalo s demonskim, kako su se određene čudovišne vrste ljudi koristile kao metafore za nevjernike. Prvi dio knjige govori o čudovišnom prostoru s etnocentričnim diskursom. Drugi govori o prehrani tako npr. čudovišni Humbaba izlazi iz šume i proždire sve pred sobom. Strah od tog čudovišnog apetita posebno se ističe kod čudovi&scaron ;nih ljudoždera. Treći dio knjige govori o jeziku. Orci, kao što znamo, grgolje neku neartikuliranu smjesu rudimentalnih izraza. Pa prema tome jezici su nerazumljivi, stoga je prirodno da ih govore čudovišta. I četvrti dio bavi se tijelom. Vrag je, kako znamo, crn, smrdljiv, škiljav i šepav. Peti dio knjige govori o porijeklu čudovišta, i odakle i zašto su čudovišta uopće ušla u ‘priču’, od starozavjetnih tekstova preko srednjovjekovne demonologije do Shakespearove drame „Mletački trgovac”, „Othello” i „Oluja” i dramskih likova poput Kalibana.

Čudovišta su tema koja nam se na prvi pogled čine kao tema udaljena od svakodnevnog života, no zapravo je riječ o vrlo aktualnoj knjizi. Čitajući knjigu možemo promisliti kako se čudovišta i strah koriste za etiketiranje svega što je drugačije i strano, pa čak i za plašenje neposlušne djece.

Izvor:agm.press

tačno.net
Autor 31.3.2015. u 10:25

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija