Književno scenski program “Sve moje iz Bosne”

tačno.net
Autor 29.1.2018. u 13:00

Književno scenski program “Sve moje iz Bosne”

Zavičajni Muzej Travnik i Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine organiziraju KNJIŽEVNO SCENSKI PROGRAM Sve moje je iz Bosne! koje će se održati u srijedu 31.1.2018. u 19:00 sati u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiHSime Milutinovića Sarajlije 7

Zavičajni muzej Travnik producirao je 2015. godine scensko-književni kolažni program o nobelovcu Ivi Andriću „Sve  moje je iz Bosne!“, premijerno izveden septembra 2015. godine u Salzburgu („Kulturforum Odeion“, umjetnički program pod nazivom „Bosnische Nachte“).

„Sve moje je iz Bosne!“ – znamenita je izjava Ive Andrića u kojoj je dat sažetak njegove životne i umjetničke opsesije, jedna vrsta njegovog književnog manifesta.

Akademski glumac Matej Baškarad, uz inserte iz dokumentarno-igranih filmova nastalih u muzejskoj produkciji („Staze, Lica, Predjeli“ –  „Ivo Andrić – lično, osobno & personalno“), u različitim scenskim kostimima interpretira fragmente književnih djela koje je Ivo Andrić posvetio Bosni i gradovima u kojima se formirao kao umjetnik –  “Travnička hronika“, “Staze“, „Jedan pogled na Sarajevo“, „Čaša“.

U dva navrata glumac je na sceni kao neimenovani lik iz Andrićeve proze, a dva puta nastupa kao pisac u njegovim mladalačkim i poznim godinama.

Scensko-književni kolažni program predstavljen je publici u Salzburgu, Travniku, Makarskoj, Tešnju, Mostaru, Tuzli i Zenici.

Nastup u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH odvija se u sklopu turneje po BiH pod pokroviteljstvom Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo.

tačno.net
Autor 29.1.2018. u 13:00

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija