Književno veče s Anjom Golob u Zvonu

Amela Balić
Autor/ica 22.4.2017. u 11:48

Književno veče s Anjom Golob u Zvonu

Foto: Igor Modic

Književno veče na kojem će biti predstavljena gošća iz Slovenije Anja Golob, održat će se u utorak 25.4. s početkom u 20h. Predstavljanje će biti upriličeno u Udruženju za afirmaciju kulture i umjetnosti „Zvono“.

S gošćom će razgovarati Andrea Lešić.

ANJA GOLOB (r. 1976. g.) slovenska je pjesnikinja, publicistkinja i urednica u nezavisnoj nakladi VigeVageKnjige, specijaliziranoj za izdavanje prevedenih nacrtanih romana (graphic novels). Povremeno prevodi s engleskog i njemačkog te radi kao dramaturginja u predstavama suvremenih preformativnih sadržaja. Na Filozofskom fakultetu u Ljubljani studirala je filozofiju i komparativnu književnost, ali studij nije završila. Dvanaest je godine redovito objavljivala kazališne kritike, većinom u dnevnom časopisu Večer, u kojem je više godina pisala i kolumne.

Do sada je izdala četiri zbirke pjesama, tri na slovenskom jeziku: V roki / U ruci (Litera, Maribor, 2010.), Vesa v zgibi / Izdržaj u visu zgibom (Mladinska knjiga, Ljubljana, 2013.), Didaskalije k dihanju / Didaskalije uz disanje (vlastita naklada, Ljubljana, 2016.). Izbor pjesama iz druge knjige, koja je bila nominirana za Veronikinu i nagrađena Jenkovom nagradom (2014.), izašao je u prijevodu na njemački pod naslovom ab und zu neigungen (hochroth, Beč, 2015.) Za Didaskalije uz disanje je listopada 2016., dva mjeseca nakon izlaska zbirke, ponovno dobila Jenkovu nagradu.

U zadnje dvije godine bila je pozvana na rezidencije: Villa Waldberta, Feldafing, Njemačka (rujan – studeni 2015.), PEN Vlaanderen, Antwerpen, Belgija (svibanj 2016.), LCB Berlin, Njemačka (prosinac 2016.), a preko natječaja JAK (Javne agencije za knjigu R Slovenije, op. prev.) na književnu rezidenciju u Berlinu (lipanj 2016.).

Travnja 2016. godine bila je izabrana među 10 perspektivnih autora Europe (10 New Voices from Europe, inicijativa u organizaciji platforme Literature Across Frontiers iz Walesa), a kao jedina predstavnica Slovenije ove je godine bila i na literarnoj turneji Omnibus CROWD Tour (u organizaciji Lettretage iz Berlina), na kojoj je sudjelovalo preko 100 autora iz 37 država.

Objavljuje u časopisima i revijama prije svega u Sloveniji, gdje redovito gostuje kao i u inozemstvu.

Više na www.anjagolob.org.

Amela Balić
Autor/ica 22.4.2017. u 11:48