Namik Kabil u petak zatvara 2017. godinu u Narodnom pozorištu Mostar

Andrijana Copf
Autor 12.12.2017. u 10:16

Namik Kabil u petak zatvara 2017. godinu u Narodnom pozorištu Mostar

Narodno pozorište Mostar ovu godinu završava jedinstvenim programom u petak, 15. 12. u 19 sati, uz besplatan ulaz za sve posjetitelje: gostovanjem Namika Kabila, filmskog reditelja, scenarista i TV urednika.

U programu “Književni most” Kabil će u Mostaru po prvi put u javnosti predstaviti drugo, dopunjeno izdanje svog autobiografskog romana “Amarcord” (Hena com, Zagreb). S obzirom da knjige nema u mostarskim knjižarama, program u Narodnom pozorištu Mostar je jedinstvena prilika za publiku da se kroz otvoreni razgovor s autorom, javnu književnu tribinu, upozna s knjigom čije je prvo izdanje predstavljeno na San(j)m knjige u Istri i gdje je bila druga najprodavanija knjiga pulskog književnog sajma, zatim na književnom festivalu u Leipzigu…

Kabil je rođen u Bosni, odrastao u Hercegovini, u Trebinju, živio i školovao se u Americi, danas živi u Sarajevu. O svemu tome piše u “Amarcordu”: o suncu u Hercegovini, godinama provedenim u Americi gdje odlazi početkom rata u BiH kao 25-godišnjak, o životu noćnog čuvara i taksiste i drugih poslova koje je u Los Angelesu radio da bi zaradio za studij, o umjetnosti koja ga je spašavala od najvećeg leda – onog unutrašnjeg, o samoći, svjetlosti i toploti Hercegovine koju nije pronašao nigdje drugo, sjećanjima i unutrašnjim demonima…

“Ja nikad ne bih živio u Americi da nije bilo rata. A onda sam, uprkos svemu, tamo ostao devet godina i svih devet je bilo obilježeno otporom prema obećanoj zemlji. Jedan te isti otpor se mijenjao, rastao i smanjivao, razvlačio do neprepoznavanja, ali nikada nije prestajao biti to – otpor. A danas, dvanaest godina nakon povratka, shvatam da mi je američko iskustvo jedno od najvažnijih, bez obzira što sam tamo otišao bježeći od rata i što nerijetko mislim o sebi kao o ratnom profiteru. Čudan je to osjećaj. (…)” – tako Kabil počinje “Amarcord”.

Poznat je kao scenarista filmova “Kod amidže Idriza”, autor filma “Čuvari noći” (Svjetska premijera na Venecijanskom filmskom festivalu), “Informativni razgovori” (dobitnik “Srca Sarajeva” za najbolji dokumentarni film Sarajevo Film Festivala 2007. i brojnih međunarodnih nagrada), “Magnet” i više TV dokumentaraca, od kojih se izdvaja najnoviji “Srce od drveta” o sazliji Ćamilu Metiljeviću, koji je svjetsku premijeru na Sarajevo Film Festivalu 2016., prikazan na Festivalu dokumentarnog filma u Beogradu itd. Napisao je roman “Sam” i nekoliko drama.

Ulaz na “Književni most” je besplatan!

Andrijana Copf
Autor 12.12.2017. u 10:16

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija