Oaza kritičkog novinarstva

tačno.net
Autor 6.10.2018. u 18:07

Oaza kritičkog novinarstva

Foto: portalnovosti.com

Kolumne Tomislava Jakića odraz su kritičkog novinarstva kakvog danas u svijetu skoro da i nema, rečeno je na predstavljanju Jakićeve knjige ‘Nisu svi (bili) slijepi – odabrane kolumne’ upriličenom 4. oktobra u dvorani Novinarskom domu u Zagrebu. Osim autora, o knjizi su govorili Zlatko Dizdarević, novinar i bivši ambasador BiH u Hrvatskoj, i Boris Pavelić, novinar Novog lista, uz moderiranje novinara Novosti i književnika Ivice Đikića.

– Knjiga u izdanju SNV-a sadrži nekoliko desetaka Jakićevih kolumni nastalih između 2012. i 2017., objavljenih najvećim dijelom u Novostima, časopisu Prosvjeta te na portalima Forum.tm i Tačno.net, ali i u nekim drugim medijima, kao i desetak do sada neobjavljenih tekstova – rekao je Đikić predstavljajući knjigu.

– U novinarstvu postoji duboka erozija, ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu. Nestaju kritičko novinarstvo i svijet u kojem je novinarstvo zasnovano na činjenicama bilo vrlo praćeno. Zbog toga su tekstovi Tomislava Jakića vrlo važni jer svjedoče o vremenu u kojem se vjerovalo da činjenice postoje, za razliku od današnjeg virtualnog novinarstva bez argumenata. Ozbiljno novinarstvo je ubijeno da bi se moglo manipulirati javnošću – rekao je Pavelić.

Dizdarević je govorio o svojim kontaktima s Jakićem u vremenu kad je bio ambasador i njihovoj zajedničkoj liniji promišljanja situacije.

– Danas nije problem lažna vijest koja se nekad mogla demantirati, danas su problem oprani umovi, odnosno dobri ljudi koji nisu svjesni da pogrešno razmišljaju jer su obasuti lavinom lažnih činjenica – rekao je Dizdarević i dodao da Jakićevi tekstovi nisu napisani da bi se nekom svidjeli.

– On ukazuje da je novinarstvo proizvodnja informacija koje odgovaraju na pet pitanja: tko, što, kako, gdje i zašto. Danas izostaje ključno pitanje ‘zašto’ – rekao je Dizdarević, ističući da je današnje prevladavajuće novinarstvo potpuno suprotno od novinarstva Tomislava Jakića.

Autor knjige okupljenima je rekao da je u novinarstvo ušao prije 50 godina.

– Otada se promijenilo sve, a urušavaju se sve sfere života – rekao je Jakić, ističući da su mainstream mediji kojima se nekad najviše vjerovalo, jer su bili profesionalni i vjerodostojni, danas u službi financijskih i obavještajnih struktura.

U publici, koja je do kraja ispunila dvoranu, bile su brojne javne ličnosti: bivši predsjednik Stjepan Mesić, jugoslavenski diplomat Budimir Lončar, aktivist Zoran Pusić, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer, kao i brojna novinarska pera iz Hrvatske.

portalnovosti.com

tačno.net
Autor 6.10.2018. u 18:07

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija