Objavljen 16. broj časopisa SIC: „Između angažirane i degažirane književnosti“

tačno.net
Autor 13.12.2015. u 12:57

Objavljen 16. broj časopisa SIC: „Između angažirane i degažirane književnosti“

Objavljen je 16. broj književnog časopisa SIC, koji su 2009. pokrenuli studenti Filozofskog fakulteta u Sarajevu, a koji u proteklim godinama postao jedan od prepoznatljivih književnih časopisa u BiH.

U svom poludecenijskom postojanju SIC je iz studentskog izrastao u književni časopis koji je prepoznatljiv kao prostor na kojem se preispituju dominantne dogme o društveno angažovanoj i etnički funkcionaliziranoj književnosti, ali i kao mjesto okupljanja pisaca nove generacije kako iz BiH, tako i iz Srbije i Hrvatske.

U uvodnom tekstu 16. broja Mirnes Sokolović govori iz ‘insajderske perspektive’ o razvoju SIC-a. Osnovicu novog, kao i prethodnih brojeva SIC-a, čine književni prilozi – poezija Almira Kljune i Renata Karamehića, te proza Dragoljuba Stankovića, Edin Salčinovića, Saše Ćirića, Mirnesa Sokolovića i Božidara Radoševića.

Novi broj SIC-a donosi i prikaze savremene domaće i evropske proze: o romanu „Oblak boje kože“ Nebojše Lujanovića pisao je Đorđe Krajišnik; roman „T.“ Viktora Peljevina prikazao je Mirnes Sokolović, dok je Harun Dinarević pisao o sabranim pripovijetkama Dona DeLilla.

Rubrika „Esej“ donosi tekst Maje Abadžije o trenutno vodećem kineskom SF piscu – Cixin Liu, esej Saše Ćirića o principu neodređenosti u djelima Franza Kafke, te dva teksta urednika SIC-a Harisa Imamovića: prvi je „Islam i književnost“ u kojem se sagledavaju odnosi koje različite interpretacije islama i na njima zasnovane koncepcije društvenog poretka zauzimaju spram književnosti; drugi Imamovićev tekst nosi naslov „No Country for All Men“, a predstavlja interpretaciju romana „Put“ Cormaca McCarthyja.

Svi tekstovi iz novog broja dostupni su na portalu www.sic.ba.

Tagovi:
tačno.net
Autor 13.12.2015. u 12:57