Počela konferencija “Regarding Sarajevo” u Sarajevu

tačno.net
Autor 27.4.2017. u 14:28

Počela konferencija “Regarding Sarajevo” u Sarajevu

Panel diskusijom o temi “Evropa u zamci identiteta?“ sinoć je u Kamernom teatru 55 zvanično počela konferencija “Regarding Sarajevo“. Konferenciju koja će trajati do 29. aprila i uključivati panel diskusije, predavanja te javna čitanja i razgovore, zajednički organizuju Njemačka akademija za jezik i književnost i Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini. Posebni gosti na konferenciji su pisci i naučnici, njih više od 80 iz svih krajeva Evrope, koji su u Sarajevo došli kako bi saznali više o gradu, zemlji i kulturi, a u središtu tog istraživačkog putovanja nalaze se susreti sa književnicima i naučnicima iz Bosne i Hercegovine.

O unutrašnjim i vanjskim prijetnjama evropskom projektu i šta se možda može naučiti iz iskustva Sarajeva sinoć su na prvoj panel diskusiji govorili prof. dr. Tarik Haverić, prof. dr. Dubravka Stojanović te švedski kritičar i kolumnista Carl Henrik Fredriksson dok je diskusiju vodio politolog i novinar Volker Weichsel. Sa posebnim osvrtom na masovnu pojavu populizma u evropskoj politici, učesnici su istakli da Evropa danas ima političare, a ne državnike, i da je populizam autoimuna bolest demokratije.

Volja naroda nije nužno ono što je najbolje za narod. Građani i građanke vrlo lako mogu  biti neinformisani, izmanipulisani, prevareni i slično. Za mene, demokratija nije kada društvo štiti manjinu od većine, nego kada pojedinca u toj manjini štiti od njegovog okruženja i daje mu sve pravne osnove za slobodan život“, zaključio je na kraju diskusije prof. dr. Tarik Haverić dok je njegova kolegica prof. dr. Dubravka Stojanović naglasila da populističko korištenje institucija iste potpuno uništava te da se internet kao simbol slobode danas masovno koristi za populizam.

Konferencija “Regarding Sarajevo“ nastavit će se danas, u četvrtak, 27. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo sa početkom u 19 sati i 30 minuta javnim čitanjima i razgovorima o temi “Dati riječ historiji-Književnost ima riječ I“. Učesnici ove programske aktivnosti bit će Tanja Stupar-Trifunović, Faruk Šehić i Mile Stojić dok će razgovore voditi Adisa Bašić i Heinrich Detering.

Održavanje konferencije “Regarding Sarajevo“ podržali su Fondacija S. Fischer, Kulturna fondacija Allianz, Evropska mreža za književnost i knjige TRADUKI, Društvo pisaca Bosne i Hercegovine te Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Ulaz na sve programske aktivnosti konferencije je slobodan.

tačno.net
Autor 27.4.2017. u 14:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija