PROMOCIJA KNJIGA ZORANA FERIĆA I GORANA SAMARDŽIĆA

tačno.net
Autor 17.3.2016. u 10:01

PROMOCIJA KNJIGA ZORANA FERIĆA I GORANA SAMARDŽIĆA

Zoran Ferić: Na osami blizu mora (Zagreb: V.B.Z., 2015)

Goran Samardžić: Zimski zagrljaji (Zagreb: V.B.Z., 2015)

Vodeća hrvatska izdavačka kuća V.B.Z. pridružuje se obilježavanju dvije decenije Buybooka, najvećeg bh. izdavača, promocijom svoja dva naslova koja su privukla veliku pažnju hrvatske čitalačke publike: Na osami blizu mora Zorana Ferića i Zimski zagrljaji Gorana Samardžića. Razgovor s dva pisca započet će u knjižari Buybook (Radićeva 4, Sarajevo) u petak, 16. 3. 2016. u 20 sati, a moderirat će ga istaknuti hrvatski pisac, urednik i kritičar Drago Glamuzina.

Četiri godine nakon velikog uspjeha Kalendara Maja Zoran Ferić pojavljuje se s romanom Na osami blizu mora, koji ponajviše tretira muško-ženske relacije i peripetije. Ali za razliku od iscrpnog Kalendara, Ferić ovdje ne ispisuje kompletne živote svojih likova, nego ih hvata u ključnim epizodama u kojima se ti životi formiraju ili prelamaju. Slika je fragmentarna, ali roman cjelovit i zaokružen. Ferićev književni dom i ovaj je put otok Rab (ali autor svoje likove slijedi i u Makueniju, Battle Creeku, Krakovu, Grazu, Zagrebu, Rijeci…) na kojem pratimo živote nekoliko lokalnih “galebova“ i “malomišćanskih“ cura od adolescencije nabrijane hormonima do onih umornih i rezigniranih trenutaka kad već počinjemo sumirati svoje živote. Luka, Boris, Gavran, Škembo, Lena i Alka glavni su protagonisti, s tim da se u njihove živote upleću i brojne “strankinje“: Constanze, Gaby, Urlike, Dagmar, Marie… Ljubav, seks, mnoštvo smiješnih i prepoznatljivo ferićevskih grotesknih situacija, ali i tuga, melankolija i vječna borba sa životom koji nas uvijek nekako “zajebe“, a sve ispisano majstorskim rukopisom jednog od najuvjerljivijih glasova hrvatske književnosti.

 

Zimski zagrljaji Gorana Samardžića je knjiga koja spada u sam vrh žanra kratke priče. Beograd, Sarajevo, Zagreb, rat, razvod, napuštanje obitelji, čežnja za djecom, pisanje, sjećanje na djetinjstvo, zaljubljivanje, seks, starenje… to su koordinate u kojima se kreće nova zbirka priča Gorana Samardžića, autora Šumskog duha, jednog od onih romana koji su obilježili proteklo književno desetljeće na ovim prostorima. Autobiografski konotirane (glavni junak gotovo svih priča je Goran Samardžić), ove se priče stalno vraćaju na čvorna mjesta autorova života. Direktne i nemilosrdne, napisane bez viškova, bez uljepšavanja, često nježne, ali ponekad i brutalne, one vam istodobno izbijaju zrak iz pluća i razvlače usta u osmijeh. “Samardžićeva je proza hrabra i beskompromisna, ponajprije prema sebi. Autor je na scenu doveo svoje roditelje, žene, ljubavnice, djecu… i isporučio nam život u svom najelementarnijem obliku. I lijepu knjigu“, riječi su kojima ovu knjigu karakterizira Samardžićev sagovornik na ovoj promociji, Zoran Ferić.

Zoran Ferić rođen je 1961. u Zagrebu. Diplomirao je jugoslavistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i od 1994. radi kao profesor hrvatskog jezika u zagrebačkoj XVIII. gimnaziji. Priče objavljuje u časopisima i novinama od 1987. godine, ali prvu knjigu priča, Mišolovka Walta Disneya, objavio je 1996. godine u Nakladi MD. Deset godina poslije dobio je za nju Nagradu Dekada. Za drugu knjigu priča, Anđeo u ofsajdu, objavljenu 2000. godine (Naklada MD) dobio je Nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine. Prvi roman Smrt djevojčice sa žigicama (Naklada MD) objavio je 2003., a sljedeće godine pod naslovom Otpusno pismo (Profil) izlazi mu zbirka kolumni koje piše za tjednik Nacional. Roman Djeca Patrasa objavio je 2005. godine u biblioteci Premijera Jutarnjeg lista. Šest godina poslije, 2011., izlazi mu roman Kalendar Maja za koji je dobio nagradu Vladimira Nazora, Jutarnjeg lista, Grada Zagreba i pulskog sajma knjiga (Kiklop). Druga knjiga izabranih kolumni Apsurd je zarazna bolest izašla je 2012. godine. Knjige su mu prevedene na njemački, engleski, poljski, ukrajinski, slovenski, talijanski i španjolski jezik.

Goran Samardžić je rođen u Sarajevu 1961. godine. Završio studij književnosti. Suvlasnik knjižare i izdavačke kuće Buybook, u kojoj radi i kao urednik. Do sada je objavio knjigu pjesama Lutke (Svjetlost, 1990), knjigu poezije i proze Otkazano zbog kiše (Svjetlost, 1995) knjigu poezije i proze Između dva pisma, (ABC, 1996, Ljubljana), knjigu priča Sikamora (Bosanska knjiga, 1997), koju su novinari proglasili knjigom godine. Knjigu starih i novih priča Ljudi koje su na krilima donijele guske (Profil, Zagreb, 2005) i knjigu izabranih i novih priča Leteći Beograđanin (Laguna, Beograd, 2009). Nekoliko priča iz ove knjige na anonimnim konkursima dobilo je prve i druge nagrade. U izdanju Profila iz Zagreba objavio je roman Šumski duh, nagrađen godišnjom nagradom Društva pisaca BiH. Šumski duh se našao u finalu za nagradu Jutarnjeg lista iz Zagreba i u finalu nagrade Meša Selimović za najbolji roman napisan na području Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Do sad je doživio nekoliko izdanja u Hrvatskoj, a pojavio se i u Srbiji 2006. godine u izdanju Lagune iz Beograda. Preveden je i objavljen i u Sloveniji (izdavačka kuća Beletrina) i Makedoniji, a trenutno se prevodi na njemački jezik. O Šumskom duhu je izašlo više tekstova i kraćih studija i predstavlja oksimoron koji je podjednako oduševio i publiku i kritiku. Goran živi i radi u Sarajevu.

Nakon razgovora autora s urednikom Dragom Glamuzinom koji će početi u 20 sati, uslijedit će njihovo druženje s publikom i potpisivanje knjiga. Knjižara Buybook povodom ovoga događaja za svoju publiku ostaje otvorena sve do 23 sata.

Pozivnica Samardzic i Feric

tačno.net
Autor 17.3.2016. u 10:01

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija