Promocija knjige Hariza Halilovića: “Kako opisati Srebrenicu”

tačno.net
Autor 9.7.2017. u 12:40

Promocija knjige Hariza Halilovića: “Kako opisati Srebrenicu”

Izdavačka kuća Buybook najavljuje promociju knjige Hariza Halilovića Kako opisati Srebrenicu: Zapisi, eseji, polemike, sjećanja. Knjiga je objavljena u Buybookovoj biblioteci Memorija u izdanju Sarajevo – Zagreb, i izlazi iz štampe upravo na dan promocije. Promocija će se održati u ponedjeljak, 10. jula 2017. u 14:00 sati, u Bošnjačkom institutu, u sali u zgradi biblioteke na 4. spratu.

Kako opisati Srebrenicu – knjiga je koja ostavlja da njezino naslovno i glavno pitanje nema konačnoga odgovora, nego da odsjeva pred našim očima kao spomen i opomena. Ona je vrijedan putokaz kako se osobno suočiti s toposom koji neće određivati samo budućnost svih koji su na bilo koji način vezani za Srebrenicu – nevinih i vinih, žrtava i zločinaca, indiferentnih i profitera – nego je univerzalni antropološki fenomen, pitanje odgovornosti čovjeka kao čovjeka.”

prof. dr. fra Ivan Šarčević (Franjevačka provincija Bosna Srebrena)

“Nit koja se provlači kroz sve Halilovićeve tekstove o Srebrenici je – poštovanje. Poštovanje prema temi, razumijevanje ljudske cijene i obima, uvid u dubinu gubitka koji je pretrpjela zajednica kojoj Halilović pripada. To je poštovanje nekoga ko je kada piše u stanju prizvati imena, likove, zanimanja, hobije – s lakoćom koja je donekle šokantna, kao da ih uzima za ruku i dovodi pred čitaoca – drugim riječima, pokazati ljudsku dimenziju i ljudsko lice anonimnih posmrtnih ostataka za kojima se još uvijek traga po pustopoljinama istočne Bosne. Jer, u to nema sumnje, oni su njegova jedina domovina.”

Emir Suljagić (Internacionalni Univerzitet u Sarajevu)

tačno.net
Autor 9.7.2017. u 12:40