Promocija monografije Après

tačno.net
Autor 1.6.2017. u 10:45

Promocija monografije Après

Povodom deset godina rada Nemanja Maraš, umetnički fotograf, doc. Institut za umetničku igru iz Beograda 5. juna s početkom u 20 časova u Galerija Progres otvoriće samostalnu izložbu i održati promociju monografije Après (Posle) u izdanju Instituta za umetničku igru.


Knjiga sadrži portrete igrača, mnogih nama poznatih, i mnogih za koje znamo po njihovoj svetskoj slavi, iz sveta baleta i umetničke igre. Monografija koja nije samo dokument koji otima sadašnjost od prašine zaborava, već je psihološka studija fotografisanog trenutka i pravo je umetničko delo.

Maraševa ideja je da momentalno zabeleženim trenutkom, sačuva dragocen i neponovljiv izraz kojim igrači pokazuju emocije i umor posle tek odigrane predstave. Da bi se to ostvarilo, postavio je set iza scene (pozadina sa crnim zidom), što omogućuje hvatanje nesvesnog izraza kojim se otkrivaju osećanja fotografisane ličnosti. Euforija i neprimećivanje fotoaparata su obezbedili da se zabeleži dragocen trenutak spontanosti i da se prevaziđe promišljena poza i sačuva iskreno osećanje fotografisane ličnosti.

Nemanja Maraš je rođen 1989. godine u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek primenjena grafika, atelje fotografija. Modnom fotografijom se bavi od kraja 2006. godine, a dve godine kasnije počinje sa eksperimentalno-konceptualnim stvaralaštvom. Do sada je sarađivao sa mnogim modnim dizajnerima, muzičarima, glumcima, izdavačkim i modnim kućama, kao i sa humanitarnim i nevladinim organizacijama.

Od 2014. redovni je član ULUPUDS-a. Imao je osam samostalnih izložbi, učestvovao je na dva svetska bijenala studentske fotografije i na više grupnih izložbi.

tačno.net
Autor 1.6.2017. u 10:45