Safer Grbić laureat Sedmog festivala književnosti mađara – Sziveri János

tačno.net
Autor 2.4.2015. u 15:55

Safer Grbić laureat Sedmog festivala književnosti mađara – Sziveri János

Sziveri János je autor nove poetske intonacije u književnosti Mađara koja je doprinijela uspostavljanju čvršćih veza između lirike Mađara izvan Mađarske i srodnih stremljenja današnjeg savremenog mađarskog pjesništva. Svojim zbirkama poezije objavljenim u Budimpešti prema riječima kritičara „osvježio je stajaću vodu budimpeštanske lirike.“ Na njegovo pjesništvo umnogome je uticala poetika Vaska Pope, Atile Jožefa, Janoša Pilinskog i Ištvana Domonkoša. Osim poezije objavljivao i eseje iz oblasti likovnih umetnosti, prevodio je na mađarski jezik više stranih autora, a od 1980. do 1983. godine bio je glavni urednik časopisa „Új Symposion.“

Dobitnik prve nagrade Sedmog festivala književnosti mađara Sziveri János je mladi bosanskohercegovački književnik Safer Grbić, student Filozofskog fakulteta u Sarajevu na Odsjeku za filozofiju.

  1. godine Grbić je uvršten među deset najboljih mladih književnika na Balkanu od strane 50. organizacijskog odbora Festivala kulture mladih Srbije i Drugog programa Radio Beograda, te iste godine je bio u užem izboru za nagradu Timočka lira.
  2. godine Grbić je dobio pohvalu za poeziju od strane književnog kluba Bogoljub pri crkvi Svetog Prokopija i Društva srpsko-ruskog prijateljstva Pravoslavljenje, a koja je uručena na svečanosti, na dan Slave Kluba.
  3. godine Grbić je dobitnik prve nagrade za poeziju na Sedmom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji „Mihal Babinka“, a također iste godine leureat je nagrade za poeziju i kratku priču Trifun Dimić“ iste godine u Srbiji.
  4. godine Grbić je dobitnik prve nagrade za književnost na Šestom međunarodnom festivalu za mlade i studentsku omladinuMagda Simin“ u Srbiji, te prve nagrade za poeziju na Četvrtom međunarodnom festivalu za poeziju i kratku priču u Srbiji „Pavle Popović

Grbić objavljuje u, časopisima za kulturu u BiH, Srbiji, Hrvatkoj, Sloveniji i Crnoj Gori, te je njegov rad objavljen u svim najznačajnijim antologijama savremene omladinske bosanskohercegovačke, regionalne i svjetske književnosti sa preko 30 pregleda, panorama, prikaza, zbornika, rukopisa  (…)

Dodjela plakete i nagrade na Sedmom festivalu književnosti mađara – Sziveri János biti će dodijeljena u petak, u rodnom gradu Sziveri Jánosa gdje će Grbić biti počasni gost hiže.

tačno.net
Autor 2.4.2015. u 15:55