Amer Tikveša: Gospodine Radončiću, da li BiH mora zaštititi svoje nevine građane ako su posjetili Merlinku?

Amer Tikveša
Autor 1.2.2014. u 16:21

Amer Tikveša: Gospodine Radončiću, da li BiH mora zaštititi svoje nevine građane ako su posjetili Merlinku?

Festival queer filma Merlinka danas je prekinut nasilnim upadom maskiranih retarda sviješću doraslih do fašističkog svjetonazora.

Sve to se desilo u vremenu kad je policija trebala biti tu, ali nije. Stoga, cijenjeni publikume, primi saučešće policije u današnjem zločinačkom poduhvatu drastičnog kršenja elementarnih ljudskih prava.

Piše: Amer Tikveša

Maskirani krimosi (njih 7), potencijalne ubice, upali su za vrijeme diskusije „Transseksualnost u tranziciji“. Od te tri riječi, oni razumiju samo „u“, stoga je teško pretpostavljati da ih je tema isprovocirala. Prije će biti da su plaćeni i dobro upućeni. Prema izjavi nekih prisutnih, tačno su znali koga će fizički napasti: P. A, direktora festivala, i S. D, moderatorku diskusije. Ostale su vrijeđali, pljuvali i otišli u nepoznatom pravcu. Sasvim dovoljno da se projekcije filmova otkažu do daljnjeg kao i pozicioniranje Sarajeva na mapi civiliziranih gradova. Kad je film u pitanju, najveći stepen tolerantnosti Sarajeva ostat će izgleda zadugo ona opskurnost kad je vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala pomjereno zbog ramazana.

Ovo je jedan od događaja, već je lako znati, po kojem će ostati upamćena 2014. u Sarajevu, kao što je 2008. upamćena između ostalog i po vehabijskom napadu na Queer Festival.

Ne treba očekivati od policije ništa, od vlasti također, iako su Radončić, Lagumdžija i Izetbegović nedavno rekli kako „BiH mora zaštititi svakog nevinog građanina“. No, to je bilo povodom Interpolovog zahtjeva za provjerom nekih bošnjačkih gospodara rata, između ostalih i Nasera Orića. Vijesnici mira, zagovaratelji tolerancije i poštivanja ljudskih prava u BiH su opresirani. Za svoju slobodu, mogu se izboriti samo sami. Obeshrabruje zato činjenica da posjetitelji festivala, koji su bili brojniji od zlikovaca nisu bili u stanju da ih spriječe, manje-više razbježali su se.

Ako se išta zna, onda je to činjenica da u BiH, ako si na strani judskih prava, svakog trenutka moraš biti spreman na samoodbranu. Ovo je dobar povod za podršku LGBT populaciji. Borci za ljudska prava i pripadnici LGBT populacije sada bi trebali izaći na ulicu i ne dozvoliti ološu da drži monopol nad kulturom i sebe, čak i silom, nameće za vrhovnog autoriteta kad su u pitanju normativi seksualnosti.

Amer Tikveša
Autor 1.2.2014. u 16:21