Događanje Ličana na Trgu žrtava fašizma

Marijan Vogrinec
Autor 31.8.2018. u 15:28

Izdvajamo

  • Ako bude izbačen iz HDZ-a, prijeti, dat će ostavku na dužnost ličko-senjskog župana, vratiti se na mjesto saborskog zastupnika i tamo glasati - „protiv Plenkovića“. A ovom se, jelte, već sada tresu gaće od straha. Darko Milinović će glasati protivno saborskoj većini. Iz osvete. A birači ga nisu propustili u „Visoki dom“ da se nekom osvećuje, već da se bori za njihove interese. Ma brus. Ni oni iz saborske većine niti oni iz saborske manjine ne bore se za opće dobro, nego za vlastito i stranačko. Tko šiša građane!

Povezani članci

Događanje Ličana na Trgu žrtava fašizma

Foto: Marko Todorov /Cropix

Puna šaka brade da je samo HDZ cirkus od stranke, a ostatak političkog spektra zdrav i prosperitetan. Ali nije. Isti je scenarij aktualan u SDP-u i, dakako, opetovano viđen na političko-ideološkoj margini – od HNS-a i Mosta nezavisnih lista do HSS-a, niza tzv. pravaških stranaka, itsl. Nešto je trulo, a zna se što, u državi koja se tek prigodno i samozavaravajuće može dičiti kvalifikativima – samostalna, neovisna i suverena. A pravo je pitanje: koliko će još biti moguća i ta vrst mazohizma!?      

Marijan Vogrinec

„Lički Putin, kako su svojevremeno tepali Milinoviću, odlučio je pokrenuti pobunu, istovremeno demantirajući da je to – pobuna“, možda je preciznije od ostalih medija portal Index.hr komentirao autobusni desant ličkih hadezeovaca, koji su u srijedu pod vodstvom kontroverznog gospićkog ginekologa Darka Milinovića „napali“ stranačku Središnjicu na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Navodno su došli po objašnjenje zašto se već treći put odgađaju unutarstranački izbori u ličkom HDZ-u, a čak je iz druge galaksije razvidno da je „vječni gazda“ ZNA SE opcije u razvojno krajnje devastiranoj i tonućoj tzv. regiji vuka, medvjeda i bukve Darko Milinović ratoborno i zavjerenički pokušao frakcijski udar na aktualno HDZ-ovo vodstvo i samog predsjednika/premijera Andreja Plenkovića, s kojima je već neko vrijeme u sukobu. I to zbog najprozaičnijeg i najprimitivnijeg razloga: uhljebničkog. A taj je u pupčanoj vezi s pozicijom političke moći, koja pak Milinoviću rapidno izmiče.

HDZ-ov trenutni vrh više ga ne želi i on, ma što govorio, ne može podnijeti da nakon 17 godina „gazdovanja“ ličko-senjskim ogrankom te stranke više nije u igri, pa je autobusni desant dvjestotinjak njegovih pristaša imao biti upozorenje Plenkoviću i suradnicima da je on – a ne njihov protukandidat Marijan Kustić, HDZ-ov saborski zastupnik i jedan od direktora u Hrvatskom nogometnom savezu – opet bogomdan za predsjednika ličko-senjske stranačke filijale. Milinović, koji je kupio bjanko mjenicu za napredovanje u HDZ-ovoj hijerarhiji prosvjednim 2001. godine u Gospiću vezivanjem lancima zbog uhićenja Mirka Norca, optuženog za teški ratni zločin u Domovinskom ratu protiv civilnog srpskog stanovništva, ima visoko mišljenje o sebi kao političaru i drži da je pozvan doživotno vedriti i oblačiti u Ličko-senjskoj županiji. I ne samo u toj županiji. Njegove su ambicije čak državničke, jer si „zasluge“ smatra državotvornim, pa je spreman i autobusnim desantom s višesatnom „okupacijom“ Središnjice HDZ-a i još drastičnijim potezima izboksati predsjedničko mjesto u ličko-senjskom ogranku ZNA SE opcije. Računica mu je dalekosežna, o čemu se tu i tamo znao izlanuti.

Pa, računa, ako doskora Andrej Plenković posrne pod teretom Agrokora, Uljanika i 3. maja, Petrokemije, Ine, raspada zdravstvenog, mirovinskog, socijalnog i školskog sustava, referendumskim diverzijama klerokonzervativnih ultraša, unutarstranačkih trvenja s radikalnim desnim krilom, itsl., odnosno digne ruke od svega tog jada te se u hrvatskoj kvoti uhljebi na visokom polit-diplomatskom mjestu u Bruxellesu (uskoro će biti izbori za najviše dužnosti u Uniji), pozicija šefa županijske organizacije HDZ-a nenadomjestiva je odskočna daska za osvajanje stranačkog trona, a potom… Samo nebo je granica. Dosad je Milinović bio jedini kandidat za „političkog vođu“ na svakim izborima u Lici, a sada mu stranački vrh suprotstavlja svog protukandidata! Otkuda sad taj Marijan Kustić? Aaaa, neće majci na moj leno, misli si lički Putin. I predvodi „pobunjenike“, što ih je sam povukao s radnih mjesta u županijskoj upravi, gdje ih je sâm i uhljebio po stranačkom, nepotističkom, klijentelističkom i kakvom sve ne ključu, pa se ljudi nisu ufali kazati mu – neću u Zagreb. A naravno da nisu išli o svom trošku i samo zato što neizmjerno ljube Darka Milinovića.

Lika Milinoviću ili Plenkoviću?

„Okupacija“ prostorija Središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma okončana je kasno navečer u srijedu nakon što se Milinović telefonski navodno čuo s Darkom Nekićem, povjerenikom raspuštene ličko-senjske organizacije stranke koji mu je, opet navodno, zajamčio da će se unutarstranački izbori održati 9. rujna. Lički Putin sumnja da su dosadašnje odgode izbornih termina ciljano pogodovale protukandidatu Marijanu Kustiću budući da se tražilo što više vremena za projektiranje njegove pobjede u sredini koju je gotovo dva desetljeća neprikosnoveno kontrolirao Milinović. Mediji su u tzv. sezoni kiselih krastavaca danima izvještavali o tome kako se lički stranački boss suprotstavio svom šefu Plenkoviću već u povodu saborske ratifikacije Istanbulske konvencije, priklonivši se Davoru Ivi Stieru i Crkvi, a ovaj mu je vratio milo za drago odbacivši njegova i instaliravši svog kandidata za ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera te raspustivši disfunkcionalnu organizaciju HDZ-a u Lici.

U međuvremenu je eskalirala također unutarstranačka pobuna u SDP-u protiv šefa stranke, aktualnog Davora Bernardića, i dok se članstvo i vodstvo HDZ-a čoporativno naslađivalo nesrećom svojih najizravnijih konkurenata za vlast u državi, reflektori javnosti nisu osobito osvjetljavali medijske špekulacije o tome je li u Lici „jači Milinović ili Plenković“. Jamačno uskoro slijedi konačan odgovor na tu dvojbu, pa autobusni desant iz Like na Trg žrtava fašizma u Zagrebu možda treba iščitavati i kao očajnički potez gubitnika. Jer, Darko Milinović i njegov politički pedigre u prošlih 17 godina nisu po mjeri europejskog poimanja demokršćanstva Andreja Plenkovića. Milinović očito nije intelektualni potencijal i politički vizionar sposoban izdići Liku i tamošnji HDZ iznad mentaliteta Budakovog guslarskog ognjištarstva i trodecenijske „domoljubne“ tuđmanovštine, što je u oba slučaja nekompatibilno s duhom i vizijom suvremene Europe kakvoj je sklon Andrej Plenković.

Ma, dovoljno je samo sjetiti se kakva to mora da je svijest kada se zreo čovjek, akademski obrazovan, politički aktivist i lokalno ugledan ginekolog ide svezati lancima usred ličke metropole, ne bi li nekom nešto dokazao. I prdnuo u vjetar. Mirko Norac je osuđen kao ratni zločinac, kao i drugi lički „junak“ Tihomir Orešković i još neki, te ipak odleža 12 godina u prdekani. Doduše, luksuznoj, s povlasticama da ti pamet stane, većim od prosječnog ročnika koji nije mrava zgazio, kamoli ustrijelio staricu revolverom u potiljak, ali ipak – prdekani. Lički Putin nije se svezao lancima kad je u turističkom raju na Kanarima uhićen kao osumnjičenik za ratne zločine u Domovinskom ratu Ante Gotovina, ali ni tada kad je podmetnutom eksplozivnom napravom mučki ubijen u svom dvorištu u Gospiću hrvatski branitelj Milan Levar, izravni svjedok hrvatskih ratnih zločina protiv srpskog civilnog stanovništva na tom području. Levar je ubijen u nazočnosti vlastitog malodobnog sina. Ubojice do danas nisu otkrivene i zasluženo kažnjene. Zapravo, nitko ih ni ne traži. Kamoli Milinović.

Koliko su uhljebništvo i politička moć kao „zaslužena“ popudbina Domovinskog rata indikativni za bolesno stanje svijesti – ali ne samo u Lici – i danas je vidljivo gotovo na svakom koraku. Drastičan je primjer pokušaj ubojstva ovih dana gradonačelnika Senja Sanjina Rukavine (HDZ), koji podupire Milinovićeva protukandidata Marijana Kustića. Rukavini je „iz čista mira“ u Svetom Jurju na Jadranskoj magistrali otpao kotač na službenom automobilu u vožnji, a na ostalim dvama su bili odvrnuti zavrtnji. Tko je počinio tu diverziju u nakani da ubije Sanjina Rukavinu koji bi, kao i Milinović, bio kadar bez po’ muke dovesti u Zagreb pet-šest autobusa prepunih hadezeovcima što ne žele ličkog Putina za svog županijskog vođu? Kriminalističku obradu pokušaja ubojstva preuzela je ličko-senjska policija, županijska, a župan je – Darko Milinović. Osim senjskog, još nekoliko načelnika i gradonačelnika ne podržava Darka Milinovića kao kandidata za predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije te se vjerojatno do 9. rujna – ne bude li opet odgode – još svašta može očekivati.

milinovic foto marko todorov cropix

foto: Marko Todorov Cropix

„Naša misija je uspjela“, nekako se usiljeno veselo obratio Milinović novinarima po okončanu „okupacije“ prostorija Središnjice HDZ-a u Zagrebu. „Dobili smo jamstvo da će izbori za županijsku organizaciju biti 9. rujna. Imamo izbore! Za izbore u Gospiću smo spremni bilo kada, ne mogu nas oni toliko puta raspustiti koliko mi puta možemo pobijediti. Naša misija je završena, ovo su pošteni i radišni ljudi. U Središnjici ujutro gospođa koja čisti stranku nema što čistiti, oni su pospremili sve za sobom.“

Prema pisanju Jutarnjeg lista, povjerenik raspuštenog ličko-senjskog ogranka HDZ-a Darko Nakić tvrdi da nadnevak izbora nije ni bio upitan, o čemu se pak iz stranačkog vrha čuje i nešto drugo. Ili barem dijelom drukčije, pa se Milinović-Nekićev diskurs baš i ne mora uzeti zdravo za gotovo. Jamačno su obojica svjesni toga, ali javnost im je ionako uvijek medij za modeliranje po „vlastitom ukusu“, po trenutnim potrebama. „Oni nisu došli zbog tih izbora“, kaže Nekić, „oni su tražili da se odredi datum gradskih izbora za Gospić i taj datum danas nisu dobili, jer nisu htjeli razgovarati. Taj datum će odrediti povjerenstvo Temeljnog odbora Gospić i povjerenstvo Gradske organizacije HDZ-a Gospić. Nisam trebao davati nikakva jamstva za županijske izbore, jer su oni već zakazani.“

Indikativno je u svom tom cirkusu u denver plavom da ličke „pobunjenike“, iako su se tome nadali, pa čak i uvjetovali, nije primila prva vladajuća ZNA SE postava, čak ni druga ili treća, nego predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Damir Sesvečan, član tog povjerenstva Karlo Ressler, mlađahni posinak Vladimira Šeksa, te Darko Nekić. To je više nego znakovita poruka autobuserima iz Like. Tim više, jer je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković uoči njihova dolaska u Zagreb izjavio da „sastanka s njima neće biti“, što je Milinović komentirao time da je „car sada gol“ i da se „vidi za koga navija HDZ-ovo vodstvo“. Dvjestotinjak denver plavih Ličana ovjekovječilo je svoj dolazak na Trg žrtava fašizma uzvicima „Franjo, Franjo“ i grlatim „Zovi, samo zovi“. Jamačno se njihov idol Franjo Tuđman nervozno okretao pod onom crnom mramornom pločom veličine rukometnog igrališta na Mirogoju, ali… Nema pomoći.

Ceh uskoro na naplati

„Kao član Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a, neovisnog tijela zaduženog za organizaciju i provedbu unutarstranačkih izbora, nažalost, moram konstatirati da nismo uspjeli održati sastanak budući da za to nisu bili stvoreni uvjeti“, izjavio je Ressler. „Uvjeren sam da ćemo uspjeti u organizaciji i provedbi regularnih izbora u Ličko-senjskoj županiji.“ Nekić je dodao: „Sama činjenica da se autobusima dolazi pred Središnjicu HDZ-a je očit pokušaj pritiska na Središnje izborno povjerenstvo kao neovisno tijelo HDZ-a“. Pohod na Središnjicu HDZ-a očito nije uspio na način kakvom se lički Putin nadao pa je, piše Jutarnji list, „za Resslera, Nekića i Sesvečana rekao da su oni sami odlučili da nema uvjeta za sastanak te je ustvrdio kako su njegove ljude svojim postupanjem okarakterizirali kao luđake i divljake. Kazao je i da se Ressler spustio među ljude i dobio pljesak, ali da je onda sastanak propao jer je tražio uvjete na koje on i njegovi ljudi nisu htjeli pristati. Nakon izjave, Milinović se vratio u stranačke prostorije, u kojima osim njegovih pristaša i nekolicine HDZ-ovih zaposlenika, nema nikog od dužnosnika“.

No, uokolo ZNA SE zgrade zato je bilo itekako primjetnih specijalnih policajaca u punoj „protuterorističkoj“ opremi, koji su se tamo porazmjestili već uoči dolaska autobusnog desanta ljutitih Milinovićevih Ličana. Zlu ne trebalo. No, nije trebalo intervenirati, ali „buntovnicima“ je i sama ta „neprijateljska“ situacija jamačno bila dovoljno poučna i upozoravajuća. Vjerojatno i nekima s radikalnijeg desnog krila stranke, koji su intimno svršavali od zadovoljstva što se netko, makar i lički Putin, usudio pokazato zube nepopularnom Andreju Plenkoviću. Uzalud, dakako, a ceh će uskoro doći na naplatu ne samo Darku Milinoviću nego i mnogima koji su ratoborno stali na njegovu stranu. Recimo, bivši gradonačelnik Gospića i ličko-senjski župan Milan Kolić, kojega je portal Index.hr ovih dana uhvatio da se fotografirao s ustaškom zastavom. „Domoljub“ od glave do pete, ništa manji od Jose Mraovića nadimkom Lički Tuđman, koji je odležao zatvorsku kaznu zbog silovanja (prije deset godina) crnopute američke košarkašice Illishe Jarret.

„Milinović pokazuje vidnu nervozu“, komentiraju u HDZ-ovom vrhu, „jer prvi put ima ozbiljnog protukandidata na stranačkim izborima u Ličko-senjskoj županiji. HDZ želi graditi europsku i modernu stranku jer se ovakav model politike i na zadnjim izborima pokazao neuspješnim budući da smo i na lokalnim izborima doživjeli debakl. Ako Milinovićev kandidat izgubi i u Gospiću, gdje bismo trebali dobivati 80 posto glasova, onda to dovoljno govori samo za sebe.“

plenkovic_milinovic (1)

foto: brotnjo.info

Nešto precizniju i zajednjiviju ocjenu autobusnog desanta na Andreja Plenkovića dao je portal Index.hr, ironizirajući da se „lički HDZ-ovci nisu pobunili protiv središnjice zbog, recimo, neslaganja s gospodarskim planom i programom, zbog sporih reformi ili zbog, primjerice, rasta javnog sektora usprkos sve većem iseljavanju. Razlozi su puno prizemniji i primitivniji, puno hadezeovskiji. HDZ-ovci su se posvađali zbog, evo iznenađenja, fotelja i uhljebskih funkcija. I pritom uveli još jedan novi vid političke borbe – krcate autobuse. Kao što su pred ljeto HDZ-ovci, sjetit ćete se, analizirali tko je dobio veći pljesak – Plenković ili Stier, tako se i sada hvale i natječu tko može napuniti više autobusa“. Indeksovci su, međutim, zaboravili da cirkusku autobusijadu nije izmislio Milinović, nego davni stratezi doktrine što gore to bolje, koju su nekoliko puta primijenili na zgražanje cjelokupne zdravorazumske javnosti Bijedne Naše. Onih  2000-ih u pokušaju nasilnog rušenja SDP-ove koalicijske vlasti Ivice Račana („Stipe i Račane, pojest će vas crne vrane“, dernjali su se dovezeni „domoljubi“ iz pasivnih krajeva RH), pa na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 18. studenoga 2013. u Gradu heroju, pa za 555-dnevnog sramotnog „braniteljskog“ šatorašenja na Savskoj cesti 66, usred metropole…

Inspiracija banalna: Miloševićeva „događanja naroda“ ili „antibirokratska revolucija“, što je u terminalnoj fazi bivše SFR Jugoslavije inscenirao („Narod se pita kada će Sloba zameniti Tita“) širom zajedničke države u izvedbi najprije onog harlekina razdrljenih grudi Miroslava Šolevića i nadripolitičara Mihalja Kertesa (Kertész Mihály) nadimkom Braca/Bracika, a potom i po Hrvatskoj u koprodukciji s ludim psihijatrom Jovanom Raškovićem, zubarom Milanom Babićem, policajcem Milom Martićem i buljukom po hrvatskim selima bradatih likova s kokardama na šajkačama. Samo dan nakon Milinovićevog događanja Ličana na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu i provale u stranačke prostorije Središnjice, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković sazvao je uže Predsjedništvo svoje stranke, koje je pokrenulo stegovni postupak protiv ličkog Putina „zbog osobito teške povrede članske obveze“. Milinović je pak kazao HRT-u kako je iznenađen takvim postupkom i da ga o toj odluci nije izvijestio nitko iz vrha HDZ-a, nego je za nju saznao iz medija.

„Smatramo da je Darko Milinović svojim jučerašnjim nastupom nanio političku štetu HDZ-u i ja kao predsjednik stranke, kao i ostali članovi užeg Predsjednišva, nećemo dopustiti da se, u prenesenom smislu, od HDZ-a radi cirkus i nikakva događanja naroda“, komentirao je Plenković. „Smatramo da je to jako loše i nepotrebno jer je sva pitanja koja su bila na dnevnom redu trebao i mogao riješiti s Povjerenstvom koje je zaduženo za organiziranje izbora.“ Za odluku o pokretanju stegovnog postupka pred Visokim časnim sudom HDZ-a glasalo je 29 članova Predsjedništva od kojih je 27 bilo za stegovni postupak protiv Darka Milinovića, jedan protiv i jedan suzdržan. Prema riječima glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, novi stranački statut – napisao ga je upravo Šeksov posinak Karlo Ressler, Plenkovićev blizak suradnik i osoba od osobita povjerenja još iz njegovih eurodiplomatskih dana – omogućuje isključenje iz HDZ-a, ako to Visoki časni sud procijeni odgovarajućom sankcijom.

„Nisam ovo očekivao, iskreno govoreći“, ispovjedio se Milinović HRT-u. „Nisam mislio da u HDZ-u može postojati ovakav stupanj nedemokratičnosti. Mislim da sam za sve ono što sam dao HDZ-u zaslužio barem minimum poštovanja. Neka mi još netko kaže je li to u duhu demokracije u stranci koja je stvarala Hrvatsku, da se na telefonskoj sjednici, bez prava i mogućnosti da kažem bilo koju riječ, neću reći u svoju obranu jer sam ja tu potpuno u pravu i čist… Ja sam bio potpredsjednik Sabora, bio sam potpredsjednik vlade, ministar zdravstva i zamjenik predsjednika, odnosno predsjednice stranke – i mislim da je prema meni trabao biti minimum poštovanja, da barem mogu izreći svoj sud o ovoj odluci.“

Tko šiša građane!

Ako bude izbačen iz HDZ-a, prijeti, dat će ostavku na dužnost ličko-senjskog župana, vratiti se na mjesto saborskog zastupnika i tamo glasati – „protiv Plenkovića“. A ovom se, jelte, već sada tresu gaće od straha. Darko Milinović će glasati protivno saborskoj većini. Iz osvete. A birači ga nisu propustili u „Visoki dom“ da se nekom osvećuje, već da se bori za njihove interese. Ma brus. Ni oni iz saborske većine niti oni iz saborske manjine ne bore se za opće dobro, nego za vlastito i stranačko. Tko šiša građane!

Izgubi li Milinović stranačku iskaznicu pravorijekom Visokog časnog suda HDZ-a, ne može više biti kandidat za šefa ličko-senjske stranačke filijale. Na njegovu tvrdnju o tome da „po statutu nije moguće isključiti iz stranke kandidata u izbornom postupku“, ministar uprave Lovrko Kušćević (HDZ) šaljivo dodaje: „Možda Milinović jest dobar liječnik, ali očito nije dobar pravnik“. I točka. Po svoj si je prilici lički Putin autobusnim desantom na Središnjicu HDZ-a zapečatio stranačku karijeru. A njegovi će uhljebi već od sutra pretrčati u tabor novog ličko-senjskog bossa Marijana Kustića – vidi samo karikaturalnu povijest unutarstranačkih pretrčavanja samog glavnog tajnika Gordana Jandrokovića, koji je baš zbog te nemoralne „vještine“ stekao posprdne nadimke Pudlica i Njonjo – i sve će i dalje biti kao što u HDZ-u jest već gotovo puna tri desetljeća. I kao što u truloj hrvatskoj parapolitici jest. Sve je isto, samo njega nema, pjeva ona pristala makedonska estradnjakinja Tijana Dapčević.

Puna šaka brade da je samo HDZ cirkus od stranke, a ostatak političkog spektra zdrav i prosperitetan. Ali nije. Isti je scenarij aktualan u SDP-u i, dakako, opetovano viđen na političko-ideološkoj margini – od HNS-a i Mosta nezavisnih lista do HSS-a, niza tzv. pravaških stranaka, itsl. Nešto je trulo, a zna se što, u državi koja se tek prigodno i samozavaravajuće može dičiti kvalifikativima – samostalna, neovisna i suverena. A pravo je pitanje: koliko će još biti moguća i ta vrst mazohizma!?

Marijan Vogrinec
Autor 31.8.2018. u 15:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija