Filip će biti najsretnije dijete ako mu pomognete da ne oslijepi

Autor 21.1.2012. u 22:54

Filip će biti najsretnije dijete ako mu pomognete da ne oslijepi

Jedanaestogodišnji Filip Jošilović iz višegradskog naselja Gornje Šeganje samo u posljednjoj godini izgubio je 35 posto i onako oštećenog vida
Filip će biti najsretnije dijete ako mu pomognete da ne oslijepi
Ovaj učenik četvrtog razreda OŠ “Vuk Karadžić” boluje od rijetke bolesti distrofije očiju, odnosno oštećenja očnih živca, koju su roditelji davno uočili, nakon što je počeo da spoznaje svijet oko sebe, a posebno kad je počeo da uči prva slova i gleda slike u slikovnicama. Roditelji Vladiša i Milanka učinili su sve da se utvrdi tačna dijagnoza bolesti njihovog sina.

Roditelji su dječaka vodili u nekoliko medicinskih ustanova od Kliničkog centra u Foči do Vojno-medicinske akademije u Beogradu. Prošle godine, kad su potrošili sav novac, a u kući Jošilovića niko od sedmoro čeljadi nije zaposlen, nemaju sredstava da nastave utvrđivanje dijagnoze kod Filipa na specijalističkim klinikama u Beogradu.

Da bi učio školsko gradivo Filip koristi jedne, a da bi gledao televiziju ili hodao napolju druge naočale. Može samo da čita u udžbenicima ako je podloga ispod slova bijela, a ukoliko je u boji, to mu pričinjava veliki problem. Ipak to mu ne smeta da bude vrlo dobar učenik. Najveći problem je što roditelji nemaju više odakle da obezbijede novac za kupovinu novih naočala, put do Beograda i plaćanje skupih specijalističkih pregleda.

Ukoliko se ne utvrdi tačna dijagnoza i ne pristupi adekvatnom liječenju Filip bi mogao u potpunosti izgubiti vid, rekli su ljekari roditeljima.

“Ne mogu da se pomirim sa činjenicom da mom najstarijem sinu, prvencu, tako brzo i drastično svakim danom propada vid, a da mi, roditelji, ne možemo ništa da učinimo. Noćima ne spavamo, a danju krijući gledajmo dijete kako se muči dok hoda po kući ili igra sa svojom braćom i drugovima”, kaže Vladiša.

Svi koji žele da pomognu Filipu mogu uplatiti novac na broj žiro-računa u:

NLB Razvojna banka : 5620068098696168

Za uplate iz Inostranstva:
FIELD 57A (ACCONT WITH INST.)
NOVA BANKA A.D. BANJA LUKA
SWIFT:NOBIBA22
FIELD 59 (BENEFICIARY)
BA395552601005141921
na ime Perisa (Dragojle) Josilovic
Gornje Seganje bb Visegrad

Za sve dodatne informacije mogu da pozovu Filipovog oca Vladišu na broj telefona 066/878-150.

Autor 21.1.2012. u 22:54