Hrvatska zračna luka za prizemljenje

Igor Serdar
Autor 19.7.2016. u 16:57

Izdvajamo

 • Primjetan je obrazac po kojem funkcionira HDZ. Stalno isti obrat. Isti. Ova toplo-hladna politika, nesuvislo klatarenje amo - tamo na relaciji Tuđman-Sanader-Karamarko- Plenković, naizmjenično sijanje radikalizma pa naglo kočenje pomoću umjerenjaštva pa odmah zatim  liječenje korupcije radikalizmom i sve takve nekakve brzopotezne hokejaške izmjene i stava i politike i paradigme….

Povezani članci

Hrvatska zračna luka za prizemljenje

Nije još ništa niti gotovo niti sigurno niti bi se izbori mogli dobiti s ovom HDZ-ovom papazjanijom od platforme za izbore niti bi se izbori mogli dobiti s ovom SDP- ovom „ovlaš nabačenom slikom za portret“ kojom spekuliraju mediji u ovom predizbornom dobu. Niti je Plenković kreten niti je Zoki budala.

Josipa Rimac: Oni koji sada govore da ga nisu podržavali, lažu. Do jučer su mu klicali. Stojim iza svega što sam radila dok je Tomo bio predsjednik i napravila bih isto i da opet idemo ispočetka. Svi smo ga podržavali, ali ja sam bila među rijetkima koja mu je bez zadrške govorila što sam mislila i vrlo otvoreno ga upozoravala na sve ono što nije valjalo.

Tako danas zbori bivša prva damska violina HDZ-a poznata po torbicama, cipelama, stanovima, prodaji zemljišta i sličnim sadržajima, ali i po znakovitoj dobiti od bavljenja politikom.

Plenković je također dobro naplatio svoju političku djelatnost, znanje jezika i poznavanje opće kulture – što i nije tako težak zadatak gledajući opći prosjek HDZ-a, ali i dosege bivšeg predsjednika koji je retorički na razini osnovne škole – od vokabulara do vizije za budućnost.

„Plenković je oprao ruke od dosadašnje politike HDZ-a.“ –  zaključuju svi komentatori zato jer je to i doslovno učinjeno prvim potezima „novog“ prvaka HDZ-a.

“Ne osjećam osobno nikakvu odgovornost za moguće nesporazume u funkcioniranju aktualne Vlade”, rekao je znakovito dodavši da je i dalje otvoren za suradnju s Mostom – dakle Most je HDZ – ov i više nije nikakav „treći put“. To je sad jasno.

Slično se postavio i suočen s činjenicom da HDZ glasa po principu jedan član jedan glas, ali i samo jedan kandidat. ” – to mu je normalno. To nikom nije demokracija, ali u HDZ-u to je normalno. Jest nelogično, ali nema veze. Logika ne stanuje tamo.

„Karamarko je prije samo tri mjeseca na izborima za predsjednika HDZ-a dobio čak 92.000 glasova, (baš danas su priznali da su lagali o brojci) a HDZ je na saboru u svibnju poručio da nitko osim Karamarka neće kadrovirati po HDZ-u.

U nedjelju je Plenković dobio, recimo 96.000 uz napomenu da sad ne lažu – to je istinita brojka…, mož si mislit….

To se dogodilo kao vjerodostojna izjava koja već 35 dana kasnije nije vrijedila ni lipe jer je Karamarko izvarao cijelo svoje društvo kad je tvrdio da ima sigurne glasove u Saboru i da neće dati ostavku i da  će „presložiti“ Vladu.

Toliko su mu slijepo vjerovali da čak i kada je Most tražio Karamarkovu smjenu s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, svi do jednog od HDZ-ovih ministara stali su iza njega. Lagao je i svojima i svima nama.

„Laganje i varanje su način na koji se održava ova obiteljska tragedija“ – rekao je Krležin Leone Glembaj svome ocu neposredno prije nego li ga je „strefio“ infarkt i to je bio jedan od presudnih trenutaka u drami na koju smo ponosni jer ju je napisao jedan veliki Hrvat…koji nije „Veliki Hrvat“…..

 – valjda se Hasanbegović kao Veliki Hrvat –  može s tim složiti…., jer Krležu još do sad nije doveo u pitanje…, tko zna…možda će i njega reinterpretirati ako bude imao priliku u budućnosti…..

Niti mjesec dana kasnije – nakon jedva  iznuđenog prisilnog i navodnog „harakirija a la Karamarko“ ide izjava:

„Konsolidirani HDZ više nema veze s njim. Ostat će član, nema govora o izbacivanju iz stranke”, potvrdio je izvor iz HDZ-a koji je želio ostati anoniman – budući da je „pokajnik“ kao Sanaderov Barišić, a bivši ljubitelj i štovatelj Pavelića – danas umjereni euro parlamentarac i jedan od tri prvaka HDZ-a dodaje da je bivši – bivši. Eto, ako ne znate o Stieru…..

Mnogi koji ga bolje poznaju iz razdoblja mladosti u dijaspori uvjeravaju me da je on presvučeni ljubitelj one kvisling države suradnice Hitlera zvane NDH. Ne ljubitelj nego sljedbenik – i sam je to izjavio, ali sad se „opametio“…., sve sami neki prebjezi – što od komunjara, što od NDH…..

Osobno mi se gadi kad netko laže u naslovu.

Nezavisna država, ma kako nezavisna?

A ne smije se niti pisnuti jer ih sve u NDH Hitler drži za jaja.

To je Stier intenzivno poštovao sve dok se nije pojavio u HDZ- u kao nesporni intelektualac i poznavatelj jezika i svijeta kao takvog, uopće….., ne mogu shvatiti da je svoja jaja držao kod Pavelića do prije nekoliko godina, a sad nam prodaje ista ta jaja kod Plenkovića, a intelektualac je, nije kreten…., koji mu je motiv?

No vratimo se geniju kojem su se svi HDZ-ovci klanjali kao Bogu do prije mjesec dana. Tomislav Karamarko iza kojeg svi stoje i podržavaju ga…..

Umjesto da kao dužnosnik koji je podnio ostavku ostane bez prava na cijelu plaću prvih i na pola plaće drugih šest mjeseci, on je u posljednji trenutak aktivirao svoj saborski mandat.

 Na jedan dan. Tako da je ipak i bivši „saborski zastupnik“. Jednodnevni.

Ali uz naknadu od 18.000 kuna za prvih šest mjeseci i pola od toga sljedećih pola godine.

“Pa neće valjda tu priliku propustit“- misle svi oko njega, i rodbina i prijatelji i stranački kolege……, to je barem normalno u HDZ-u, ali i kod drugih…

Zato ljudi ne vole politiku i političare. Zato jer to ljudima nije pošteno.

„Tomislav Karamarko se ne predaje“- pišu analitičari….

 • što se tumači i kroz kompromitirajuće materijale koji sada na sve strane iskaču, kao što je iskočio i kredit od 4,2 milijuna kuna za HDZ. Lako je zamisliti da se Karamarku kroz neko vrijeme uskrati i članstvo – potvrdio je izvor iz HDZ-a koji je želio ostati anoniman – jer je sad cijeli HDZ – pokajnička grupa barišićevaca koji će se preobratit…

Ali našli su „formulu“ kako će tome doskočiti. Plenković je prije nekoliko dana izjavio i ovo:

 • “Sve što se u ovom trenutku događa pripada političkoj odgovornosti predsjednika Karamarka.” To znači da će mu prišiti i poraz na izborima ako ne uspiju, a Plenković zato ostaje na plaći u Europarlamentu od 20 tisuća eura i baš i nije nešto ugrožen…..

Ne želeći biti sarkastičan moram biti barem malo objektivan u odnosu na ono što se uistinu dogodilo – ne tako davno…..

Utočište od Sanaderove korupcije i kriminala HDZ je potražio u okrilju Karamarkove retuđmanizacije,

 • vraćanjem duha devedesetih, novoga govora mržnje, antimanjinske retorike, šatoraštva i progona domaćih izdajnika svih vrsta i boja.
 • sad, spas od Karamarkove promašene politike i debakla s rušenjem Vlade te izazivanjem prvih prijevremenih izbora u hrvatskoj povijesti, HDZ bi se trebao naći u rukama nečeg sasvim suprotnog
 • još jednog europejca i diplomata Andreja Plenkovića – a on je „drugačiji“ iako stasom i razmišljenjem neodoljivo podsjeća na „malog“ Sanadera….

Primjetan je obrazac po kojem funkcionira HDZ. Stalno isti obrat. Isti.

Ova toplo-hladna politika, nesuvislo klatarenje amo – tamo na relaciji Tuđman-Sanader-Karamarko- Plenković, naizmjenično sijanje radikalizma pa naglo kočenje pomoću umjerenjaštva pa odmah zatim  liječenje korupcije radikalizmom i sve takve nekakve brzopotezne hokejaške izmjene i stava i politike i paradigme….

Sad bi Plenković trebao sve te zablude, lutanja i sebičnu ideologiju zabašuriti jednim „trkaćim umjerenjaštvom i intenzivnom vjerodostojnošću.

Osnovno je pitanje „kako vjerovati vođama HDZ-a“? Kako nakon toliko laži?

Kako kad –  kao da su stvarno prekopirani iz Glembajevih: Stalno lažu i varaju i imaju para ko blata. Tako već generacijama….

Svi igrači HDZ-a radeći za državu radili su i za sebe, a neki i samo za sebe i to je jedina konstanta HDZ-a koja je primjetna i iz aviona – da ne kažem zrakoplova na hrvatskom jeziku…., jer sve je došlo brzo i nenadano….

 • od nikad objavljene količine novaca iz dijaspore koji se mjere u milijardama dolara
 • preko otimačine srpske imovine na sto i jednu foru
 • pa onih famoznih 200 obitelji koje će od Hrvatske napraviti Švicarsku,
 • do privatizacije, prodaje banaka i imovine strancima
 • do veleizdaje hrvatskih interesa Mađarima …

– sve su to radili ti „projektirani kadrovi bivših socrealističkih organizacija koji su se presvukli u HDZ“. Sjetim se „Bušićeve kletve“ – što će biti kad jednog dana Hrvat dođe na vlast u Hrvatskoj……

Ima toga koliko hoćete, ali nabrajanje svih počinjenih krađa, prevara, laži, obmana i korupcije zauzele bi mjesta kao u dokumentaciji afere „SPICE“ koje je sadržavalo 50 tisuća stranica – pišu današnje novine….

Rat i mir – kao simbol za dugački roman ispada smiješan u usporedbi s popisom onoga što su sve oteli od hrvatske imovine drugovi koji su postali gospoda – zahvaljujući HDZ-ovim metodama vladanja i poimanja onog što je pripadalo hrvatskoj državi, a sada se pojavljuje kao privatni kapital.

Tu „novu paradigmu“ i ovlasti vladajućih u prvim danima samostalne i suverene Republike Hrvatske dosegnuli su samo oni bliski vlasti – a na vlasti je u tim presudnim vremenima bio isključivo HDZ.

Odgovornost za Hrvatsku državu do smrti Tuđmana ima isključivo HDZ.

Tu istinu ne može čak niti zaljuljati nikakav spin, PR niti „nova paradigma.“

SDP – kao stranka stasala nakon osamostaljenja Republike Hrvatske i ubrzo druga po veličini hrvatska stranka u tim je radnjama također sudjelovala, ali  nakon „potopa“ države 1999. I smrti Tuđmana kad se HDZ doslovno raspao, ali i neki potezi SDP-a također su – najblaže rečeno – izazivali nezadovoljstvo građana.

Preskočimo sad Sanadera jer je i on i HDZ još na sudu za krađu i izdaju….

Fokusirajmo se na Milanovićevu Vladu koja je imala start pripremljen da sve napravi onako kako bi trebalo.

…..fokusirajmo se samo na onaj posljednji primjer Milanovićevog ljubimca Zmajlovića s „jeftinim preseljenjem“ cijelog jednog ministarstva u prostore privatnog iznajmljivača.

Taj dotični koji je gradio taj neboder za privatnika i iznajmio ga Zmajloviću

 –  taj tip još postaje i direktor fonda s budžetom od preko milijardu kuna…

Ovaj primjer dovoljno je „usječen“ u pamćenje da ga nitko s imalo osjećaja za stvarnost nikad više ne bi niti pokušao učiniti ministrom.

Ako se Zoran Milanović vidi kao pošten, a to ne vidi – nešto onda nije ok.

S druge strane Milanka je simpatična i draga, ima puno iskustva u Saboru jer nikad ništa drugo nije stigla raditi pa ću i opet Krležu jer ga ona voli….

„Cijeli svoj samotni život posvetio sam kao potomak ove obitelji da nikad ne narušim sklad koji je bio sve samo ne skladan i ti me sad pitaš jesam li bio intiman s tom tvojom barunicom koja je sve samo ne barunica? To je tebi najvažnije“? – opet govori Krležin Leone….., a moglo se složiti i da žensko bude u drami…..

Hoće li Milanka opet raditi ono što nije nikad dobro radila? Hoće. Istina je da je ona sve samo ne operativac – jer nikad ništa drugo nije radila osim bila zastupnica u Saboru. Da ona je bila cijeli svoj radni vijek to što pišem.

Valjda ne misli netko objektivan da ona – osim dobrih namjera – ima utakmice u nogama za voditi jedno tako osjetljivo ministarstvo?

I opet pitam sve normalno u ovoj zemlji, a naročito jednog čovjeka…

 • To je na razini ideje da velika jedna i jedina Janica bude doministrica.

Ima mnoštvo materijala koji bi se dao obrazložiti i za druge ministre iz zadnje Vlade koja je vodila ovu zemlju, ali čini se da nema potrebe za takvim mazohizmom. Čini se da mazohizam nepozvan stanuje u toj osobi.

Ne virujen da bi si ga Zoka tek tako sam stavija…, – veli jedan moj prijatelj s mora i mislim da je u pravu.

Nije još ništa niti gotovo niti sigurno niti bi se izbori mogli dobiti s ovom HDZ-ovom papazjanijom od platforme za izbore niti bi se izbori mogli dobiti s ovom SDP- ovom „ovlaš nabačenom slikom za portret“ kojom spekuliraju mediji u ovom predizbornom dobu.

Niti je Plenković kreten niti je Zoki budala.

Znaju oni da je ovo zadnja nada za Hrvatsku da okrene na pozitivnu stranu.

Po mojim informacijama – svi pošteni ljudi ako će imati sigurnu plaću i posao i ako neće biti bez veze blokirani i proganjani – glasovat će……

 • kako je ono rekao budući gradonačelnik hrvatske i cijelog svemira?
 • „Da će ići i sa crnim vragom – samo da ljudima bude bolje“?

U tome se slažem s njim.

Svi će glasovati za onog koji ponudi boljitak za ljude. Ne za državu.

Za ljude.

Ljudi zaista tako razmišljaju.

Glasovati će za one kojima mogu vjerovati da će napraviti da ljudima bude bolje, da ono što proizvedu i naprave bude vrednovano, da ih se ne tretira kao ovce koje stalno drže u toru, koje stalno i pretjerano muzu, šišaju ih i ljeti i zimi, a djecu im uzimaju i prodaju vani za male novce ili ih pretvaraju u robove za velike gazde….

Andreju je problem da su prethodnici izlagali i izvarali sve živo.

Zoran nije imao dobru Vladu, a htio bi nastaviti „gdje su stali“.?! Ej men…

Andrej neka ima istinitost kao kampanju, a Zoran novu ekipu u kampanji.

Uvjereni uvijek vjerni kadar će glasovati po svome.

Odlučit će onih 35 posto neopredijeljenih koje će ova dvojica uvjeriti da će učiniti rečeno. Tko se od njih dvojice više „unese“ i bolje „skonta“ stvar – taj će uzeti pobjedu.

Vodili su Ameri u Davis kupu 2 naprema nula, ali mi smo pobijedili u parovima i onda jedan po jedan u singlu i dobili smo ih.., baš znakovito…

Ako ne uspije jedan od njih uvjeriti ovih 35% – imati ćemo mrcvarenje, stagnaciju, potop državnih institucija i, svakako nove unutarstranačke izbore u drugoj najvećoj stranci…..

Igor Serdar
Autor 19.7.2016. u 16:57