Laže selo, lažu ljudi

Igor Serdar
Autor 15.2.2018. u 17:37

Izdvajamo

  • On ima tu snagu i tu veličinu „aleksandrijskog“ državnika da može lagati u Hrvatskoj kao što laže i kod kuće…., i još i prozivati medije da su mu „napakirali“ da on, Aleksandar Vučić Predsjednik Srbije – laže. “Nije istina da sam rekao Velika Srbija“- a čuje se da je rekao…

Povezani članci

Laže selo, lažu ljudi

Foto: Twitter

Ne vjeruj im kad pričaju
u birtiji da sam plak’o
što mi nekom tužnom pjesmom
stari cigan dušu tak’o   ….

Laže selo, lažu ljudi
da te nisam prebolio

laže cigan, laže pjesma
ja sam sve zaboravio…

Tako je današnji  srpski predsjednik Vučić „sve zaboravio “ kad mu je jedan „stari cigan“  devedesetih „pvodao“ velikosrpsku mantru o novim srpskim granicama i poslao ga u Hrvatsku da objasni pojedinačno svakom hrvatskom Srbinu ma gdje bio u „Hvvastkoj“

  • da će granica „Vevike Svbije“ pvema hvvatskoj biti od vukovava, preko kavlovca do kavlobaga i da je  – ako si „pravi Srbin“- potvebno pobiti sve ustaše na tom tevitoviju….

I „razletio“ se mladi lav Vučić s gajbama jelen piva po „Hvatskoj“ uzduž i poprijeko da objasni tim neukim ljudima što će biti u bliskoj budućnosti kad pobiju ustaše i osvete se za drugi svjetski rat…., slično će se desiti i u BIH nedugo poslije….

Baš u tom kraju Banije poznajem jednog djeda (i njegove rođake) čije je prezime Mraović koji i dan danas oplakuje sina jedinca poginulog u to vrijeme i u  ime „velike Srbije“.

Taj djed iz Trstenice vjerovao je Vučiću da mora dati sina u „rat protiv ustaša“ jer Srbija zove svoje časne ljude da ne žive u ustaškoj državi nego da se pridruže borbi protiv Tuđmanovih ustaša. Sreo sam ga neki dan kad mi se potužio da mu je i žena umrla prošle godine…

Koliko je srpskih majki ostalo bez sinova i koliko je srpskih djedova ostalo bez sinova i unuka zbog cigana iz pjesme koju je tada pjevao Aleksandar Vučić u četničko slavno ime?

To znaju samo oni koji su morali dati sinove za šešelje, nikoliće i njihove male vučiće koji su im nosili jelen pivo.

Tada je govorio u ime četničkog vojvode Vojislava Šešelja, a precizno rečeno –  u ime paravojnih snaga četnika iz Srbije pod vodstvom Nikolića i Šešelja, a ne kao izaslanik Slobodana Miloševića.

Danas je Aleksandar & company apsolutna vlast u Srbiji – kao Milošević u devedesetima. Retorika je umivena, metodika je jugo – balkanska, laži su legitimne, ali ciljevi su isti, samo su malo „odloženi“ – za neka bolja vremena…

Andrija Hebrang svojedobno je  izjavio legendarnu rečenicu o sebi da je kao političar pa da onda može srati i stojećki:

  • „Ja ne lažem – samo ponekada ne govorim istinu“ – urednici na prvom programu hrvatskog radija uvrstili su taj biser u jingle za najavu ozbiljne političke emisije petkom u osam ujutro.

Kojim pravom i kojim dobrom političari – i to „visoki“ političari – seru po svojem narodu?

 Imaju to pravo zato jer ih je isti taj narod izabrao?

 Ne. Uzimaju si to pravo. Silom.

I to nije sve.

Zašto Vučić misli da može gaziti gostoprimstvo prozivajući novinare za nešto što je izgovorio pred kamerama i što je cijeli svijet vidio, čuo i što cijeli svijet zna da je rečeno iz njegovih usta? Zar u srpskoj politici nije glupo da čovjek laže, a da ga svi u čudu gledaju? I nikome ništa?

Naša politička elita nije kao glavni argument spominjala uvrede malog slobe Dačića, nije se dotakla Vulinovih riječi mržnje, nije prozivala Šešeljeve podlosti zato jer smo dogovorili da ćemo se dogovarati kako dalje u budućnosti. Poštovali su dogovor svi – za divno čudo…

Plenki, Krolinda i Njonjo kako ih „iz milja“ zovemo – čak se nisu niti pošteno dogovarali o tome „kako će izvesti“ to s Vučićevom posjetom.

Zvala ga Krolinda, valjda, po savjesti i dužnosti – ako već nije po nečijem naputku.

Plenki odradio bez kadra „čekam te dragi“. Njonjo je odradio kadar „čekam te dragi“ jer je on takav karakter – on uvijek ima smiješak dobrodošlice za dolazeće političare….

Što kaže Vučić?

Kaže, ozbiljno zabrinut, da „nije očekivao takvo nerazumevanje činjenice da nemamo isti pogled na događaje od prije 23 i 28 godina“ – to kaže u hrvatskom hramu glazbe –  dvorani Lisinski – za srpske medije.

Za hrvatske medije je govorio nešto sasvim drugo…

On  ima tu snagu i tu veličinu „aleksandrijskog“ državnika da može lagati u Hrvatskoj kao što laže i kod kuće….,  i još i prozivati medije da su mu „napakirali“ da on, Aleksandar Vučić Predsjednik Srbije – laže. “Nije istina da sam rekao Velika Srbija“- a čuje se da je rekao…

Pa nisu mu mediji krivi što postoji i slika i ton njegova govora. Ali Vučić i dalje „po svome“…

Čovjek koji  „ne govori istinu“ i u drugim državama, a ne samo u svojoj državi želi svoj narod „odvesti“ u europsko društvo naroda. Govori li istinu ili opet laže? Milijun dolara vrijedan upitnik za sve, a pogotovo za Srbe u Srbiji.  (Pola ih misli da će Vučić ipak ići s Rusijom….)

Kako će to učiniti s EU ako će mu 28 članica Europske Unije na prvom sastanku vezano za temu odgovoriti da tako to ne ide jer „ne govori istinu“?

Kako će to objasniti svojima u Srbiji?

Lakše bi mu bilo

nositi jelen pivo…

Zar će onda i u sjedištu EU u nekom hramu kulture opet utvrditi – za srpske medije posebno

– da „nije očekivao takvo nerazumevanje činjenice da nemamo isti pogled na događaje od prije 23 i 28 godina“?

Europa gleda na Srbiju kao na zemlju koja je ratovala „za uspostavu i opstanak Jugoslavije“.

Europa gleda na Srbiju iz devedesetih kao na sudionika rata na području Hrvatske i BIH.

Europa gleda na Srbiju kao na zemlju koja mora priznati druge države kao što su Hrvatska, Slovenija, BIH, Kosovo iako je Srbija ratovala za teritorije navedenih zemalja sve do trenutka dok je mogla. Do trenutka kad je kapitulirala nakon strašnog bombardiranja NATO-a.

To su činjenice o kojima će Vučić i dalje izražavati svoje mišljenje da  „nije očekivao takvo nerazumevanje činjenice da nemamo isti pogled na događaje od prije 23 i 28 godina“…

Vjerojatno će se izbori u Srbiji odigravati u gotovo „ratnoj atmosferi“ za EU, protiv EU dok će se u pozadini voditi rat za Rusiju, protiv Rusije, a pobijedit će mišljenje „protiv NATO-a“…

Ovaj Vučićev posjet bio je prvi posjet Aleksandra Vučića jednoj članici Europske Unije u kojoj su izraženi svi iskreni stavovi koje današnja politička Srbija namjerava zastupati i unutar EU.

Jedino što se može zaključiti iz posjeta Vučića Hrvatskoj jest činjenica da Srbija nema  europske političke norme unutar Srbije. Ako je i ima isto je toliko onih protiv – i što sad?

Unatoč ekonomskim europskim normama koje Srbija uspješno sustiže

–  za članstvo u političkoj Europi potrebno je da još mnogo vode Dunavom proteče dok Vučić&company shvati da se i mentalno mora pridružiti europskoj političkoj normi koju vodi svih 28 članica s napomenom o velikim i malim ribama.

Takav rasplet u kojem će politička Srbija za domaće potrebe izdiktirati svojim medijima tko je pobijedio i u kojoj utrci trajat će sve do onog trenutka u kojem će se laži tretirati kao istina, a veličina državnika po tome koliko te ljudi slijedi…

Kako god da se gleda Vučićev predsjednički AIR FORCE leti i leti sve dok mu kerozin daju  neki drugi izvori.

I umjesto zaključka….

Ideje naše benzin vaš – napisao Iljf i Petrov – pa kaže:

  • Najslavnija rečenica iz Zlatnog teleta, koja opisuje postupke snalažljivog Ostapa Bendera, njegov je moto Ideje naše benzin Vaš. Oba romana široko su prihvaćena i čitana diljem svijeta. Romani su doživjeli i brojne kazališne i filmske adaptacije, kako u SSSR-u, tako i diljem svijeta.

Tko nije čuo pjesmu evo je tu https://www.youtube.com/watch?v=znG9gxUnHWE

 

Igor Serdar
Autor 15.2.2018. u 17:37