Ljuti politički grah u Starom gnijezdu

Marijan Vogrinec
Autor/ica 6.3.2015. u 12:08

Ljuti politički grah u Starom gnijezdu

Foto-Davor-Puklavec-PIXSEL

Ostavkom na dužnost koju ne smije obavljati dok se protiv njega vodi sudski postupak u aferi Agram i osnivanjem vlastite stranke, Milan Bandić će isprovocirati izvanredne izbore u Zagrebu. Spriječit će svoju zamjenicu Sandru Švaljek da 2. lipnja stekne zakonske uvjete za nastavak gradonačelničke dužnosti. „Gradonačelnik Hrvatske“ sada ima dva ključna politička cilja: šesti put izborno pokoriti Zagreb te na parlamentarnim izborima ući u Hrvatski sabor

Marijan Vogrinec

„Gradonačelnik Hrvatske“ Milan Bandić opet medijski jaše! U pitoresknom podsljemenskom Markuševcu, zategnut bijelom pregačom do vrata i s „vatrenom“ crveno-bijelom šiltericom – kuha grah za 300 prijatelja! Trešti glazba u Starom gnijezdu, zvone čaše restoranom, nazdravlja se, Bandić pleše u živom ritmu, partnerice mu u naručju raspamećene od sreće! Pravosudno „zamrznuti gradonačelnik“ opet rasplamsava, možda nikad veći i riskantniji, oganj političkih ambicija. Ostavkom na dužnost koju ne smije obavljati dok se protiv njega vodi sudski postupak u aferi Agram i osnivanjem vlastite stranke isprovocirat će izvanredne izbore u Zagrebu. Spriječit će svoju zamjenicu Sandru Švaljek da 2. lipnja stekne zakonske uvjete za nastavak gradonačelničke dužnosti.

Bandić sada ima dva ključna politička cilja: šesti put pokoriti Zagreb te na parlamentarnim izborima ući u Hrvatski sabor. Koncem ove ili, najvjerojatnije, početkom 2016. godine, kada SDP-ovoj koaliciji istječe vlast u posljednjoj stotinki sekunde mandata. Politikantski preparirani izborni paragrafi, po mjeri i ukusu dviju najvećih stranaka i njihovih „domoljubnih“ dugoprstića, ne priječe ni najgorim likovima nadmetati se za narodne vođe. Osim jedinom pravom Europejcu među njima, uzniku s bezbroj optužnica – Ivi Sanaderu. Zašto „pravna država“ ne bi i Milana Bandića pripustila nacionalnom političkom Olimpu?

Borba u zvjerinjaku

Neka se bori u zvjerinjaku s ostalima gladnim vlasti, novca i moći. Ratnim zločincima, lopovima, profiterima, stranačkim disidentima, poduzetničkim propalitetima, prometnim delinkventima s mrtvima na duši, uhodama i prisluškivačima novinara, kradljivcima tuđih diplomskih radova, milijunskim HB utajivačima poreza, katoličkim talibanima nabreklim od vjerske nesnošljivosti, deklariranim nacifašistima koji zagađuju javni prostor Bijedne Naše… Što bi moglo pokolebati mačka-političara da se okani šurovanja s takvima, ako nije toliko besprizoran!? Ništa. Baš ništa, jer to je voda u kojoj „naš Milan“ (kako su mu tepali novinari Radija Sljemena) vješto pliva. A cijela ergela čistokrvnih žurnalista žustro vesla uz njega. S prepunim kanuom pojaseva za spašavanje!

Zagnjuriš ga do samog dna u najstrašniji vir, ispliva. Baciš ga nebu pod oblake, dočeka se na noge. Tresneš ga iznenada toljagom po glavi, zaškripi zubima i tvrdoglavo – ide dalje. Pa i sada, kad se božica Pravda ustobočila nad njim s mačem i vagom u rukama, pokazuje urbi et orbi da – zna znanje. Prijatelj hitro utrčava s 15 milijuna kuna, najvećom jamčevinom u povijesti RH pravosuđa, te otvara „gradonačelniku Hrvatske“ širok prostor za političko djelovanje sa slobode. Nakon kraćeg odmora od uzničke stege u Remetincu, može se orno prepustiti kuhanju graha za bezbrojne prijatelje i kumove, plesu i inim već viđenim populističkim akrobacijama. Od kojih su, istina, mnogi imali itekakve koristi.

Nije mu time do gležnja čak ni zemljak s hercegovačkog kamena Milijan Brkić nadimkom Vaso, koji je osigurao, za prsa, predsjedničku pobjedu „ženi iz naroda“. Kolinda Grabar Kitarović, pak, mora pojesti još tone i tone žganjaca ne bi li se svojim „narodovanjem“ uopće bila u stanju približiti političkoj i svakoj drugoj uvjerljivosti „muža iz naroda“. Od Kozari boka do njegovog rodnog zaseoka Cerovog Dolca nedaleko od Gruda u BiH.

Grah iz Staroga gnijezda dao je naslutiti da mu je dodano dosta ljutog političkog začina, pa se neki u nacionalnoj politici počinju preznojavati iako ga još nisu ni okusili. Što će Bandić učiniti kad sruši svoju vlast u Zagrebu? Hoće li opet, ma koliko ga se sumnjiči za nezakonito bogaćenje, despotsko gospodarenje metropolom i javno prihranjivanje klijentelističke hobotnice, uvjerljivo očitati političku lekciju i SDP-u s partnerima i „novom HDZ-u“ (novom? – sic) s mrkom desničarskom družinom!?

Tko će s njim u političko kolo radi vlasti u Zagrebu i utrke za parlament? Šatoraši sa Savske 66, među kojima Bandić ima i svoje igrače od povjerenja? Željka Markić sa zadrtim crkvenjacima? Hercegovački mu zemljak Branimir Glavaš s „herojima, a ne zločincima“ iz HDSSB-a? Radimir Čačić s HNS-reformistima? Možda Ivo Josipović? Drago Prgomet? Nikica Gabrić? Neke lijeve stranke u rasulu (npr. Hrvatski laburisti – Stranka rada) ili neke u nastanku?

Radnička fronta očito ne bi s njim ni tikve sadila. ORaH Mirele Holy drži se rezervirano otkad mu je počeo drastično padati politički rejting, a neki istaknutiji članovi pakirati kovčege i dizati sidro. Živi zid Ivana Vilibora Sinčića, pak, politički još ne zna ni što bi sam sa sobom i s onim kapitalom od 300.000 glasova s predsjedničkih izbora. Prema tome, sve je i ništa nije moguće. Vidjet će se. Stanje zasad sliči svjetonazorskim, političkim i ideološkim rogovima u prozirnoj vreći, ali kad su u pitanju materijalni/uhljebljenički i interesi pozicioniranja osobnih taština u strukturama vlasti i moći, savjest i političko poštenje baš i nisu na cijeni. Demagogija i obmana šušte u lažnom celofanu „viših interesa“, „biračke volje“, „jakih projekata“, pa…

Bandićev markuševački grah iz – indikativnog li naziva – Staroga gnijezda, gdje se oko lonca uglavnom okupilo i staro društvo, uključujući staru medijsku logistiku, neke je u aktualnoj politici natjerao da začepe nos i stave prst na čelo. Pogotovo oni, koji su već svjesni svoje mizerne ili gubitničke uloge u političkom cirkusu. (Ako se ne priključe velikima!) Ali, ni velikima neće biti mrsko nađu li se uz Bandićev grah bude li im spreman pružiti žlicu. I bude li pravosuđe, naravno, s obzirom na inkriminacije i neke političke „strahove“, voljno njemu pružiti žlicu.

bandic- Foto- Davor Puklavec-PIXSEL

Život parazita

„Ja jedini u Hrvatskoj radim 365 dana u godini“, kazao je novinaru RTL televizije na pitanje je li grahom već počeo predizbornu kampanju. „Prema tome, mi ne znamo što je predizborna kampanja. Ne želim živjeti kao parazit, primati plaću i gledati doma kako moji projekti propadaju. Ja sam pošten čovjek do kraja i takav ću i dalje biti. Pustimo sud da radi svoj posao. Ja vjerujem u institucije pravne države, u trodiobu vlasti. Neka moji odvjetnici rade svoj posao. Postupak koji je u tijeku ne mogu, a i ne želim komentirati. Preko pola svjedoka je već ispitano, sve će biti u redu.“

Nakon što se žalio na Uskokovu blokadu svoje te suprugine i bratove imovine zbog afere Agram, u javnost su procurili podaci o tome da Bandići navodno raspolažu velikom, a skrivenom imovinom, što cijelom slučaju pridaje dodatna poglavlja pravog krimića. Večernji list je naveo još tri velika stana s garažama na Krugama 5, Horvaćanskoj cesti 75 i Gračanskoj cesti 145F (knjižni vlasnici su trgovačka društva Geoprojekt d.o.o. i Paron d-o.o.) te pašnjak i šumu u Samoboru od 7020 četvornih metara. Svega toga nema u imovinskim karticama.

„Ono što je u toj priči za Bandića posebno inkriminirajuće“, piše Večernjak na osnovi odluke Vrhovnog suda o odbijanju Bandićeve žalbe na blokadu imovine, „jest navod da ih je on (stanove – op. M.V.) osobno kupio i platio gotovinom, koja je prethodno bila položena na posebno otvorene bankovne račune 2008. i 2011. Polaganje novca na račune poklapa se s kupnjom stanova, a indikativno je da su oba spomenuta računa zatvorena 2011. Što se tiče stana koji se vodi na Bandićevu suprugu, nije jasno kojim je sredstvima taj stan kupljen, no navodi se da je kupnja spomenutih nekretnina znatno prešla zakonite prihode Bandića i njegove supruge.“ Veliki stan „našeg Milana“ u Bužanovoj 4 spojen je sa isto takvim u formalnom vlasništvu njegova brata Drage, pa ih kao jedinstvenu stambenu cjelinu koristi samo „zaleđeni gradonačelnik“.

„Bolje je imati četiri stana, nego četiri ljubavnice!“ – šalio se Milan Bandić u HTV-ovoj političkoj emisiji „Studio 4“. Opovrgao je pisanje Večernjeg lista i potom drugih medija da je u imovinskoj kartici, navodno, zatajio nekretnine velike vrijednosti za koje nema pokriće u legalnim prihodima. „Ništa nisam zatajio, jer sve što imam zapisano je u mojoj imovinskoj kartici: stan u Bužanovoj 4 od 126 četvornih metara, garažno mjesto i malu šupu, vikendicu kod Samobora od 54 četvorna metra i jedan oldtimer, koji nije u voznom stanju. Ako institucije utvrde bilo što izvan onoga što imam u imovinskoj kartici, spreman sam odmah dati ostavku i istog trena potpisati abdikaciju i više se nikad ne baviti javnim poslom.“

Otkad je medijski bombastično lani uhićen, dok je koncem tog sunčanog listopadskog vikenda bezbrižno ljuštio grah (opet grah; za lonac u Starom gnijezdu!?) iz svog vrta na Savici, te „maricom“ otpremljen u istražni pritvor u Remetincu, o Bandićevoj se imovini naširoko govorilo i pisalo. Mediji su objavili da je siromašni mladić, rođen 22. studenoga 1955. u Mamićima Donjim, zaseoku Cerovom Dolcu, između Klobuka (rodnog mjesta zloglasnog ustaškoga glavešine Andrije Artukovića) i Gruda u BiH, došao u Zagreb u lipnju 1974. na studij općenarodne obrane i društvene samozaštite (ONO i DSZ) na Fakultetu političkih znanosti. „U smeđi kofer od skaja“, pisao je Večernji list, „stavio je plan Zagreba, dva kompleta donjeg rublja, traperice i dvije majice…“

Danas, taj je mladić zreo čovjek sa sjedinama, ima desetljeća zavidna političkog staža u SKH/SKJ/SDP-u, smiješno kajka kao svaki dojdek iz pasivnih krajeva i raspolaže milijunskom imovinom. „Purgeri“ ga i hvale i kude, a sada mu se sudstvo navalilo za vrat i pita: „Milane, odakle ti toliko bogatstvo od političke plaće?“ Ako se pravomoćno dokaže da posjeduje imovinu kriminalnog porijekla – od skupih stanova velikih površina, garaža, navodno i apartmana na moru, vikendicu, šumu, livade… – bolje je da su ga ugrizla četiri proljetna poskoka iz njegova kamenog zavičaja, nego da se mora sramotiti objašnjavanjem financijskim mrgudima porijeklo tolikog blaga. Dobro, četiri ljubavnice valja ostaviti šali, jer bivši bi si ministrant radije odrezao svoj muški ponos, nego išao okolo neznabožački ljubakati.

Drugo su oni nestašni biskupi i kardinali što ih je dobri papa Franjo hrpimice, po 400 na godinu, prisiljen istjerivati iz Katoličke crkve zbog pedofilije i međusobnih nastranosti. Bandić, odgojen na Očenašu i Zdravoj Mariji, otkrio se u „Studiju 4“, zna da mu i jedna ljubavnica može doći glave prije nego četiri stana. Makar kako stečena. Bog u kojega, kaže, iskreno vjeruje, oprostit će svojim plahim ovčicama i ubojstvo rođene majke, a gdje neće stan, čak izvučen iz najgušćeg mraka. No, četiri ljubavnice…!? Bože sačuvaj, javno se grozi „gradonačelnik Hrvatske“!

Državni šišmiš

Neke udruge civilnog društva znale su tu i tamo progurati u medije procjenu da je Zagreb, navodno, mutnim upravljanjem u prošlih petnaestak godina oštećen za oko dvije milijarde kuna. Koliko je novca građana i njihovih gostiju, obveznika plaćanja poreza i prireza, usluga i naknada… otišlo u privatne džepove!? Čije? Tko je svih tih godina odlučivao o tokovima proračunskog i izvanproračunskog novca Grada? Koje su i čije privatne tvrtke bile pretplaćene na vrlo sigurne i jako unosne poslove s Gradom? Što je s provizijama? Dio odgovora će vjerojatno dati suđenje zbog kojega je Milanu Bandiću zabranjeno obavljati gradonačelničku dužnost, a većina će ostati javnom tajnom ili istinskom enigmom.

Kao u svim slučajevima u Bijednoj Našoj kad se radi o zamračenim ogromnim svotama narodnog novca! Gledaš oko sebe 280 milijardera, koji ranih 1990-ih nisu imali za platiti pivo prijatelju ni djetetu kupiti osrednje tenisice, a danas su najglasniji „hrvatski domoljubi“, kao prekooceanski kontejnerski brodovi nakrcani svim materijalnim obiljem i više ne poznaju svoje pregladnjele susjede. „Pravna je država“ sudski opalila po dugačkim prstima samo bivšeg premijera i šefa HDZ-a Ivu Sanadera. Slijepa je poput šišmiša na ratne profitere, poratne kriminalce, pretvorbene mutikaše i političke reketare. Ovršena sirotinja danomice leti iz kuća i stanova, strane banke u RH broje 2,5 milijardi eura lanjske zarade na krvavom zelenašenju građana, a vlast ni trc ni mrc. Živo joj se fućka!

Prema Večernjakovom pisanju, Bandićevi će odvjetnici „uputiti dopis medijima i demantirati podatke koje je prvi otkrio Večernji list o tome da u svome vlasništvu ima četiri stana ili će u suprotnom zadovoljštinu potražiti na sudu. ‘Ako institucije utvrde bilo što izvan onoga što imam u imovinskoj kartici, spreman sam odmah dati ostavku i istoga trena potpisati abdikaciju i više se nikad ne baviti javnim poslom’“. Živi bili, pa vidjeli! Neki pak zajedljivo primjećuju kako će se „oni u vrhu politike“ pravodobno „dogovoriti s Bandićem“ o „pravilima ponašanja“, pa će „treća (sudbena) vlast“ u Bijednoj Našoj opet (pred)izborno ići niz dlaku prvoj i drugoj, sramotno objašnjavajući javnosti što je to – fatamorgana.

Marijan Vogrinec
Autor/ica 6.3.2015. u 12:08