MILICIJO PUŠKE NA RAMENA

Autor 4.10.2011. u 18:25

MILICIJO PUŠKE NA RAMENA

 

U subotu je u Stocu, pred dvijestotine ljudi, čovjek od stodvadeset kilograma i četrdeset godina, fizički napao dvojicu dječaka i jednom od njih nanio teže fizičke i duševne povrede. Nakon što mu je kukavički prišao s leđa i udario ga u glavu, dječak je završio na podu gdje ga je ovaj nastavio tući. To bi potrajalo i ko zna koliko, jer bolesni umovi ne poznaju granice, da jedan od siledžijinih prijatelja nije zaustavio javni masakar nad dječakom.

Pored toga što nasilje ugrožava ljudske živote, ono ugrožava i ljudsko dostojanstvo. Nasilje ugrožava jedno od osnovnih ljudskih prava, pravo na slobodu. Dostojanstvo i sloboda ne mogu jedno bez drugoga. Sloboda je ono najviše što jedan čovjek može dostići, ali je istovremeno i najmanje što mu organi nadležni za to, moraju obezbjediti. Ukoliko je ugrožena sloboda samo jednog građanina, svih ostalih je građanska dužnost vratiti mu istu. Jer njegova sloboda je ustvari sloboda svih građana, isto kao što je njegova patnja sutra, i bilo čija.

Protiv nasilja se možemo boriti samo jačanjem kolektivne svjesti, tako što ćemo ga kao i fašizam na svakom koraku osuditi. Nasilje se osuđuje i kao ideja, i kao nagovještaj ideje, i kao šala. Sve drugo je pogrešno, sve drugo je nasilje. Svako ignoriranje nasilja je nasilje, jer ništa se ne dešava drugome, sve se dešava nama.

Nasilje je uvjek ispit za organe policije, ispit na kojeme ne pada samo policija, već i društvo iz kojeg su  ljudi koji je čine. Organi nadležni za nasilje, sankcionisat će ga onoliko koliko to od njih budu očekivali građani. A građani će očekivati onoliko koliko budu svjesni svoje čovječnost, koja im daje za pravo da budu u svakom pogledu ravnopravni.

Monstrum iz Stoca je čovjek sa debelim dosjeom u upravi policije Stolac, čovjek koji javno već duži niz godina fizički zlostavlja mnoge građane Stoca. Nekim od njih je, baš kao njegovoj posljednjoj žrtvi, nanošenjem tjelesnih povreda, ozbiljno ugrozio život. Hoću reći da je neke od njih ustvari pokušao vjerovatno i ubiti.

Inspektori policijske uprave Stolac, kao i nadležni sud, su upoznati, od samog početka, sa nasiljem koje provodi dotični. Međutim, siledžija i dalje šeta stolačkim ulicam u potrazi za novim žrtvama svog nakaradnog uma. Ne znam šta još treba da se desi, pa da monstrum konačno završi iza rešetaka gdje mu je već odavno mjesto. Možda treba neko da izdahne pod njegovom čizmom!

Tagovi:
Autor 4.10.2011. u 18:25