Posao za experte

Autor/ica 27.2.2011. u 13:14

Posao za experte

Lepo vreme sa dosta sunčanih intervala poslednjih nekoliko dana donelo je i lepa dešavanja u skladu sa stanjem u kojem se kao građani banana republike nalazimo skoro više od…više ni sam ne znam koliko godina. Kandidat za ministra zdravlja je bivši ministar odbrane. Dobili smo i novu „Demokratsku Opoziciju Srbije“ okupljenu oko Tome grobara. Nakon velikog mitinga „naprednjaka“, pored poskupljenja brašna i ‘leba, izvesno je i poskupljenje stiropora. Podršku „znanstvenim radnicima“ u štrajku dali su i zdravstveni radnici pojačani „plavcima“. Belkina vlada se našla u “sendviču”. Pritišću je sa svih strana. Sve u svemu, lepeza divnih dešavanja u zemlji seljaka na brdovitom balkanu.

Samo nekoliko dana nakon što je konačno podneo ostavku na mesto ministra zdravlja u vladi Republike Srbije, Tomica Milosavljević je dobio jedinstvenu priliku da ekskluzivno na prvom kanalu javnog servisa Srbije objasni građanima kako je on ustvari „žrtva“ reforme zdravstva, a ne svi oni koji su stradali u danima njegovog osmogodišnjeg ministrovanja. Bilo je to pravo “raspakivanje” i prilika za okupljanje „drugara“ (poput gos’in Trebješanina koji se još samo u heklanje ne razume) čiji su hvalospevi ministra predstavili kao mesiju, nešto najbolje što nam se kao narodu desilo u skorijoj istoriji. Nakon ispovesti svog kolege, expertska grupa njih 17 i kusur (vremenom su postali experti za mnoge stvari) saopštila je građanima, sa dosta entuzijazma, da će upražnjeno mesto u vladi koje pripada njima i samo njima, zauzeti novi, penzionisani i stariji gospodin sa dosta radnog iskustva. Tako je kandidat za ministar zdravlja postao bivši ministar odbrane, Zoran Stanković.

Baš u tim retkim trenucima radosti (ne)korumpirani zdravstveni radnici, ohrabreni podvigom „prosvetara”, odlučili su da stupe u štrajk.  Istovremeno u KCS “panduri” su uhapsili dvojicu njihovih kolega zbog primanja mita. Već dugo je u Srbiji Hipokratova zakletva izgubila svaki smisao. Nekako mi onda bude i žao tih „zdravstvenih radnika“ jer ako krenu da ih hapse po koje kakvim zdravstvenim ustanovama teško će ostati iko kome će moći da povećaju plate.  Međutim, možda i ne bude tako jer sada kada su u štrajk ušli i „panduri“, zdravstvene radnike možda neće imati ko da hapsi. Međutim, iako su prvi otpočeli „sezonu štrajkova“, „prosvetari“ nikako da se dogovore zbog čega su ušli u štrajk. Posmatrajući lidere njihovih mnogobrojnih sindikata čovek bi pomislio da nisu normalni i da im pod hitno treba oduzeti pravo da bilo koga uče. Sve u svemu razjedinjeni sindikati Srbije nastavljaju štrajkove, tu i tamo.

I dok sva ova dešavanja predstavljaju jak spoljnji pritisak na Belkinu vladu (Cvetković koji je od dana kada je postao premijer do danas potpuno pobeleo), međusobna „pritiskanja“ unutar vlade ne jenjavaju. Dan nakon što minister je Dinkić saopštio da je “Vlada izgubila autoritet”, funkcioner Ujedinjenih regiona Srbije iz G17+, Veljko Senić (nema s kim se taj nije ujedinio) je izjavio da je “Vlada izgubila autoritet”. Interesantno. Pominje se i nekakva ostavka premijera kojem su od tolikog pritiska izašli i hemoroidi. Čak je i lider liberala, Čeda Jovanović, stao u red sa Tomom, Veljom, Vulinom i Milankom Karić u nameri da zajedno “poguraju” prevremene parlamentarne izbore, a razlog je “bezidejnost vlade”. A ja sam mislio da je to zbog prisustva poltrona u vladi. Po svemu sudeći će doći ili do „kozmetičke“ rekonstrukcije Vlade ili do novih prevremenih izbora u Srbiji. Potpuno je svejedno šta će se desiti prvo jer, kako stvari stoje, sve će manje više ostati isto. 

Dok zagrevanje pred marathon traje, inflacija polako ali sigurno topi zamrznute zarade građana, a revizori šamaraju javni sector i državnu administraciju. Kako oni to dobro i temeljno rade najbolje govori izjava bivšeg direktora Kolubare, Dragana Tomića koji tvrdi da revizije poslovanja za vreme dok je on bio direktor “nisu utvrdile propuste u radu ovog rudarskog basena”. Nije mi samo jasno zbog čega se Brankica toliko trudi da preko Insajdera objasni narodu “prevaru veka” kada je sva ta krađa bila potpuno legalna.

Znate, posmatrajući šta se sve dešavalo i još uvek dešava u ovoj zemlji seljaka u poslednjih, više ni sam ne znam koliko godina, stičem utisak da je za stvaranje ovakvog stanja u zemlji zaista trebala sposobnost i umeće experata, a mi smo ih, brate, imali.

Tagovi:
Autor/ica 27.2.2011. u 13:14