Selektivni vid i selektivni sluh

Igor Serdar
Autor 12.4.2016. u 16:56

Selektivni vid i selektivni sluh

Eto, danas su prijetvorno zapjevali da „nije ovako kako sam napisao“ nego je sve u najboljem redu i s Hrvatima i sa Srbima i Židovi su baš super – ali sve to samo ako dođu kako im je naređeno – odnosno „kako su zamoljeni da dođu“, ali to je ipak samo upotrijebljeni selektivni pristup za koji Vlada, Sabor, Predsjednica i Crkva misle da se može prodavati kao da smo na placu. Oni će izgovoriti što treba, ali mi smo zaista država revizionizma najgore vrste.

Država koja je u osvajačkom pohodu na teritorije drugih država, kako bi stvorila i etnički očistila teritorij za veliku Srbiju počinila najteže ratne zločine, 2003. godine je donijela  – uz pomoć selektivnog vida i sluha cijele Europe i Svijeta –  zakon

  • po kojem se proglašava nadležnom za suđenja za sve ratne zločine na cijelom području bivše Jugoslavije.
  • donošenjem i zadržavanjem zakona o univerzalnoj jurisdikciji za progon ratnih zločina na teritoriju svih država bivše Jugoslavije učinila je nešto što definitivno nije u duhu europske pravne prakse.

Upravo zbog tog zakona na koji je reagirala samo Hrvatska – radna skupina EU-a za proširenje je u ponedjeljak skinula s dnevnog reda točku o pripremama za otvaranje poglavlja 23 sa Srbijom.

Razlog za takav stav Republike Hrvatske je jednostavan i baš vidljivo proziran:

U slučaju da se zakon ne promijeni, razumno je očekivati optužnice protiv vrha HV-a, vrha HVO-a, Armije BiH, kad god se službenom Beogradu ukaže politička potreba ili prilika za destabilizaciju susjedstva.

Takav zakon, koji izlazi iz okvira europskih pravnih standarda, u rukama Srbije je tempirana bomba za stabilnost susjednih država. Svih. Ne samo Hrvatske.

S druge strane službena srpska politika proglašava takav politički stav Hrvatske „bilateralnim sporom“. Ali kvaka 22 kaže:

  • neprovođenje ratificiranih međudržavnih sporazuma i međunarodnih konvencija nije bilateralni spor, nego nepoštivanje međunarodnih pravnih akata.

Zato tvrdim da je jako moderno koristiti se institutom selektivnog vida i sluha.

Eto, na potpuno drugoj temi s velikim skokom u tematici na hrvatskoj televiziji ukinuta je emisija „skener“ koja se bavila medijskim vijestima, a odabirala ih je Silvana Menđušić i, opet selektivni vid i sluh ali sad kao „varijacije na temu“:

„Skener je ukinut jer su u njemu citirane vijesti, komentari i stavovi brojnih kolega koji se više ne smiju čuti ni vidjeti“, kazala je Silvana Menđušić.

Eto, kako li je samo moderan taj „selektivni vid i sluh“……

Ili, opet jedan veliki skok u inovaciju privredu i potencijalni veliki projekt stvaranja cijele jedne industrije….

Hrvatska bi trebala slaviti veliki uspjeh Mate Rimca koji je došao do razine da ga veliki fondovi i ulagači doživljavaju dovoljno ozbiljno, ali, jedan veliki ali –  da od njega traže preseljenje središta kompanije.

To može biti samo dobro za njega – kažu jedne dnevne novine, a mi se pitamo kako li je čudno da ozbiljni investitori, iz niza pravnih i financijskih razloga, često traže da sjedište kompanije bude u državi u kojoj se osjećaju sigurno, čije sudstvo i pravosuđe poznaju.

Očito Hrvatska nije podneblje u kojemu bi neka ozbiljna tvrtka htjela proizvoditi……

I nikako nitko ne može razumjeti zašto jer su naši vladajući stalno objašnjavali i stalno i dalje objašnjavaju i uvjeravaju nas da smo zemlja koja je pravno sigurna i prava „meka“ za investitore.

Očito su nam opet prodali „selektivni vid i sluh“ – kad i Rimac sa svojom perspektivnom firmom – ako hoće nešto ozbiljno raditi – mora ići izvan ove naše genijalne države, tako nezavisne, tako poštene i tako drage investitorima…..

Ili da selektivno opet „skočimo“ na politička i svjetonazorska pitanja…..

Sad ćemo imati  tri komemoracije žrtvama logora Jasenovac jer su nam i Predsjednica i Vlada selektivno gledali na te žrtve i selektivno slušali potomke tih istih žrtava tako da nas sve zanima što na to kaže ministar kulture Zlatko Hasanbegović, povjesničar koji je u nekoliko navrata antifašizam nazvao “floskulom” i oštro odbacio tvrdnje kako se on nalazi u temeljima hrvatskog Ustava.

To su stvarno začudne situacije nad kojima se još samo golubi na Jelačić placu nisu izjasnili da su protiv takvog prekrajanja povijesti i notornih činjenica.

Ta pizdarija s NDH-om i ustašama sto puta je gora od „lex Perković“ zato jer dati glavnog špijuna ili ne dati drugoj državi još i ima smisla, ali ovo s kvislinškom državom trećeg raiha – to je glupo i nepotrebno baš svima na svijetu. Osim ovim našim „povjesničarima“ koji zastupaju koga? To nas sve zanima – „za čije babe brašno“ ide sav taj glupi folklor?

Da, po najnovijim istraživanjima koja je omogućila ova vlast – Jasenovac je nakon one stvarne situacije klanja i ubijanja – kasnije u ime Jugoslavije služio kao logor smrti za sve nepoćudne – osim partizana.

Navedeno će se također – tijekom vremena –  sigurno potkrijepiti povijesno utemeljenim dokazima.

Za to su zaduženi ovaj velikan malenog rasta iz Sabora i ovaj suzdržani antifašist vladinog kulturnog „veltanšaunga“ selektivne naravi. Uz blagoslov Božijeg izaslanika Petrova namjesnika i najtajnijeg od svih tajnih agenata u liku bivšeg i budućeg Predsjednika, ali ne Vlade – nego HD zajednice –  koja jedina ima legitimitet za vođenje države jer je pobijedila na izborima za picinu dlaku i Božinu petrovu crkvenu ručicu –  koja je odvela i druge crkvene i ne crkvene pojedince pod skute genijalaca s desne strane političkog selektivnog vida i sluha onoga što iz milja zovemo hrvatskom kao političkom misli. Strašna im je zamisao iz svakog kuta gledanja. Stvarno su slikavani u HD tehnici tako da zajednica neukima zamamnije izgleda…..

Ne samo da nam više nije jasno kako je negator antifašizma i apologet ustaštva izvjesni hasanštoliveć završio u hrvatskoj Vladi, kako visoki potpredsjednik i povjesničar Hrvatskog sabora maršira ulicama uz pokliče “Za dom spremni” i kako predsjednik Sabora iz Kolindine (bivše) stranke parlamentu vraća naziv iz NDH, nego se čudimo još i dan danas kako je moguće da se među odabranima koji vladaju nalaze ljudi koji izravno odbacuju hrvatski antifašizam i proglašavaju NDH temeljem hrvatske državnosti. „ustaški krik nebo para“……

A tek Kolinda? Ona je skupljala glasove među tom populacijom. Ona se domogla Pantovčaka na valu tog svjetonazora, ideologije i sentimenta. Selektivni vid i sluh popušio je narod Hrvatski i pušit će ga i dalje, a kako se čini i dublje, a možda i dulje od očekivanog….

Ako je ustaški režim bio zločinački i ako je, kako reče Kolinda, “u Drugom svjetskom ratu većina hrvatskog naroda pokazala da je na strani protuhitlerovske koalicije”, kako je onda moguće da se neki javno – i nekažnjeno – zalažu za uvođenje uzvika “Za dom spremni” u oružane snage? Opet selektivno ne čuju i ne vide ovi vladajući…, stvarno čudno…..

Kakva nam se budućnost može ukazivati uz Hasanbegovića i Tepeša, uz negiranje antifašizma i umanjivanje Jasenovca, uz Sedlara i Kaptol, a ista ta Kolinda je sjedila u Vladi sa Sanaderom kad je on rušio ustaške spomenike…., kad je prije evoluirala……

Sada sjedi na čelu države u kojoj se relativiziraju ustaški zločini i veliča NDH. Očito joj je selekcija vida i sluha išla po obratnom principu.

Baš kao i danas kad izjavljuje da neka se izvole predomisliti i srpski i židovski vođe i svi koji ne misle doći u Jasenovac na komemoraciju: „poziva sve da još jednom razmisle“ – možda će imati posljedice u kakvoj državi živimo – još će i nastradati ako ne budu poslušni…..

Pobjeda antifašizma za današnji dan je baš dobra, ali samo zato jer vladajućima baš trebaju i Srbi i Židovi za komemoraciju pa neka lijepo upotrijebe selektivni vid i sluh…., i neka promijene svoje odluke. Samo nam još nedostaje i rečenica koju bivši špijun Karamarko „najvoli“:

  • „neka razmisle što govore u javnosti“ – „govoriti protiv nas

 i nije baš pametno, jel?“

Pripadnost Katoličkoj crkvi postaje obavezna vrijednost u društvu, čak i u obnašanju izvršne, svjetovne vlasti – to je danas element po kojem se voli činiti krucijalna razlika između vlade desnog centra i one Kukuriku koalicije koja je bila, treba na to podsjetiti, nenarodna.

To je Hrvat odabrao. I Božu Petrova teletabisa. I velikana Tepeša. I „za dom spremni“. Tako zbori selektivni vid Karamarko i selektivni sluh društvo. Istina? To je odabralo samo pola Hrvata.

 Ne svi, nikako svi jer nemaju svi selektivni vid i sluh…..

Nisam siguran da bi ih i ovi njihovi opet odabrali da su sad izbori. Tad su ih potopili sa selektivnim vidom i sluhom, a danas je svima jasno što predstavlja ta i takva većina i kuda, kako i zašto nas vodi. Nema tu nikakvih „hrvatskih interesa“ – tu ima samo hrvatske imovine. Kapitala i interesa na prodaju….

No ajmo malo „skočiti dolje s visoke politike“ na „manje važno obrazovanje“…..

Nametanje ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom nije samo pokušaj da se pokori Filozofski fakultet, već se ovdje radi o tome da Crkva želi prodrijeti, to jest preuzeti potpunu kontrolu nad obrazovanjem u Hrvatskoj – od osnovnih i srednjih škola, pa nadalje. Očita je, naime, nakana da Crkva pokušava u sustav uvesti nastavnike određenih ideoloških i svjetonazorskih opredjeljenja; vjeroučitelje koji će, uz vjeronauk, dobiti kompetencije za predavanje i na drugim kolegijima. Shvaćate? To je još gore od „teorije i prakse samoupravnog socijalizma“ što je moja generacija učila kao dogmu onog vremena…..

To ste odabrali dragi sunarodnjaci. Crkva na faksu. To ste i mislili kad ste glasovali – je li tako?

Katolički bogoslovni fakultet zasniva se ipak na dogmi. Znanost je nešto drugo? Ili vama nije?

Mi „normalni“ ne vidimo neku važnu poveznicu između dogmatskog fakulteta, s filozofskim koji se zasniva na sekularnoj znanosti.

Drugim riječima, ovdje govorimo o spajanju nespojivog. Ili griješim, jadan jer nisam to selektivno obradio….

U tom smislu treba napomenuti i to da ni jedno društvo ne može napredovati ako će u njemu jačati nekritičko, dogmatsko razmišljanje. Tako je barem baš svuda izvan lijepe naše…..

Istina, u dalekoj prošlosti, filozofija i teologija studirale su se na istom fakultetu, ali u dalekoj prošlosti dragi prijatelji…,a nama se nameće „daleka prošlost“ kao „put budućnosti“….

Ovdje se, naime, radi o tome da se biskupima, dakle samom vrhu hijerarhije Katoličke crkve, želi dopustiti  da oni svojim blagoslovom – mimo svih sekularnih standarda i procedura – klerikaliziraju nastavnička vijeća.

Jer, ako do integracije dvaju fakulteta dođe, to će doista značiti da će vjeroučitelji, koje se zapošljava samo uz biskupov blagoslov, biti legitimirani da, uz vjeronauk, predaju, recimo, filozofiju, sociologiju ili povijest. Ma zamislite samo kako bi to izgledalo? Svi bi svršili fakultet i sve ostalo uz klera blagoslov – bili kakvi bili oni bi ih selektivno vidjeli i čuli i sve bi bilo blagoslovljeno…

Shvaćate li što nam radi ova Vlada? Shvaćate li da nam nema spasa niti da se nakon provedbe tog svjetonazora samo na dvije, tri godine vratimo natrag gdje smo bili? To bi bila nemoguća misija 5. Ma, što 5, deset godina.

Gubimo deset godina normalnog razvoja i zakopavamo se u rupu iz koje nikada više nećemo izaći onakvi kakvi smo bili….

U tom smislu može se izdvojiti i skandalozna uskrsna poruka kardinala Josipa Bozanića koji je ustvrdio da »zlo pokušava zavladati medijskim svijetom«.

Kardinal Bozanić prešućuje da je porastu netrpeljivosti u društvu esencijalo pridonosila Katolička crkva. To je, također, dobar primjer s kojim se može ilustrirati da je nova, desna vlast dodatno osokolila crkvene autoritete da etiketiraju, prozivajU i, što je najgore – uređuju državu po svojim mjerilima. Čak su se koristili bogobojaznošću neukih ljudi da bi ih uvjerili u „ispravnost“ puta…

Usput rečeno ja osobno sam vjernik kao  i moja obitelj i familija, znam o čemu govorim i vjerujem, ali vjerujem u Boga.

Bozanić nije Bog nego je predstavnik klera, kardinal, koji nas izravno gleda u oči i kaže:

»zlo pokušava zavladati medijskim svijetom«. Glasić mu zadrhti, ali gleda nas ni sam ne vjerujući ili ne vidjevši blesimetar s kojeg čita…, sasvim svejedno.

Mi zapravo ne znamo što je Bozanić s tom svojom porukom točno želio reći.

Zašto?

Zbog toga što Crkva uvijek naknadno reinterpretira kardinalove izjave.

Naime, već je postalo uobičajeno da Crkva prvo čeka reakciju javnosti, pa ovisno o tome nanovo tumači i objašnjava Bozanićeve poruke, prikazujući ih u drukčijem, bezbolnijem kontekstu.

I kako onda ustvrditi da se crkva ne služi „selektivnim vidom i sluhom“? Kako?

Je li Bog ima selektivni vid i selektivni sluh? Nema. Bog sve vidi. Bog sve čuje. Bog sve voli.

Selektivnost je zemaljsko djelo i služi za dobro. Osim ako nije u ovom smislu naslova teksta.

Crkva, naime, često pretjeruje u toj svojoj težnji za političkom moći i modeliranju svih političkih stavova u društvu, zaboravljajući da živimo u demokratskom i pluralističkom društvu”, pa je u tom smislu  Katolička crkva otvoreno i nekritički stala u obranu aktualne vlasti, vlasti koja ne provodi obećane reforme, ali provodi misli Košića – biskupa zaduženog za razdor i prodor razdora….

Rad ove Vlade nema nikakvih rezultata, osim onih u sferi podjela na vjernike i nevjernike.

To da Kaptol otvoreno agitira za aktualni, desni poredak i otvoreno napada lijevi politički blok koji nije ništa brojčano slabiji –  to je postala najnormalnija stvar u Lijepoj našoj pod mostom hadezea.

Crkva se priklanja jeftinom i populističkom promicanju nacionalnih, „domoljubnih vrijednosti“ koje se svode na revizionizam potpuno neprihvatljiv svima – osim grupici na vlasti i poslušnicima….

Zašto? Zato što su narodu prodali priču da ona vlast nije bila u službi doma svoga i svoje države i svojih ljudi. To su otvoreno promovirali kao da su nas tada vodili neprijatelji naroda hrvatskog.

Aktualna politička terminologija taj bi crkveni eros i sveopći destruktivni naboj protiv tadašnje vlasti definirala jednom riječju – floskula. Narodski je to „zajeb“- napisao sam davno taj tekst.

To često spominjanje domoljublja unutar crkvenih krugova doista se već pretvorilo u otrcanu frazu i ispraznu tvrdnju, ali prije izbora uz selektivno zamagljivanje i selektivno prešućivanje to je bio alat i sadržaj kojim su željeli osvojiti sve zabludjele ovčice da glasuju za njih…, ali što sad?

Sad je komplet horor.

Svjedočimo zastrašujućoj ofenzivi novih »istraživanja« i novih »otkrića«, u kojima se broj stradalih u Jasenovcu zapanjujuće zaustavlja na najviše nekoliko tisuća, dok se istodobno dokazuje kako se nije radilo o logoru smrti, nego o radnom logoru, koji ni izdaleka nije bio onako strašno mjesto kao što smo dosad mislili.

Završni čavao na »mit o Jasenovcu« predstavlja ničim dokazana i argumentirana tvrdnja da je i poslije Drugog svjetskog rata na istom mjestu funkcionirao logor, ali ovaj put namijenjen protivnicima komunističkog režima, čime se, dakako, pokušava dokazati  zločinački, genocidni karakter partizanske vlasti, koja se onda ni po čemu više suštinski ne razlikuje od ustaške vlasti.

Ovakvo „novo“ čitanje povijesti zgrozilo je cijeli Svijet, udaljilo nas je od Europske misli, a pola Hrvatske hoda po zemlji pognute glave jer je stav o svemu navedenom „službeni stav“.

Vlada, Sabor, Predsjednica, Crkva. Svi pjevaju istu pjesmu selektivnog vida i sluha.

Policija na neonacističke incidente sliježe ramenima, a čelnici naše države, ponajprije predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i premijer Tihomir Orešković, još nisu smogli snage čuti i vidjeti ovo o čemu tako obilno pišem i preko jezika prevaliti jasnu, nedvosmislenu, bezuvjetnu i nadasve eksplicitnu osudu zločina NDH i zločinačkog karaktera ustaškog režima, stalno eufemistički govoreći o »totalitarnim režimima« i »osudi svih zločina«.

Eto, danas su prijetvorno zapjevali da „nije ovako kako sam napisao“ nego je sve u najboljem redu i s Hrvatima i sa Srbima i Židovi su baš super – ali sve to samo ako dođu kako im je naređeno – odnosno „kako su zamoljeni da dođu“, ali to je ipak samo upotrijebljeni selektivni pristup za koji Vlada, Sabor, Predsjednica i Crkva misle da se može prodavati kao da smo na placu. Oni će izgovoriti što treba, ali mi smo zaista država revizionizma najgore vrste.

Danas antifašizam, a sve ostale dane ustaše, NDH i revizionizam i to samo zato jer je prestupna godina.

Zbog opakog jezika opet su me stavili u hrvatske novine u crnu kroniku…,  i proglasili me nasilnikom, prevarantom, agresivcem, lažljivcem i „čovjekom s posebnim vezama“, čovjekom koji je pokušao ubiti druge ljude ničim izazvan, ali, eto, pogrešno su napisali optužnicu protiv mene…

Zamislite:  ja da idem nekog ubiti iz čista mira? A ne poznajem te ljude koje sam navodno pokušao ubiti! To stave u novine danas, a događa se 2008. Godine. Danas me napadnu!

Eto što mi radi ova ustašoidna paranoidna klika korumpiranih policajaca, neukih polu-pravnika i ostalog polusvijeta koji vlada ovom zasranom polu državom u kojoj neki mogu sve, neki šute, a neki će im, kao i ja – spičit sve u sred face. Ne možete vi meni, smradovi, ništa. Smradovi malešni. Fuj! Rastezat će me po novinama?

Nemaju ništa drugo za pronaći jer sam ispravan. Kako nisko i jadno, nepotentno…..

Slažem se s Bozanićem u mojem slučaju: »zlo pokušava zavladati medijskim svijetom«.

Jedino što u ovom trenutku istim tim svijetom upravljaju baš oni. Isto kao i Vučić u Srbiji.

Crkva, revizionisti, desničari, pokvareni povjesničari, neobrazovani klerofašisti i poltroni.

I da znate moj veliki frend Dino je davno napisao udri jače manijače, ali napisao je i da „manijak ne može biti svak“….

To ovi, budale,  nikada neće shvatiti jer imaju – znate već što.., selektivni vid i sluh…….

Igor Serdar
Autor 12.4.2016. u 16:56

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija