Srpski tok

Autor 22.12.2011. u 17:42

Srpski tok

Luksemburška kompanija “Securum equity partners” odlučila je da iskoristi energetski potencijal sunčevog zračenja, koji je u Srbiji za trećinu veći nego u srednjoj Evropi, i da sredinom 2013. na jugu zemlje počne izgradnju najvećeg solarnog parka na svetu, u vrednost od blizu tri milijarde dolara.

Prema planovima kompanije “Securum equity partners”, realizacija ovog projekta trebalo bi da počne već od januara sledeće godine. Procenjeno je da će dobijanje svih potrebnih dozvola biti završeno do sredine 2013, kada bi trebalo da počne izgradnja solarnog parka i njegovo priključenje na distributivni sistem, koje bi se fazno odvijalo do 2015. godine. (Blic, 19.12.2011. – Srbija će imati najveću solarnu elektranu na svetu)

Da se stranačke kampanje u Srbiji zahuktavaju i dobijaju svoje lunarno-somnabulističke oblike govore nam i ovakve ‘vesti’. Po ovim informacijama jug Srbije postaje nova Kalifornija, samo, naravno, stariji i topliji, to jeste sunčaniji od te izvikane američke države. Ima bre da se grejemo i sunčamo cele godine, a ne samo leti, i svi će nam zavideti na našem solarno-braon telu. A šta će to tek da znači za poljoprivredu: papričice k’o paprike, paradajz k’o lubenica, šargarepe debele i gore i dole, patlidžani džinovskih razmera… Turizam će da cveta jer će svi želeti da vide to čudo od solarnog parka i to po tipično srpskim standardima – najveći na svetu! Mislim, većeg nema! Smejaćemo se Švabama koji će dolaziti u svojim ‘čuvenim’ kratkim pantalonama, belim čarapama i sandalama i blenuti u solarno čudo. Japanci će dolaziti u velikim grupama – moraćemo jedan deo sezone posvetiti samo njima – ali će fotografisanje biti zabranjeno… Mani ti to, Japanac sve iskopira i za par godina će napraviti svoj solarni park koji će se prostirati preko celog Japana. Ne smemo im to dozvoliti! Pitanje snabdevanja energijom će biti u potpunosti rešeno i vratićemo se svom omiljenom biznisu – izvozu struje! Sećaju se verovatno i Belgijanci da smo mi bili veliki izvoznici struje devedesetih godina mada smo u tadašnjoj SRJ imali restrikcije struje i po osam časova ili ono: četiri imaš–četiri nemaš. Ali ta vremena štednje i odricanja su daleko iza nas… Mi sada hitamo u susret energetskom preobilju koje će da se racionalno izvozi, a ludo troši u samoj Srbiji. Živeo naš  solarni park, slavićemo ga kao večiti spomenik našem istorijskom trudu: «Sišli smo s uma u sjajan dan»– kako ono ispeva naš pesnik Sima Pandurović.

 – Državni sekretar za rudarstvo Zlatko Dragosavljević kaže da “cilj nije prodamo eksploataciono pravo za uljne škriljce, jer to je jedan od najznačajnijih resursa u zemlji”. “Naš cilj je da uspostavimo strateško partnerstvo sa nekom svetskom kompanijom, koja ima najbolje tehnologije i iskustvo u toj oblasti”, rekao je Dragosavljević.On je, reagujući na tvrdnje Srpske napredne stranke da predstavnici Vlade Srbije pregovaraju o prodaji prava na eksploataciju uljnih škriljaca, kazao da Aleksinački rudnici imaju pravo na istraživanja uljnih škriljaca u aleksinačkom basenu i da bez njihove dozvole Vlada Srbije ne može nikom da da pravo na istraživanje škriljaca, istakavši da niko ne može dobiti pravo na eksploataciju, ukoliko prethodno nema pravo na istraživanje.

Procenjuje se da u aleksinačkom basenu ima 2,1 milijardu tona uljnih škriljaca iz kojih je moguće dobiti oko 200 miliona tona nafte. (B92-net, 22.12.2011. – Srbija nikom ne poklanja resurse)

Samo uljni škriljac Srbina spašava! – stari slogan naše nove budućnosti… Ne može neko naše škriljce da dira i uznemirava, a da pri tome debelo ne plati za te svoje rabote. Stav Srbije je jasan: «niko ne može dobiti pravo na eksploataciju, ukoliko prethodno nema pravo na istraživanje» i tu nema šta više da se priča. Duboko verujem da će Srbija biti nova Norveška kada krene u eksploataciju škriljaca! Tako su isto Norvežani dugo čuvali svoje ‘blago’ pod morem da bi danas bili jedna od najbogatijih i najnaprednijih zemalja u svetu. Zašto to ne bi uradila i Srbija? Dugo smo čekali i čuvali san uljnih škriljaca, sada je vreme da ih ‘probudimo’ i krenemo u lepšu i bogatiju budućnost. Energetski bum, koji ćemo doživeti kada krene da radi solarni park, a nafta poteče iz škriljaca, biće čudo od koga će zanemeti i velike svetske sile. Topiće se pred nama i Ameri i Kinezi, ali mi ćemo na svaku njihovu ponudu odgovoriti sa istorijskim: tuđe nećemo svoje ne damo! Srbija će preko solarnog parka i škriljaca imati energije za ličnu potrošnju i obilato-bogati izvoz još nekih pet stotina godina. Sada možemo i da odbijemo ruski Južni tok jer nam on i ne treba, samo bi kvario idilu solarnog parka na jugu Srbije. Polako ćemo povratiti i naš Naftagas iz ruskih ruku i tada ćemo da zavladamo svetskim tržištem energije.

Ako mi ne verujete dođite u Srbiju da osetite taj entuzijazam koji navire sa izvora stranačke propagande. Takvu euforiju (EU-forija – novi slogan Demokratske stranke) nećete doživeti nigde i nikada: Srbija by solar light! Uljni škriljci na srpski način! Priceless – što bi rekao Pera Luković.

 

 

Autor 22.12.2011. u 17:42

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija