Zahtijevamo!

tačno.net
Autor 23.3.2014. u 20:55

Zahtijevamo!

Foto: Karlo Grabovac

Fokusirajmo se na stvarne probleme koje ova zemlja ima a zovu se ekonomija, kriminal  i korupcije.

– Zahtijevam(o) da se privremeno obustave sve aktivnosti oko održavanja opštih izbora 2014 g. do okončanja svih istraga koje se trenutno vode, pripremaju, koje su završene a za koje još nisu podignute optužnice kao i preispitivanje ranije završenih istraga koje su zbog zastare ili priprema za zastaru imale za rezultat ukidanje odgovornost za milionske pronevjere i pljačke.  Svako učešće osumnjičenih, optuženih ili zbog zastare oslobođenih političara i njihovih pomagača u predizbornoj kampanji te njihovo daljnje učešće u vlasti dalo bi izborima karakter predizbornog obračuna „porodica“ i postizbornom pomirenju i podjeli interesnih sfera.

– Zahtijevam(o) da najveća plata svih funkcionera na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, do  raspisivanja izbora i izbora nove zakonodavne i izvršne vlasti ne  smije iznositi više od 2 prosječne plate uz korekciju, ukidanje i vraćanje svih do sada primljenih naknada na osnovu falsifikovanih podataka. Zahtijevam(o) da lica za koja je utvrđeno da su primala ove naknade, trajno, nemaju pravo kandidovanja na izborima i vršenja javnih funkcija. Teret i posljedice pljačke vršene tokom dvadeset godina ne mogu i ne smiju u najvećoj mjeri podnositi oni preko čijih leđa će se čak vraćati  i krediti kojima se, između ostalog, isplaćuju nemoralno visoke plate onima koji su nas doveli u ovakvo stanje

– Zahtijevam(o) da bilo koji kandidat za izvršnu i zakonodavnu vlast, kao uslov za učestvovanje na budućim izborima, stavi na raspolaganje javnosti spisak svoje (uključujući i najbližu porodicu) kompletne pokretne, nepokretne i druge imovine i čvrste dokaze o sticanju iste te ukoliko odbije ili ne uspije dokazati porijeklo imovine gubi pravo učestvovanja na izborima. Ostalo bi trebala biti aktivnosti poreskih i drugih organa.

Sve ostalo je cementiranje i armiranje postojećeg stanja i skori kraj.

 Radomir Lazić

tačno.net
Autor 23.3.2014. u 20:55