Almir Čehajić Batko predat Tužilaštvu: Tereti se za malverzacije sa novčanim sredstvima za liječenje “teške” više od 600.000 KM

tačno.net
Autor/ica 21.10.2020. u 09:30

Almir Čehajić Batko predat Tužilaštvu: Tereti se za malverzacije sa novčanim sredstvima za liječenje “teške” više od 600.000 KM

foto: Oslobodjenje

Čehajiću se na teret stavljaju krivična djela vezana za prikupljanje novca koji je trebao biti za liječenje bolesnika i transplatacija organa osobama iz BiH u inostranstvu. Sumnjiči se da je pribavio protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427 KM

Almir Čehajić Batko, glumac i poznato televizijsko lice, te predsjednik nevladine organizacije Otvorena mreža, koja se bavi humanitarnim radom, koji je uhapšen jučer u akciji SIPA kodnog naziva Network, predat je Kantonalnom tužilaštvu u Sarajevu, potvrdila je Azra Bavčić, portparolka Tužilaštva.

– Osumjičeni će biti zadržan 24 sata i u tom zakonskom roku postupajuća tužiteljica će odlučiti o daljim mjerama, istakla je Bavčić.

On se, podsjećamo, sumnjiči za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja te pranje novca, odnosno malverzacije sa prikupljanjem novčanih sredstava u svrhu liječenja, odnosno transplantacije organa pacijenata iz Bosne i Hercegovine u inostranstvu, kao i okolnosti podizanja i raspolaganja kreditnim sredstvima na teret pravnog lica City – Otvorena mreža d.o.o. Sarajevo, a u korist uhapšenog. Na ovaj način Otvorena mreža je oštećena, a Čehajiću se stavlja na teret da je pribavio protivpravnu imovinsku korist od najmanje 625.427,20 maraka.

Pored Čehajića osumnjičen je i njegov kolega Davor Gaj, koji je navodno trenutno u Turskoj.

Gaj se, kako se moglo saznati, sumnjiči za zloupotrebe položaja prilikom čega su neke osobe stekle protivpravnu imovinsku korist na štetu drugih osoba. On je, naime, bio odgovorna osoba u firmi Otvorena mreža, čije su prostorije jučer također pretresene. Također, pretreseni su i stanovi osumnjičenih, a inspektori su izuzeli određenu dokumentaciju.

Čehajić je priveden u službene prostorije SIPA, gdje je i saslušan. Njegov advokat je kazao da su za Čehajića tražili da ide u kućni pritvor, jer bi njegovo zatvaranje spriječilo Otvorenu mrežu da funkcionira, ali i zato jer je zdravlje njegovog klijenta, kako je istakao, narušeno. Također je najavio da će preuzeti i odbranu Davora Gaja.

oslobodjenje.ba

tačno.net
Autor/ica 21.10.2020. u 09:30