Demanti na objavljene tekstove od dana 19.07. i 25.07.2019. godine na portalu Zurnal.info, autora Avde Avdića

Muamer Suljić
Autor/ica 5.8.2019. u 10:27

Demanti na objavljene tekstove od dana 19.07. i 25.07.2019. godine na portalu Zurnal.info, autora Avde Avdića

Demanti, poslan od strane punomoćnika Edina Gačanina, na objavljene tekstove od dana 19.07. i 25.07.2019. godine na portalu Zurnal.info, autora Avde Avdića pod nazivima „U BIH OPRALI VIŠE OD 10 MILIONA MARAKA : Novcem od droge opremali federalne specijalce“ i „ŽURNAL U POSJEDU ZAPISNIKA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Memija i Hodović oprali milione maraka sumnjivog novca“ prenosimo u cijelosti:

“Dana 19.07.2019. godine na portalu Zurnal.info, autora Avde Avdića pod nazivom “U BIH OPRALI VIŠE OD 10 MILIONA MARAKA : Novcem od od droge opremali federalne specijalce“, te dana 25.07.2019. godine “ŽURNAL U POSJEDU ZAPISNIKA UPRAVE ZA INDIREKTNO OPOREZIVANJE: Memija i Hodović oprali milione maraka sumnjivog novca” objavljeni su tekstovi u maniru kratkog opisa holywoodskih block-bustera u kojem se gospodin Edin Gačanin etiketira kao “narko boss” i “vođa narko kartela“, uz navođenje niza netačnih, tendecioznih, izvan konteksta sročenih konstrukcija i spinova, sa ciljem očiglednog uništenja ličnog i poslovnog ugleda, te života osoba i privrednih subjekata navedenih u predmetnim člancima, odnosno naučno-fantastičnom “mini-serijalu” portala Zurnal.info i autora Avde Avdića.

Dakle, služeći se sa cijelim nizom potpuno fiktivnih i izmišljenih konstrukcija, smišljenih na način da se od poluinformacije i navodnog fiktivnog poslovanja nekih privrednih subjekata, bez bilo koje jasne poveznice moj klijent senzacionalistički, cjelokupnoj javnosti, predstavi kao “vođa narko kartela“, jeste direktno nanošenje nepopravljive štete, na ugled, čast, imovinu i život mog klijenta i njegove porodice.

U svemu izrečenom, jedino je šokantna činjenica da se van svih postulata novinarske profesije, kršeći sve važeće norme i kodekse, potpuno slobodno jedno lice i njegova najuža porodica, može javno etiketirati kao “vođa, odnosno članovi narko kartela“, a jasno je kakve konotacije i reperkusije pojam “narko kartel“, ostavlja u javnosti.

Iz Vaših namjerno konfuznih, nedorečenih, spinovanih konstrukcija, niti najpažljivijem čitaocu neće biti jasna povezanost, a posebno osnovanost izrečenih tvrdnji. Niti nakon nekoliko puta analiziranih tekstova iz Vašeg mini-serijala o izmišljenim narko bosovima i narko kartelu humorističnog naziva “Dino & Tito“, nije jasno gdje je glava, a gdje je rep. Nemoguće je utvrditi, da li su sarajevski istražitelji zatražili pomoć holandskog fantomskog tužitelja ili je holandski fantomski tužitelj obavijestio sarajevske istražitelje o postojanju narko kartela i pranja novca u Holandiji i/ili Bosni i Hercegovini. Također, nije jasno niti da li je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo pokrenulo istragu ili je istragu pokrenulo ili preuzelo Tužilaštvo BiH. Usput budi rečeno, istraga ne postoji!

Posebno je nejasno, kako je moguće da o predmetnim pravnim stvarima nema službene potvrde, a što je lako dokazivo, u bilo kojoj pravosudnoj ili istražnoj instituciji, niti u Holandiji niti u Bosni i Hercegovini, ali jedan portal, odnosno online medij, javnost obavještava o narko kartelu, javno iznoseći i pronoseći ime mog klijenta, njegove majke i šire rodbine, označavajući ih i presuđujući im bez suđenja da su pripadnici narko kartela, čime u široj javnosti unaprijed formira željenu sliku.

Ono što je jasno iz svega naprijed “nejasnog” jeste da je portal Zurnal.info, odnosno autor Avdo Avdić u novom naletu “lova na vještice“, u kojem sebe stavlja u funkciju jedinog kadije i sudije, javno klevetajući, pronoseći lažne optužbe, na način da žigošući targetirane osobe ostvaruje njemu znane ciljeve.

Također, je jasno da bit tekstova nije “otkrivanje istine” i “dokazivanje činjenica” već upravo, maglovitim spinovanjem nepovezanih elemenata, stvoriti određenu sliku u javnosti, koja po pravilu neće prosuđivati pročitano, već će formirati mišljenje na osnovu senzacionalističkih, dramatičnih, konsternirajućih “saznanja”, čime se mom klijentu i njegovoj porodici pravi nepopravljiva materijalna i nematerijalna šteta.

U cilju potpunog i istinitog informisanja javnosti, ovim putem navodimo sljedeće:

  • Edin Gačanin nije član, a posljedično ne može biti ni “vođa narko kartela“.
  • Edin Gačanin je prvi put iz Vašeg pera i medija čuo za postojanje “narko kartela Tito and Dino“.
  • Edin Gačanin nema poslovnih veza sa privrednim subjektima navedenim u predmetnim tekstovima obljavljenim na portalu Zurnal.info, a lično su mu poznata samo pojedina javno eksponirana lica, spomenuta u tekstovima, što je očigledno iskorišteno da se isti bez sumnje direktno etiketira kao glavna karika u navodnoj aferi pranja novca i postojanju narko kartela.
  • Protiv Edina Gačanina se ne vodi istražni ni krivični postupak, vezano za pranje novca, trgovinu narkoticima, te bilo koje druge radnje za šta ga je Avdo Avdić (lažno) pravosnažno osudio, niti ima svojstvo osumnječenika pred bilo kojim pravosudnim tijelom bilo u Holandiji ili Bosni i Hercegovini.
  • Edin Gačanin ne posjeduje imovinu u Holandiji, niti su mu vlasti Holandije zaplijenije bilo kakvu imovinu, a kako se to lažno navodi u Vašim tekstovima.
  • Edin Gačanin ne posjeduje nepokretnu imovinu, poslovne subjekte, račune, niti bilo koju pokretnu imovinu u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je u zadnjih 10 godina samo 3 puta boravio u istoj.
  • Edin Gačanin nikad nije bio uhapšen u Bosni i Hercegovini.
  • Potpuna je laž i fikcija da je Edin Gačanin finansijer, odnosno donator Specijalne jedinice MUP-a FBiH.

Ovim putem pozivamo portal Zurnal.info i autora Avdu Avdića da javnosti prezentira dokaze na osnovu kojih iznosi neistinitosti izrečene u naprijed navedenim tekstovima vezano za gospodina Edina Gačanina, a ukoliko isto propusti, zahtjevamo javno izvinjenje i priznanje da su iste izmišljene i bez uporišta.”

Muamer Suljić
Autor/ica 5.8.2019. u 10:27