HAPŠENJE BEZ SUVIŠNOG ZAŠTO: Ivan Vukšić je idealan kadar za nastavak kriminala u GIKIL – u

Amarildo Gutić
Autor/ica 21.11.2019. u 09:17

HAPŠENJE BEZ SUVIŠNOG ZAŠTO: Ivan Vukšić je idealan kadar za nastavak kriminala u GIKIL – u

Trebaš biti ili krajnje drzak ili apsolutno glup da u jeku istrage o kriminalu u GIKIL-u nastaviš sa nezakonitim radom. Upravo su tako postupili uhapšeni članovi Nadzornog odbora ove firme Ivan VukšićIvana Bunoza i Mate Pavković te Erna Mehmedović, sekretar GIKIL-a

JA IMAM PRAVO

Nisu se navedeni obazirali ni na zaštitnu mjeru Općinskog suda Tuzla kojom im je zabranjen rad do okončanja sudskog postupka, a značaj nisu pridavali ni objavi Tužilaštva TK da je istraga proširena protiv upravo Bunoze i Pavkovića. Početak (nelegalnog) mandata ozvaničili su enormnim povećanjem svojih primanja i naknada za funkcije u GIKIL-u. Uporedo su, kako navodi tužilaštvo, svjesno djelovali u cilju daljeg sticanja protivpravne imovinske koristi vođi grupe Pramodu Mittalu.

Podsjetimo, Predsjednik Nadzornog odbora GIKIL-a Pramod Mittal, član Nadzornog odbora Rajib Dash te generalni direktor GIKIL-a Paramesh Bhattacharyya uhapšeni su polovinom jula kao osumnjičeni za organizovani kriminal uz zloupotrebu položaja i ovlasti u poslovanju.

„Sumnjamo da je od 2006. do 2015. godine putem menadžerskih ugovora izvučeno 21 milion maraka, a za koja novčana sredstva mi smatramo da su neosnovano isplaćena“, naveo je postupajući tužilac Tužilaštva TK Ćazim Serhatlić.

Kako bi firma Pramod Mittala GSHL, koja je suvlasnik GIKIL-a zajedno sa Koksno-hemijskim kombinatom Lukavac (KHK), zadržala kontrolu nad poslovanjem, u septembru održavaju skupštinu tokom koje zanemaruju imenovanje dva člana kao predstavnike državnog kapitala iz KHK, te pored starih članova Ivane Bunoze i Mate Pavkovića u NO imenuju Ivana Vukšića, Edina S. Hodžića i Shristi Mittal, kćerku Pramoda Mittala.

“Tu nema nikakvih zakonskih prepreka. Ja imam zakonsko pravo da budem član Nadzornog odbora ili vodim skupštinu. Tako da tu nikakvih problema nema“, reći će u izjavi za FTV Ivan Vukšić.

Biće uslovno zanimljiva informacija po čijem nahođenju se gotovo zaboravljena „zvijezda crne hronike“ Ivan Vukšić zvani Bratiša iz Ljubuškog obreo u Lukavcu.

BOGATA VUKŠIĆEVA KARIJERA

Duga je lista njegovih „nepodopština“ posljednjih 15 godina, a sve biva jasnije nakon kratke rekapitulacije njegove poslovne biografije.

Kao šef Službe nacionalne sigurnosti, takozvanog hrvatskog ogranka obavještajne zajednice u BiH, nakon formiranja jedinstvene Federalne obavještajno-sigurnosne službe (FOSS) Ivan Vukšić 2002. godine biva imenovan zamjenikom direktora. Smjenom tadašnjeg direktora Munira Alibabića, Vukšić se stavlja u službu SDA i HDZ BiH te montiranom aferom pripisuje Alibabiću, Zlatku Lagumdžiji, direktoru federalne policije Zlatku Miletiću i grupi novinara pripremu ni više ni manje, nego državnog udara!?

Vukšić je demaskiran i ubrzo će mu biti suđeno zbog držanja talaca tokom akcije SFOR-a u prostorijama Hercegovačke banke u Grudama. Osuđen je na osam mjeseci zatvorske kazne. Godinama je unatoč potjernici izbjegavao izdržavanje kazne, da bi potom slobodu kupio za 24 hiljade KM.

Bio je suvlasnik zaštitarske agencije IPON. Nakon što je prodao agenciju, sa tadašnjim, kasnije zbog neregularnosti smijenjenim direktorom Hypo banke Petrom Jurčićem, pokreće neformalni biznis. Osnova je utjerivanje dugova neurednim platišama, ali je istovremeno služila pronalaženju klijenata za podizanje kredita kojima je uz „debelu“ proviziju, obećavano da ga neće morati vraćati. Trguje obavještajnim podacima, a informacije o planiranim policijskim akcijama  prosljeđuje kriminalcima.

Osniva više firmi kojima su samo kao formalni vlasnici navedeni članovi porodice ili druge osobe. MVIM & MM, Kravica, Erovin.

O poslovanju Erovina vođena je istraga na osnovu prijave Uprave za indirektno oprezivanje i saznanjima da su firme „Hepok Vinarija“ Ljubuški, Kravica i Erovin međusobnim lažiranim fakturama navodnog prometa osam stotina hiljada litara vina u vrijednosti 6,6 miliona KM, pokušale ostvariti povrat PDV od blizu milion KM, što će naravno Vukšić sve demantirati u rijetkim medijskim istupima. Vlasnicima je ovo očito bila dovoljna preporuka imenovanju Ivana Vukšića za člana uprave GIKIL-a.

zurnal.info

Amarildo Gutić
Autor/ica 21.11.2019. u 09:17