Imperija uzvraća udarac: Elektroprivreda nastavlja rat protiv građana, ne odustajući od gradnje 15 MHE na Neretvici

Samir Šestan
Autor 29.7.2021. u 08:52

Imperija uzvraća udarac: Elektroprivreda nastavlja rat protiv građana, ne odustajući od gradnje 15 MHE na Neretvici

Foto: antikorupcija.info

Kao u periodu ranog kapitalizma i “prvobitne akumulacije kapitala” korporacija bi da šalje policiju i vojsku na građane, štrajkače, aktiviste,… sve koji stoje na njenom putu do profita i ostvarivanja privatnih interesa pojedinaca.

Nakon što su, sredinom prošlog mjeseca, građani Konjica, uz podršku ekoloških udruženja širom BiH, masovnim protestnim okupljanjem, po drugi put zaustavili mašine koje je Elektroprivreda poslala da započnu rad na projektu “15 mini hidroelektrana na Neretvici” i nakon što je direktoru ovog preduzeća neslavno propao pokušaj pritiska na predstavnike građana u sjedištu Elektroprivrede (uz vrijeđanje, nazivanje učesnika u protestima stranim plaćenicima i čak pokušaj igranja na nacionalističku kartu, aluzijama da su učesnici protesta zapravo “uvezeni” iz Republike Srpske), Elektroprivreda preduzima novu ofanzivu. I za nju obezbjeđuje – “domaće plaćenike”.

Kao i u prethodnom slučaju, naime, kada su, iz sigurnosti sarajevskih luksuznih kancelarija, provocirali sukob i na okupljene građane riješene da tijelima brane svoju rijeku, poslali podizvođače radova i njihove nevine radnike, ponovo su našli nekoga ko će za njih da obavi “prljavi posao”.

Ovaj put su to lokalni političari.

Već oprobanom metodom prijetnji i pritisaka (za korupciju, u ogoljenom obliku, nema dokaza), koja je uspješno provedena u nekoliko drugih opština, “podsjećajući” lokalnu vlast na posljedice njihove “nesaradnje”, odnosno eventualnog neizvršavanja njihovih naloga, rukovodstvo Elektroprivrede gura izabranu vlast u otvoren sukob sa svojim građanima.

“Na sastanku načelnika opštine Osmana Ćatića i izvršnog direktora za kapitalne investicije Elektroprivrede BiH Senada Salkića ukazano je da sprečavanje i obustava izgradnje neminovno vodi do tužbe od investitora Elektroprivrede BiH za zaštitu prava i obeštećenja, što bi za općinu Konjic značilo značajno finansijsko opterećenje. Postupak bi podrazumijevao deeksproprijaciju i povrat uloženih višemilionskih sredstava, te novca uloženog u Program prijateljskog okruženja i druge svrhe”, agencijska je vijest sa 27.07. održanog sastanka. Uz dodatak:

“Načelnik Općine Konjic izrazio je bezrezervno opredjeljenje za realizaciju projekta izgradnje malih hidroelektrana na rijeci Neretvici u skladu s Ugovorom o koncesiji, drugim ugovorima i svim preuzetim obavezama.”

U informaciji na zvaničnoj web stranici Opštine, činjenica da Načelnik mora pristati na ucjenu i postupiti suprotno zahtjevima građana, sročena je mnogo obazrivije: “Načelnik Ćatić je kazao da Općina mora poštovati odluke i ugovore koji su potpisani i koji imaju pravosnažna odobrenja za gradnju, te da je njegova obaveza da vodi računa o finansijskoj stabilnosti Općine Konjic i svakom njenom stanovniku.”

No, da je Načelnik krajnje svjestan posljedica onoga na što ga prisiljava Elektrodistribucija i javne percepcije tog čina, pokazuje njegovo pravdanje prije nego je iko išta stigao prokomentarisati: “Nema govora o bilo kakvoj izdaji ili izabranoj strani od načelnika i Općine”. Naravno.

Načelnik i vijećnici će da “učine najbolje što je u njihovoj moći da zaštite interese građana”? No, šta ako je najbolje što mogu učiniti to da podnesu ostavku? Ako se već boje otvoreno suprotstaviti korporacijskom siledžiji, koji, očigledno, ne bira sredstva. I koji pokazuje liberalno-kapitalističku opsjednutost zaradom i privatnim interesom, bez obzira na posljedice, i po prirodu i po ljude.

I dok iz Opštine Konjic poručuju: “Kao i do sada, ostajemo na strani svojih građana i svoje općine, ovo su naši zajednički problemi i zajedno ćemo ih rješavati” i mole sugrađane da budu racionalni i da im pruže podršku “u iznalaženju prihvatljivog rješenja za sve strane”, Elektroprivreda, nastavlja sa retorikom sukoba i prijetnji.

“Tokom razgovora na kojem je dogovorena dinamika daljih aktivnosti, ukazano je na činjenicu da organizatori i učesnici događaja od 1. juna 2020. i 14. juna 2021. godine, kada je spriječen ulazak izvođača radova na gradilište, nemaju podršku Općine Konjic”, saopšteno je iz Službe za komunikacije Elektroprivrede BiH. A onda, u nastavku saopštenja i ukazano na čiju podršku oni(!) zapravo računaju:

“Na sastanku na kojem je razgovarano o daljim aktivnostima u vezi s obezbjeđenjem početka izgradnje dvije male hidroelektrane Srijanski most i Gorovnik ušće, izražena je saglasnost o zajedničkom djelovanju na realizaciji projekta i dogovorena izrada akcionog plana s jasno definisanim zadacima i obavezama Elektroprivrede BiH, Općine Konjic i – MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji bi izvođaču radova trebalo da obezbijedi nesmetani pristup gradilištu.”

Kao u periodu ranog kapitalizma i “prvobitne akumulacije kapitala” korporacija bi da šalje policiju i vojsku na građane, štrajkače, aktiviste,… sve koji stoje na njenom putu do profita i ostvarivanja privatnih interesa pojedinaca.

Pri tome, nefunkcionisanje sistema i nepostojanje efikasne kontrole nad javnim preduzećima i institucijama (i procesima njihove zloupotrebe), pogotovo u ozračju nacionalističkog ludila koje ponovo prijeti zemlji, može poslužiti kao idealna dimna zavjesa i dovesti do ozbiljnih posljedica.

“Korporacijske tehnokrate”, svojim suženim pogledom na svijet, ne shvataju da nisu Vlast i Policija Država, niti je Kapital vlasnik prirodnih bogatstava. I Država i Vlasnik (ako neki vlasnik mora da postoji) su – građani.

Antikoruocija.info

Samir Šestan
Autor 29.7.2021. u 08:52