Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, bit će mu oduzeta imovina od 1,7 miliona KM

B.R/Klix.ba
Autor/ica 27.5.2021. u 09:32

Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, bit će mu oduzeta imovina od 1,7 miliona KM

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine Kemal Čaušević osuđen je na devet godina zatvora, dok je Anes Sadiković osuđen na dvije godina zatvora. Riječ je o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine.

Čaušević je optužen za primanje dara i drugih oblika koristi, pranje novca i zloupotrebu položaja. Sadiković, poznat kao “kralj tekstila i kineske robe”, je optužen za davanje dara i drugih oblika koristi.

Pri završenim riječima na suđenju u aprilu ove godine tužilac Dubravko Čampara je ocijenio da Čaušević i Sadiković moraju biti osuđeni za djela počinjena od 2007. do februara 2011. godine, piše BIRN.

Prema njegovim navodima, dogovoreno je da će Čaušević favorizirati Sadikovićeve i kompanije Sedineta Karića, također poznatog kao “kralj tekstila”, koji je prije četiri godine nakon sporazumnog priznanja krivice osuđen na godinu zatvora zbog davanja dara i drugih oblika koristi.

Njihovim kompanijama su navodno naplaćivane niže cijene po fakturama u odnosu na one stvarne, njihova roba nije detaljno pregledavana i isti dan je prolazila kroz carinu, što nije bio slučaj sa robom drugih firmi.

Tvrdi se da je Čaušević time stekao višemilionsku korist, te da je oštetio budžet za nekoliko miliona KM.

Čaušević je uhapšen u junu 2014. zajedno sa još 53 osobe u akciji “Pandora”. Među uhapšenima su bili i uposlenici UIO, kao i carinskih terminala. Sadiković se predao dan poslije.

Konačnu presudu izreknut će Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine.

“Pandora” se smatra jednom od najvećih poslijeratnih afera u Bosni i Hercegovini. Pojedini su mišljenja da je državi pričinjena šteta koja zapravo iznosi stotine miliona KM te da su u navodne nezakonitosti bili involvirani mnogi drugi visokopozicionirani pojedinci bliski Čauševiću, koji je bio kadar Stranke demokratske akcije (SDA).

klix.ba

B.R/Klix.ba
Autor/ica 27.5.2021. u 09:32