NABAVKE JAVNE, DOGOVORI TAJNI (VIDEO): Pogledajte film o načinima krađe u javnim nabavkama

zurnal.info
Autor 26.10.2020. u 09:40

NABAVKE JAVNE, DOGOVORI TAJNI (VIDEO): Pogledajte film o načinima krađe u javnim nabavkama

foto: Žurnal.info

Nevladine organizacije, među kojima je i Centar za razvoj medija i analize  putem portala Žurnal, gotovo svakodnevno ukazuju na koruptivne metode u sistemu javni nabavki. Građane podsjećamo da je to njihov novac, koji bi mogao unaprijediti zdravstveni i obrazovni sistem, graditi adekvatnu infrastrukturu i značajno unaprijediti kvalitet života u Bosni i Hercegovini. Proteklih godina insistirano je na usvajanju novog Zakona o javnim nabavkama koji bi konkretnim rješenjima, pored pratećih antikorupcijskih odredbi, smanjio mogućnost zloupotrebe.

Nevažno što su te prijedloge prigrabili iz jedne stranke i ponudili kao svoj u državnom parlamentu. Stranke u vlasti, prije svih SNSD i HDZ BiH, protivljenjem zakonu već u komisijskoj fazi,  još jednom su pokazale da im je lični interes važniji od opšteg.

Oni žele i dalje bez bilo kakve odgovornosti svojim tajkuna da osiguraju poslove od kojih će postotak biti „vraćen“ u stranku ili proslijeđen na lične račune.  Da je ušteđeno samo 20% od ukupne sume, eto 600 miliona, koliko su dodatno zadužili BiH samo u prvoj polovini ove godine.

Video „Nabavke javne, dogovori tajni“ podsjeća na dio onoga što je Žurnal pisao posljednjih godinu dana o koruptivnom sistemu javnih nabavki.

 

zurnal.info

zurnal.info
Autor 26.10.2020. u 09:40

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija