Podobnost je zamjena za stručnost: Kako od prodavača namještaja postati vojni stručnjak

Elmedina Šabanović
Autor 30.3.2021. u 14:50

Podobnost je zamjena za stručnost: Kako od prodavača namještaja postati vojni stručnjak

Dženan Redžo, nekadašnji SBB-ov kandidat za načelnika općine Vogošća, prema presudi Suda BiH biće vraćen na posao u Ministarstvo odbrane BiH, piše Dnevni avaz. Podsjećamo, Redžo je 2016. postavljen na mjesto pomoćnika ministra u Sektoru za politiku i planove Ministarstva odbrane BiH po inicijativi tadašnjeg zamjenika ministra Seada Jusića, također nekadašnjeg člana SBB-a. Redžo je prije zaposlenja u Ministarstvu odbrane BiH imao iskustva kao menadžer filijale sarajevske firme Judžik, koja se bavila prodajom namještaja iz Njemačke, a o tome je već ranije pisao portal Tacno.net.

Na istu ovu poziciju tada su se prijavila, pored Redže, još tri kandidata i sva trojica su bili uposlenici Ministarstva odbrane BiH – Adem Spahić, Elmir Grebović i Nihad Kamenjaš.

Adem Spahić imao je isti broj bodova na konkursu kao i Redžo, unatoč činjenici da je dugogodišnji radnik u Ministarstvu odbrane BiH, a da Dženan Redžo dolazi sa iskustvom iz privatnog sektora. Nakon rezultata konkursa Spahić se žalio te je Odbor za žalbe poništio rješenje uz tvrdnju da je komisija propustila provjeriti njegovu dokumentaciju koja ne ispunjava uslove.

Spahić je već ranije za portal Tacno.net prokomentarisao ovaj slučaj navodeći da je kompletna procedura prijema provedena van zakonskog okvira sa ciljem pozicioniranja nekompetentnog stranačkog kadra.

„Namjera je bila da se eliminišu kadrovi sa 25 ili 30 godina radnog iskustva u sistemu odbrane. Kako bi se primio Redžo, tadašnji pomoćnik ministra Sead Jusić kandidate poziva u kancelariju i obavlja pojedinačne intervjue. Na taj način doveden je čovjek koji nema nikakvog iskustva u sistemu odbrane niti ima dana radnog staža u BIH. Taj čovjek nije postavljen na neku nevažnu poziciju nego na mjesto najvažnijeg resora koje upravlja budžetom odbrane od cca. 300 miliona, planira strukturu, organizaciju kao i modernizaciju i razvoj oružanih snaga“, kazao je tada Spahić.

Kasnijim uvidom u dokumentaciju, istakao je Spahić, utvrdio je da je dokumentacija o radnom stažu falsifikovana.

„Redžo u spisu koji je priložio ima dokumentaciju koja nije činjenično podržana zvaničnim evidencijama. U tom trenutku nije postojao upisan ni jedan dan radnog iskustva na ime Dženan Redžo, a uslov na konkursu je bio da kandidat mora imati 5 godina staža u struci. Dokumente koje je Redžo priložio ukazuju da se radi o falsifikatu i nepropisani su u smislu Zakona o upravnom postupku FBIH.“

Dokument o radnom iskustvu Dženana Redže/Foto: Tačno.net

Redžo je u razgovoru za Dnevni avaz po dobijanju presude kazao da je i on sam podnio tužbu, a da je 2019. godine prvu presudu donio sud u upravom sporu i da je poništio rješenje Odbora za žalbe.

„Ostavlja im se mogućnost da donesu novo rješenje te ponovo uvažavaju žalbu Spahića, ali na način da su mu narušena ljudska prava jer je tadašnji zamjenik ministrice Sead Jusić navodno uticao na nju i dao mi prednost kao mlađem kandidatu jer smo imali isto bodova. Odbor je zatražio da se ponovi konkurs, a i protiv takve odluke sam podnio tužbu. Sud BiH je prošle godine donio presudu prema kojoj je za njih irelevantno da li se ministrica s nekim konsultovala te poništava i to rješenje Odbora za žalbe“, naveo je Redžo za Dnevni avaz.

Kazao je da je potom angažirao upravnog inspektora koji je nakon tri mjeseca donio rješenje.

„Naložio je da je moje rješenje jedino ispravno i da me moraju vratiti na radno mjesto. Pozvan sam od ministra Sifeta Podžića koji je zatražio da ispunim još jedan uslov, a to je sigurnosna provjera. Ona je završena 4. marta i dobio sam rješenje, a ministar mi je potpisao dozvolu koju sam na adresu dobio 17. marta. Međutim, još čekam da reagira administracija. Načuo sam da se još čeka objava u Službenom listu i da bih 1. aprila trebao početi raditi“, kazao je Redžo za Avaz.

Spahić je svoja saznanja za priloženu dokumentaciju Dženana Redže 2019. godine dostavio nadležnim službama Ministarstva odbrane BIH, SIPI, Tužilaštvu BIH te Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH (OSA). SIPA je Spahićeve navode o neregularnostima vezano za Redžin prijem u Ministarstvo odbrane BIH provjerila te dostavila Izvještaj Tužilaštvu BIH na dalje postupanje. Do danas još uvijek nije stigao odgovor iz Tužilaštva BiH.

Spahić je kazao da neće odustati dok istina ne izađe na vidjelo.

O slučaju kako je SBB-ov kadar od uvoza namještaja došao do pozicije pomoćnika ministra odbrane, portal Tacno.net pisao je 2020. godine, a tekst možete pročitati OVDJE.

Elmedina Šabanović
Autor 30.3.2021. u 14:50