Predstavljen izvještaj o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki: 96% sredstava potrošenih na postupke javnih nabavki bilo rizično

tačno.net
Autor 8.12.2021. u 16:20

Predstavljen izvještaj o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki: 96% sredstava potrošenih na postupke javnih nabavki bilo rizično

Foto: Adi Kebo/zurnal.info

Centar za razvoj medija i analize (CRMA) i portal Pratimo tendere na današnjoj konferenciji za medije su, povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije koji se obilježava 9. decembra, predstavili izvještaj o antikorupcijskom monitoringu javnih nabavki.

Monitoring izvještaj o postupcima javnih nabavki praćenih putem portala Pratimo tendere sadrži podatke o praćenih 5426 postupaka javnih nabavki, ukupne vrijednosti preko 138 miliona KM.

Izvršni direktor Centra za razvoj medija i analizu Eldin Karić kazao je da je cilj ovog projekta da se građani direktno uključe u borbu protiv korupcije jer se korupcija u BiH najviše na njihovoj koži osjeti te da su građani žrtve korupcije koja je u našoj zemlji na visokom nivou.

“Javne nabavke su jedan od glavnih izvora korupcije u Bosni i Hercegovini, što je sasvim i logično jer tu je novac, tu su sredstva koja građani izdvajaju kroz poreze i druge oblike obaveza prema društvu i državi. Ta sredstva se koriste za nabavku i roba i usluga kako bi funkcionisao sistem, ali problem je što je sam sistem ugrožen. Mi smo kroz naš projekat ukazali na one javne nabavke koje su rizične tj. koje su podložne korupciji. Nažalost, podaci do kojih smo došli u ovom periodu nisu nimalo ohrabrujući.”

Ključni rezultati analize pokazali su da je 89% praćenih postupaka javnih nabavki identifikovano kao rizično na korupciju, kršenje zakona i dobrih praksi, dok je 96% sredstava potrošenih na sprovedene postupke javnih nabavki bilo rizično.

Na konferenciji je istaknuto i to da su najčešći identifikovani oblici zloupotreba bili neusklađenost Plana nabavki sa odredbama Zakona o javnim nabavkama, cijepanje nabavki na manje transparentne postupke, pogodovanje jednom ponuđaču putem diskriminatorne tenderske dokumentacije te namještanje tendera za nabavku automobile.

Urednik portala Pratimo tendere Slobodan Golubović istakao je da njihova istraživanja kažu da je svaki tender za nabavku automobila u BiH namješten jer dolazi samo jedna ponuda, tehničke specifikacije su iskopirane iz kataloga ponuđača.

“Ugovorni organi jasno riječima definišu koji automobil žele nabaviti, što je protuzakonito. Svaki tender za nabavku automobile je takav”, kazao je.

Golubović je dodao i to da su tokom rada ostvarili i značajne rezultate.

“Moram spomenuti Institut za javno zdravstvo Republike Srpske koje je godinama, najmanje šest godina, skrivao nazive predmeta nabavki za direktne sporazume pod skraćenicom ‘KUF’ – Knjiga ulaznih faktura i mi nismo znali šta su oni nabavljali putem tih direktnih sporazuma. Riječ je o oko dva miliona KM u tih šest godina. Nakon naših intervencija, pisanja i upita, oni su promijenili tu praksu i sada se na portalu Javnih nabavki kod Instituta može vidjeti šta nabavljaju putem direkntih sporazuma. Drugi primjer je JP Mostar Bus da imaju nedostatak na web stranici, da nisu objavili plan nabavki i da je nemoguće doći do njega. Mi smo to objavili i oni su nas kontaktirali i pitali u čemu je problem i nakon naše korespondencije taj su problem ekspresno riješili i oni su jedan od najtransparetnijih ugovornih organa u BiH”, naveo je Slobodan Golubović.

Na kraju konferencije dodijeljena su simbolična priznanja za tri ugovorna organa koja su pokazala dobre prakse u određenim specifičnim fazama postupke javne nabavke. Zelenu zastavicu za zakonitu i dobru praksu planiranja javnih nabavki dobilo je JP za gradski prevoz Mostar Bus. Zelenu zastavicu za zakonitu i dobru praksu za primjenu tenderske dokumentacije dobilo je JP Putevi Brčko, a zelenu zastavicu za uredno praćenje realizacije ugovora dobila je Javna ustanova Gerontološki centar Banja Luka.

tačno.net
Autor 8.12.2021. u 16:20