SIPA vrši pretrese u Sarajevu, Brezi i Travniku, među 16 osumnjičenih i biznismen Zijad Blekić

Stefa
Autor 9.12.2020. u 10:05

SIPA vrši pretrese u Sarajevu, Brezi i Travniku, među 16 osumnjičenih i biznismen Zijad Blekić

Operativna saznanja su istražitelje usmjerila protiv osoba koje se terete za organizovani kriminal i pranje novca. Od jutros se vrše brojni pretresi na 30 lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 osoba i devet firmi.

Istraga se provodi u vezi sa sumnjivim transakcijama i izgradnjom stambeno-poslovnog objekta na Marijin-Dvoru u Sarajevu slovenske NLB grupacije.

“SIPA je u proteklom periodu podnijela dva izvještaja i četiri dopunska izvještaja, a 2019. godine obustavljene su finansijske transakcije za 11 fizičkih osoba i jednu pravnu kod devet komercijalnih banaka i jednog investicionog fonda. Tada je blokirano više od sedam miliona KM”, potvrdio je za Klix.ba glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Kako saznajemo, tokom pretresa su policajci oduzeli blizu 600.000 eura, zlatni nakit i pet sefova u komercijalnim bankama.

Osumnjičeni se terete da su stekli protivpravnu korist od blizu 29 miliona KM, a među osobama koje su predmet istrage od 2010. godine su državljani BiH i Slovenije. Slučaj je povezan sa sumnjivom kupovinom odnosno izgradnjom stambeno-poslovnog objekta u centru Sarajeva.

Pored Zijada Blekića od ranije se za ovaj slučaj vežu i Ibrahim Jusufranić, Smiljka Jusufranić, Jasmin Jusufranić, Edin Dizdar, Ramiz Bibić, Naser Daca, Daver Halilbegović i Armin Mulahusić.

Zijad Blekić je osnivač i suvlasnik brokerske kuće “Eurohaus” d.o.o. Sarajevo, a nedavno je na Kantonalnom sudu u Tuzli potvrđena optužnica zbog postojanja sumnje da je s Ibrahimom Brkanićem počinio produženo krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti.

Postupajući u namjeri da oštete “Remontmontažu”, optuženi su, kako se u optužnici navodi, zaključili više ugovora o pozajmici između ove dvije pravne osobe bez stvarne namjere da se sredstva vrate firmi “Remontmontaža”, te pozajmica nije vraćena ni u ugovornom roku, a ni kasnije.

Tako su firmi “Eurohaus” pribavili imovinsku korist u iznosu od oko 890.000 KM, a za isti iznos oštetili “Remontmontažu” Tuzla, saopćeno je iz Tužilaštva TK.

klix.ba

Stefa
Autor 9.12.2020. u 10:05