Tužilaštvo BIH odgovorilo: Protiv uposlenika ove institucije Hasana Pleha i Mirze Jamakovića formiran spis predmeta za nestanak dokumentacije u predmetu višemilionskih nabavki SAP-a

Predrag Blagovčanin
Autor 13.8.2021. u 12:51

Tužilaštvo BIH odgovorilo: Protiv uposlenika ove institucije Hasana Pleha i Mirze Jamakovića formiran spis predmeta za nestanak dokumentacije u predmetu višemilionskih nabavki SAP-a

Foto: Goran Salihović i Hasan Pleh/ avaz.ba 

Tužilaštvo BIH nakon nešto više od dva mjeseca čekanja konačno je odgovorilo na jedan od upita portala Tačno.net. Protiv Hasana Pleha i Mirze Jamakovića uposlenika Tužilaštva BIH formiran je spis predmeta za nestanak dokumentacije u predmetu istrage korupcije višemilionskih nabavki SAP IT sistema. Indikativno zvaničan odgovor stigao je nekoliko dana nakon objave teksta „Od Gorana Salihovića do Gordane Tadić: kako su propadale istrage Tužilaštva BIH”. 

Piše: Predrag Blagovčanin

Podsjećamo, portal Tačno.net protekle sedmice objavio je tekst o nikad završenoj istrazi Tužilaštva BIH o višemilionskim nabavkama SAP IT sistema koja se pred raznim Tužilaštvima vodi od 2015. godine.

Naš sugovornik koji je 2015. godine Tužilaštvu BIH prijavio malverzacije i favoriziranje hrvatske kompanije B4B u milionskim poslovima sa državnim institucija i danas 7 godina nakon prijave čeka zvaničan odgovor Tužilaštva BIH u ovom predmetu.

Indikativno, od 2015. godine do 2018 nije imao nikakvih informacija o statusu njegove prijave. Prema njegovom mišljenju razloge treba tražiti u podatku da je prvobitnu izjavu davao uposlenicima Tužilaštva BIH istražitelju Mirzi Jamakoviću i nekadašnjem šefu kabineta tadašnjeg glavnog tužioca Hasanu Plehu.

Obzirom da mu Tužilaštvo BIH u periodu od 2015 godine do 2018. godine nije odgovaralo na upite o statusu prijave kao i činjenice da mu nisu 2017. godine nisu dozvolili uvid u zapisnik o izjavi te u konačnici informacije da u ovoj instituciji ne postoji spis sa njegovom izjavom naš sugovornik prijavio je SIPA-i Hasana Pleha i Mirzu Jamakovića, zbog zloupotrebe položaja.

„Nakon što je Tužilaštvo BIH odbilo sve moje zahtjeve za uvid u moju prijavu 2017. godine, podnio sam krivičnu prijavu protiv Hasana Pleha i Mirze Jamakovića koji su uzimali moju izjavu u Tužilaštvu. Na upit SIPA-i  šta se događa sa mojom prijavom, dobio sam odgovor na email da su oni izvršili sve potrebne istražne radnje i moj slučaj uputili Tužilaštvu BIH.“

SIPA je završila istragu po prijavi i kompletnu dokumentaciju dostavila Tužilaštvu BIH na dalje postupanje, a tek 2018. godine naš sugovornik, koji je u međuvremenu ostao bez posla, pozvan je u Tužilaštvo BIH kako bi opet dao izjavu u istrazi koju do danas vodi tužilac Ćazim Hasanspahić.

„Tužilac Ćazim Hasanspahić 2018. godine me kontaktirao i sa mnom prošao opet kroz proces prijave jer prema njegovim riječima, 2018. godine nije bilo traga mojoj prijavi u sistemu. Od 2018. do danas sam više puta pozivan da dam izjave u Tužilaštvu ali do dana današnjeg ne znam u kojoj je fazi moja prijava.“

Portal Tačno.net obratio se Tužilaštvu BIH za upitom za informacije o statusu prijave protiv uposlenika ove institucije Mirze Jamakovića i Hasana Pleha 26.05.2021. godine.

Nakon nekoliko mjeseci čekanja i u konačnici objave teksta  „Od Gorana Salihovića do Gordane Tadić: kako su propadale istrage Tužilaštva BIH“ protekle sedmice na našu adresu stigao je zvanični odgovor Tužilaštva BIH kojim je potvrđeno da je na osnovu usmene prijave Državnoj agenciji za istrage i zaštitu protiv Mirze Jamakovića i Hasana Pleha formiran spis predmeta koji je pripojen predmetu nabavki SAP IT sistema, a koji je još uvijek u radu.

Ovim putem molimo Tužilaštvo BIH i da nam odgovori na zvanične upite od 02.06.2021. godine kao i od 07.06.2021. godine na pitanje:

Da li je Hasan Pleh u periodu dok je obavljao funkciju šefa kabineta imao i funkciju istražitelja, odnosno, da li je mogao vršiti ispitivanje i saslušavanje svjedoka i osumnjičenih? Ako jeste po čijem ovlaštenju?

Eventualne odgovore Tužilaštva BIH javno ćemo objaviti.

Predrag Blagovčanin
Autor 13.8.2021. u 12:51