Mađarska kupila za 8,35 eura, a Federacija BiH za 17 eura po dozi

Vlada FBiH „isposlovala“ svojim građanima najskuplje plaćeni Sputnik V

Aldijana Ćosić
Autor 13.3.2021. u 10:57

Vlada FBiH „isposlovala“ svojim građanima najskuplje plaćeni Sputnik V

foto: Vlada FBIH

Vlada Federacije BiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem najavila je nabavku 350.000 vakcina Sputnik V. Sa cijenom od 17 eura po dozi, odnosno 34 eura po vakcinaciji dogovorenom sa odabranim dobavljačima.

Piše: Aldijana Ćosić

Fadil Novalić je svojim građanima tako isposlovao najskuplje plaćano vakcinisanje Sputnikom V, kojim će biti omogućeno cijepljene za tek 175.000 ljudi. Inače, troškovi vakcinacija protiv korone u EU već nekoliko mjeseci nisu tajna. Iako su neki od komercijalnih proizvođača poput BioNTech-a odbijali da iznose takve detalje, pravdajući to njihovom željom da siromašnijim zemljama omoguće kupovinu cjepiva po proizvodnoj cijeni, krajem decembra je tajnica belgijskog Povjerenstva za budžet i zaštitu kupaca Eva De Bleeker, kako je navela, slučajno objavila, a mediji prenijeli okvirni cjenovnik najatraktivnijih vakcina za Europsku uniju.

Na EU tržištu je tako trenutno najjeftinija doza AstraZeneca-e koja košta 1,78 eura, odnosno 3,56 eura po vakcinaciji (dvije doze). Većina britanske populacije cijepljena je upravo oxfordskom vakcinom, ali treba napomenuti da su od jučer Danska, Island i Norveška obustavile upotrebu AstraZeneca-e dok se ne ispita moguća uzročno-posljedična veza smrti Dankinje izazvane zgrušavanjem krvi nakon cijepljenja ovom vakcinom.

Nešto ranije, nakon što je pod istim okolnostima umrla i žena u Austriji, njenu upotrebu su, do daljnjeg, obustavili i u ovoj zemlji, te Luksemburgu, Estoniji, Litvi i Latviji. U platežno dostupnije cjepivo spada i ono izašlo iz Johnson & Johnson laboratorija, a predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen objavila je jučer da je EU odobrila i njegovu upotrebu. Očekuje se da će Johnson & Johnson cjepivo ubrzati proces zašite od korone, obzirom da zahtijeva jednokratno cijepljenje po cijeni od 8,34 eura.

Popularni BioNTech/Pfizer košta znatno više sa 24 eura po duploj dozi/punom vakcinisanju, dok je Moderna najskuplja i puna vakcinacija po osobi u EU iznosi 30,1 euro.

Sputnik V je vakcina nastala u ruskom državnom laboratoriju Instituta Gamaleya i sa preko 91% učinkovitosti važi za jednu od boljih. Temperatura lagerovanja je od 2°C do 8°C, pa ne zahtijeva nikakve posebne uvjete transporta. Pored ovog cijena je također jedan od faktora njene konkurentnosti.

Naime, prije samo nekoliko dana, Kirill Dmitriev, izvršni direktor Ruskog fonda za izravno ulaganje (RDIF), zaduženog za prodaju Sputnik V vakcine, za Financial Times izjavio: „Naša cijena na međunarodnom tržištu je nešto niža od 10 dolara po dozi i jednaka je za sve dobavljače“.

Ovo je jako bitan detalj, jer su nedugo nakon objave premijera Novalića o nabavci Sputnika za 17 eura po dozi, odnosno 34 eura po punoj vakcinaciji, domaći mediji objavili pojašnjenje Vlade FBiH, u kom se tvrdi da je cijena tako visoka jer se ne nabavlja direktno od proizvođača, već od RDIF-a koji je prodaje skuplje, te da su je Mađari platili po istoj cijeni kao vlade Federacije BiH i RS.

Ove tvrdnje demantuje sinoć objavljena vijest u relevantnim međunarodnim medijima o kupoprodajnom ugovoru Mađarske i RDIF-a. Svih trideset stranica ugovora sa detaljima kupovine i cijenama mogu se pogledati na Facebook nalogu Gulyàs Gergelya, šefa kabineta premijera Orbana.

Kako stoji u ugovoru koji su potpisali Centar za javno zdravstvo Mađarske kao kupac i Ruski fond za izravno ulaganje (RDIF) kao prodavač, te Danubia Pharma koja će biti odgovorna za dostavu, vakcine Sputnik V plaćene su 9,95 dolara po jednoj, tj. 19,90 dolara (16,60 eura) za duplu dozu koja je potrebna za vakcinaciju jedne osobe.

Dakle, istu vakcinu od istog prodavača Mađarska je kupila po duplo nižoj cijeni od one koju će, intervencijom Fadila Novalića, platiti građani Federacije. Čak i ako se zanemari činjenica da nabavku vakcina vodi čovjek u aktualnom sudskom postupku, optužen za zloupotrebu položaja prilikom nabavke upravo medicinske opreme, ostaje pitanje zašto su vlasti oba entiteta, u situaciji kada je važna svaka doza, a naročito kada je poznata i fiksna cijena ove vakcine na međunarodnom tržištu, uopće išle na tendersko biranje posrednika i rasipanje novaca.

Vakcine su, kao i ostale zemlje, mogli kupiti direktno od Ruskog fonda, uz troškove transporta, koji, još jednom, obzirom na specifikaciju vakcine, ne zahtijeva nikakve specijalne frižidere, niti uvjete lagerovanja.

Naposljetku, ovdje uopće ne bi trebalo biti prostora za bilo čiju komercijalnu zaradu, jer se radi o nacionalnom zdravlju i ljudskim životima, a ne o nabavci autobusa, trolejbusa ili traktora. Spremnost i reagiranje na situacije kakva je kolektivna zaštita od korone uvijek su najbolji pokazatelji funkcioniranja državnih sistema, ali i zaštite nacionalnog interesa na koji se naše vlasti tako često pozivaju.

Državna i entitetske vlade, te ministarstva zdravstva su na ovom testu pale bar dva puta. Prvi, kada nisu pravovremeno reagirale i razradile strategiju nabavke vakcina, drugi, rasipajući narodni novac na komercijalne dobavljače, zahvaljujući kojima je ‘isposlovano’, umjesto 350.000, cijepljene duplo manjeg broja građana Federacije BiH, kao i onih u Republici Srpskoj.

Aldijana Ćosić
Autor 13.3.2021. u 10:57