VLADA RS PROBILA LED: Sarajevskom “Prointeru” prvih 600.000 KM

Žana Gauk/žurnal.info
Autor 5.2.2020. u 10:05

VLADA RS PROBILA LED: Sarajevskom “Prointeru” prvih 600.000 KM

Od početka vrlo agresivne “Prointer” kampanje u Sarajevu do prvog tendera prošlo je samo pet mjeseci. Da firma ne bi dugo čekala na prve krupne iznose iz javnih kasa pobrinula se Vlada Republike Srpske. Sarajevski ispostava IT tender stručnjaka pribilježila je prvih 600.000 KM za održavanje data centra i infrastrukture informacionog sistema izvršne vlasti.

U prvom poslu pomoći će mu prekaljeni majstor trošenja novca građana – banjalučki “Prointer”. Premijer RS Radovan Višković ugovor ovim dvjema firmama dodijelio je 27. januara i to nakon što je na tender pristigla samo jedna, njihova ponuda.

Posebno je zanimljiva činjenica da je za ovaj posao u Vladi RS 2017. i 2019. godine bio zagarantovan za banjalučki “Prointer”, ali vrijednost posla je varirala. Održavanje data centra prvo je koštalo 292.383, potom 344.442 KM.

Zbog čega je vrijednost istog posla ovog januara procijenjena duplo skuplje, Vlada RS građanima nije objasnila.

“PROINTEROVI” PUTEVI U DODIKOVOM TEHERANU

Nakon Beograda i Banjaluke, kako je Žurnal već pisao, došao je red da se skupa IT igračka Igora Dodikaprema priznanju Milorada Dodika, saradnika u “Prointeru”, ozvaniči u mrskom Sarajevu ili “Teheranu”.

U direktorskoj fotelji je Bojana Škrobić – Omerović, menadžerka koja je tokom karijere blisko sarađivala sa Gordanom Memijom, direktorom “Foto Arta”, firme koja se direktno povezuje sa sumnjivim transakcijama pranja novca jednog od najvećih kartela u Evropi “Tito&Dino”.

Sarajevski ogranak firme, koja na tenderima u RS dobija ugovore vrijedne milione narodnih maraka, postoji još od kraja 2017. godine. Kapital su 31. oktobra te godine uložili banjalučki “Prointer” i „Palomonte limited“ sa Kipra, osnovan 23. novembra 2016. Na čelu federalnog “Prointera” našao se Edin Idrizović, kojem ovlašćenja nisu bila ograničena.

Prema portalu Akta.ba, u ovom momentu u osnivačkoj strukturi firme više nema kiparske firme. Stoji samo ime banjalučke matice. Kao adresa je naveden “Sarajevo City Center” u centru Sarajeva i ime Bojane Škrobić Omerović, kojoj su ovlašćenja ograničena. Firma je mirovala i na kraju 2018. godine pribilježila minus od oko 15.000 KM.

Za sarajevsko tržište brižno osmišljena marketinška kampanja krajem prošle godine prikazivala je “Prointer” kao, prvenstveno, društveno-odgovornu firmu. Da bi mladi išli u korak s vremenom, moraju da imaju najkvalitetniju IT opremu. To ima, ko drugi, nego “Prointer”, koji je u septembru 2019. sarajevskoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” poklonio 10.000 KM vrijednu računarsku opremu.

Inače, banjalučka firma osnovana je 2015. godine, a u žižu je dospjela nakon tendera Fonda zdravstvenog osiguranja RS za izradu jedinstvenog informacionog sistema. Planom javnih nabavki zdravstva za 2017. godinu bilo je predviđeno da se za posao isporuke „hardvera, softvera, elektronskih kartica i čitača za IZIS“ utroši 17,4 miliona KM (bez PDV-a), ali je Upravni odbor Fonda u januaru donio odluku u kojoj je precizirano da se kod nabavke mijenja iznos procijenjene vrijednosti i da se on povećava na 23,2 miliona KM (bez PDV-a). Zbog prašine u javnosti, posao prepušta firmi “MMSCODE” u vlasništvu Dodikovog prijatelja Slavka Bojića i tajkuna Mladena Milanovića Kaje.

Samo od 1. do 23. januara ove godine, kako je Žurnal takođe pisao, “Prointer” je u Republici Srpskoj dobio ugovore vrijedne više od 29 miliona KM. Pobjede na skupim tenderima firma je nastavila da niže I u danima koji su uslijedili.

zurnal.info

Tagovi:
Žana Gauk/žurnal.info
Autor 5.2.2020. u 10:05