Zbog Pandora papira Milo Đukanović bit će saslušan u svojstvu građanina

tačno.net
Autor 8.10.2021. u 09:04

Zbog Pandora papira Milo Đukanović bit će saslušan u svojstvu građanina

foto: AA

Crnogorski glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić izjavio je sinoć da će u slučaju Pandora papiri saslušati predsjednika Mila Đukanovića u svojstvu građanina i dodao da su formirali predmet jer postoji “sumnja na krajnjem polu osnova”.

On je kazao kako su službeno zatražili dokumentaciju i poslali dopis Đukanoviću da im dostavi odgovore koje je dao i istraživačima.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore formiralo je predmet povodom tvrdnji Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) da su Đukanović i njegov sin Blažo 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švicarske, Paname, Gibraltara i Britanskih Djevičanskih Ostrva.

U okviru globalnog projekta Pandorini papiri, kako su nazvani otkriveni dokumenti offshore kompanija, MANS je pronašao ovjerene kopije ugovora o uspostavljanju trastova i firmi na offshore destinacijama koje su formirali Milo i Blažo Đukanović.

Katnić je kazao da su tražili dokumentaciju od MANS-a, kao i da će u svojstvu građanina saslušati i sina predsjednika Crne Gore Blaža Đukanovića koji se spominje u dokazima o postojanju trasta koji je otkriven tokom istrage.

“Ako se utvrdi da to postoji, u Engleskoj, Švicarskoj ili na drugoj lokaciji, mi ćemo na osnovu toga donijeti odluku. Ako bude osnova sumnje, prema njemu će se postupiti kao prema svakom drugom građaninu, tražit ćemo skidanje imuniteta i pokrenut će se postupak”, rekao je Katnić.

On je kazao da je formiran predmet jer postoji jedan oblik sumnje, “neću reći udaljene, nego na krajnjem polu osnova”,

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da nije uradio ništa nezakonito kada je 2012. godine osnovao firmu van zemlje i pozvao je tužilaštvo da ispita cijeli slučaj.

klix.ba

tačno.net
Autor 8.10.2021. u 09:04