Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma, usvojile su rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici

tacno.net
Autor 15.2.2023. u 08:44

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma, usvojile su rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici

U mjesecu oktobru je najavljena premijera filma Republika Srpska: Borba za slobodu, koja bi se trebala održati u novembru ove godine. Institut za istraživanje genocida Kanada je pokrenuo peticiju za zabranu projiciranja filma, a koju je do sada potpisalo preko 27.000 ljudi. Kako direktor IGK Emir Ramić navodi:

“Film promoviše negiranja genocida u Srebrenici kao zadnje faze njegovog potpunog izvršenja, promoviše ideju Velike Srbije, koja neprekidno rastura BiH i pokušava svim sredstvima da pokaže da je BiH jedna neuspjela država, promoviše osamostaljenja entiteta RS i njegovog ujedinjenja sa Srbijom.“

Nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma, usvojile su rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici, poručuju iz IGK-a

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK) pokrenuo je peticiju za zaustavljanje prikazivanja filma “Republika Srpska: Borba za slobodu” kanadskog autora Borisa Malagurskog.

Cilj peticije je upozoriti političke subjekte država i gradova u kojima je najavljena promocija filma, ali i ostatak svijeta na anticivilizacijski pokušaj izjednačavanja žrtava genocida i zločinaca, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Film negira genocid ali i međunarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije, saopšteno e iz IGK-a.

Napominju da su nacionalni parlamenti skoro svih država u čijim gradovima su najavljene projekcije filma usvojile rezolucije kojima se priznaje genocid u Srebrenici, 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida i odaje počast žrtvama genocida te da bi, ako se navedeni film bude prikazivao u navedenim državama, to predstavljalo kršenje navedenih rezolucija njihovih parlamenata.

“Kad su ugroženi istina i pravda onda smo svi ugroženi. Kad svjetski državni glasovi zašute prema negiranju genocida, pravde nema, krivda vlada”, poručuju.

Internacionalni ekspertni tim Instituta za istraživanje genocida Kanada će peticiju sa potpisnicima poslati relevantnim političkim, akademskim, kulturnim subjektima u svijetu.

Link za peticiju

Autor filma je srpski režiser Boris Malagurski, bivši suradnik ruskih medija Russia today i Sputnik. Poznat je po kontroverznim dokumentarnim filmovima “Crna Gora, podeljena zemlja” i “Kosovo, momenat u civilizaciji”, koji su izazvali negativne reakcije i zahtjeve za zabranom prikazivanja u ovim zemljama.

U sinopsisu na web stranici producentske kuće, čiji je vlasnik Boris Malagurski, navodi se da film donosi priču o “viševjekovnoj borbi srpskog naroda da bude svoj na svome”.

Da li će film pogledati Tužilaštvo Bosne  Hercegovine i da li će u njemu naći argumente za podizanje optužnice znat ćemo uskoro.

tacno.net
Autor 15.2.2023. u 08:44