20. Festival koreografskih minijatura

tačno.net
Autor/ica 3.6.2016. u 11:34

20. Festival koreografskih minijatura

Jubilarni, 20. Festival koreografskih minijatura počinje takmičarskim programom 3. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu, a nudi i revijalni i raznovrstan prateći program u vidu predstava, izložbi, predavanja i radionica.

Takmičarski program 20. FKM-a na Sceni “Raša Plaović”, u organizaciji Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS) biće završen 4. juna svečanom dodelom nagrada, prema odluci žirija koji čine umetnička direktorka Baleta SNG Ljubljana Sanja Nešković Peršin, koreograf Igor Kirov iz Makedonije, koreografkinja Dragana Bulut iz Srbije, plesna umetnica, koreografkinja i pedagoškinja Maša Kolar iz Hrvatske i baletski igrač i magistar koreografije  Aleksandar Ilić iz Srbije.

Finalisti se takmiče za tri glavne festivalske nagrade (prva nagrada – 2.000 evra, druga nagrada – 1.000 evra, treća nagrada – 500 evra), kao i za plaketu “Aleksandar Izrailovski” za inventivnost umetničkog izraza.

Nagrade će dodeliti iz žiri kritike, koji čine Sanja Krsmanović Tasić, Ana Tasić i Irina Ivić.

U okviru 20. FKM-a, 5. juna na Sceni “Raša Plaović” biće održano revijalno veče “Velikani minijatura”, u okviru kojeg će premijerno biti izvedena koreografija “Četiri pesme za TađaAleksandra Ilića, prema tekstu Teodore Sujić. Reč je o asocijaciji na “Smrt u Veneciji” Tomasa Mana, jednu od najboljih novela XX veka. U predstavi se ne radi o pukom preslikavanju sadržaja, već je pokušaj da se pronikne u njenu poruku.

Novu koreografiju Ilića, koja je najavljena kao kratka, tajanstvena i  čudesna fuga smrti i mladosti, izvode prof. Teodora Sujić i Vladimir Čubrilo, Branko Mitrović, Boris Vidaković, studenti prve i druge godine Instituta za umetničku igru, kao i Jakša Filipovac, učenik Srednje baletske škole “Lujo Davičo”.

U okviru programa “Velikani minijatura”, na koji je ulaz besplatan, predstaviće se i Milica Perović, Ivana Tabori, Boris Čakširan, Svetlana Đurović, Dunja Jocić i Marko Milić.

Revijalni program 20. FKM-a obuhvata i plesnu predstavu “Ale i bauciIsidore Stanišić 6. juna u Bitef teatru, gostovanje Hrvatskog narodnog kazališta iz Splita koreografijom “5 do 12Igora Kirova na muziku Kirila Džajkovskog 10. juna u Narodnom pozorištu, te “Otisak u peskuMione Petrović 15. juna u Beogradskom dramskom pozorištu, predstavu ovenčanu nagradom “Ohrabrenje” 2015. godine, nastalu u produkciji FKM-a.

Iste večeri Forum za novi ples Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu izvešće na sceni BDP-a “Balerine”, u režiji Milene Bogavac i koreografiji Olivere Kovačević Crnjanski. Ta predstava dobila je specijalnu  nagradu UBUS-a za inovativni pristup za 2015.

Povodom jubileja FKM-a, do 13. juna u galeriji Centra za ravnotežu otvorena je i izložba “Velikani minijatura”, u saradnji sa Mikser festivalom. Reč je o retrospektivi koja posebnu pažnju posvećuje domaćim laureatima prethodnih festivalskih izdanja, koji su nastavili put uspeha u zemlji i inostranstvu. Izložba prikazuje upravo njihove nastupe u proteklih 20 festivalskih godina. Kroz pokret uhvaćen slikom na fotografijama Srđana Mihića, Jelene Janković, Lidije Antonović i Aleksandra Milosavljevića predstavljeni su učesnici prethodnih festivala kroz foto-plakate čiji je autor Aleksandar Milosavljević.

U Narodnom pozorištu, u foajeu ispred Scene “Raša Plaović”, 3. juna biće otvorena i izložba odabranih fotografija “ApresNemanje Maraša, primenjenog umetnika i profesora Instituta za umetničku igru, koji izlaže svoje viđenje zabeleženo objektivom neposredno po završetku predstave. Njegova ideja je da momentalno zabeleženim trenutkom, sačuva dragocen i neponovljiv izraz kojim igrači pokazuju emocije i umor posle odigrane predstave. Da bi se to ostvarilo, postavio je set iza scene (pozadina sa crnim zidom, što omogućuje hvatanje nesvesnog izraza kojim se otkrivaju osećanja fotografisane ličnosti.

Neki su igrači preznojeni od igre, na drugima napor nije ni vidan, iako su proveli četiri fizički i psihički naporna sata ostvarujući glavnu rolu. Samo napeti mišići i naglašene vene svedoče o savladanom naporu.

Izložba sadrži četiri portreta igrača i čini samo deo projekta, čiji je kranji cilj foto-monografija, koja će biti prezentovana naredne godine na Svetski dan igre, 29. aprila 2017. godine.

Prateći program obuhvata i ove godine seminar “Kritičke prakse u oblasti umetničke igre”, a čine ga do 17. juna predavanja i radionice, organizovane u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu.

Prošle godine, na 19. FKM-u, najboljom koreografijom proglašena je “Impasse – Public FeelingIgora Koruge iz Srbije, koji je dobio i nagradu žirija kritike.

Festivalski sajt je fkmbelgrade.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

SEEcult.org

tačno.net
Autor/ica 3.6.2016. u 11:34