21 gidišnjica izbrisanih

tačno.net
Autor/ica 26.2.2013. u 09:54

21 gidišnjica izbrisanih

Nije nam svejedno. Za njih. Za 25.671 život. Zbog isto toliko brisanja. Dvadeset i jedna godina je beskrajno dugo. Predugo. Za izbrisane. I premalo za Državu jer ona još uvijek nije ispravila nepravde. Izbrisani su izbrisani. Nema ih. Ne postoje. Nitko ih se ne sjeća. A u Prešernovom gledališču Kranj odlučili smo promijeniti tijek zaborava u pamćenje. (Renata Reneja Škrjanc) 

Danas, 26. veljače 2013., obilježavamo 21. godišnjicu brisanja 25.671 osobe iz registra stalnoga stanovništva Republike Slovenije.

I u Prešernovom gledališču Kranj uključujemo se u ovogodišnji tijek događaja o izbrisanima u Sloveniji. Trenutačno pripremamo predstavu s naslovom 25.671; toliko je osoba Republika Slovenija 1992. godine izbrisala iz registra stalnoga stanovništva. Ostali su bez bilo kakvoga pravnog statusa. Predstavom želimo upozoriti javnost da Slovenija čak ni poslije dvadeset i jedne godine nije usvojila nikakvo sustavno rješenje za njihove poteškoće niti im je namijenila odgovarajuću materijalnu i nematerijalnu odštetu za ono što im je brisanjem učinila. Predstavu režira jedan od trenutačno društveno najkritičnijih redatelja Oliver Frljić, dramaturginja je Marinka Poštrak, a nastupaju Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Miha Rodman, Vesna Slapar, Aljoša Ternovšek, Borut Veselko i Matjaž Višnar. Premijera će biti 21. ožujka 2013.

Prije nekoliko dana objavili smo i sveslovenski natječaj za najbolju zamisao za spomenik žrtvama brisanja koju ćemo upotrijebiti u predstavi 25.671, spomenik izbrisanima postavit ćemo naime kao scenski element. Za tu smo se akciju odlučili u želji da izbrisane i njihove sudbine ne bismo zaboravili, a trebala bi također biti opomena da se takvo sustavno kršenje ljudskih prava od strane države ne bi ponovilo. Natječaj će završiti 4. ožujka 2013., a prijedloge nam pošaljite na adresu Prešernovo gledališče Kranj, Glavni trg 6, 4000 Kranj, s oznakom „Spomenik izbrisanim“ ili putem elektroničke pošte na: pgk@pgk.si.


tačno.net
Autor/ica 26.2.2013. u 09:54