22. CROATIA REDIVIVA (ča-kaj-što) hrvatska pjesnička manifestacija u Selcima na Braču

Autor/ica 1.8.2012. u 14:42

22. CROATIA REDIVIVA (ča-kaj-što) hrvatska pjesnička manifestacija u Selcima na Braču

U Selcima na otoku Braču održat će se 3. kolovoza, u petak  u 21 sat,  22. svehrvatska pjesnička smotra Croatia rediviva (ča-kaj-što).  Obilježavajući 69. obljetnicu paljenja Selaca od talijanske okupacijske vojske  9. kolovoza 1943. Croatia rediviva održat će se uoči ova spomendana. 

Izim Selaca koja su najviše stradala i bila posve uništena, spaljeno je i šest inih bračkih mjesta (Novo Selo, Gornji Humac, Pražnica, Pučišća, Dračevica, Bol). Selca, prelijepo kameno mjesto s osobinama grada, gorjelo je tri dana i tri noći i tako postalo obilježeno zauvijek. Od spomenutog barbarskog čina nisu se nikada potpuno oporavila i još uvijek su gradić s pedesetak ruševina, nazivan otočkom Hirošimom.

Nakon uvodna obraćanja nazočnima utemeljitelja smotre dr. Štambuka,  hrvatski pjesnici čitat će pjesme po vlastitu izboru, a prošlogodišnji poeta oliveatus Igor Zidić, nakon otkrivanja njegove ploče na Zidu od poezije kao prvi predstavit će se publici. O Zidićevu djelu govoriti će akademik Ante Stamać.

Manifestaciju Croatia rediviva utemeljio je dr. Drago Štambuk 1991. godine gradeći  je na ideji trojstvenosti i koineizacije hrvatskoga jezika. Organizatori manifestacije bili su kroz protekle godine:  Udruga Croatia rediviva, Općina Selca, KUD Hrvatski sastanak i Društvo hrvatskih književnika, a jednom od pjesnika (iz svih triju hrvatskih književnih idioma: ča kaj što) utemeljitelj smotre dodjeljuje Maslinov vijenac pa dotični/a postaje poeta oliveatus (olivatus).  Dvadesetero dosadašnjih ovjenčanika predstavljeno je u četiri knjige Maslinovih vijenaca od po pet autora, u Štambukovom izboru, a svi su i na Zidu od poezije, na središnjem selačkom trgu,  na kojem imaju svoju ploču sa stihovima po utemeljiteljevom ili vlastitom izboru.

Oliveati su od 1991. redom: Zlatan Jakšić, Drago Štambuk, Jakša Fiamengo, Božica Jelušić, Vesna Parun, Luko Paljetak, Tonko Maroević, Ivan Golub, Vlasta Vrandečić Lebarić, Slavko Mihalić, Dragutin Tadijanović, Zvonimir Mrkonjić, Petar Gudelj, Sonja Manojlović, Tatjana Radovanović, Mate Ganza, Joško Božanić, Mladen Machiedo, Milko Valent, Zoran Kršul, Igor Zidić. 

Pjesnici nastupaju na Trgu Stjepana Radića, popularnoj selačkoj Pijaci, u petak, 3. kolovoza u 21 sat, a za vrijeme vijećanja tročlanoga  žirija nastupa  Josipa Lisac.

 

 

Autor/ica 1.8.2012. u 14:42