NELE EKSPRES

tačno.net
Autor/ica 16.3.2019. u 15:25

NELE EKSPRES

Zapis u povodu otvaranja izložbe skulptura i slika Nedžada Begovića  u sarajevskoj popularnoj galeriji Zvono

Na šetnici Maka Dizdara, tik uz Miljacku, djeluje i zadržava svoje tvoračke kontinuitete Galerija Zvono. Zahvaljujući svom spiritus movensu Saši Bukviću, ovaj prostor je i stalna spojnica sa nekada glasovitom grupom Zvono, čiji su članovi, nažalost, danas rasijani po bijelom svijetu…

Trenutno u ovom izlagački nevelikom, ali rijetko propulzivnom prostoru, svojim se stvaralaštvom nastanio po mnogo čemu renesansan stvaralac u oblasti vizualnih medija, Nedžad Begović.

Njegove sad već legendarno prepoznatljive cjepanice oformljene su u figurine, uglavnom ženskog roda. Ovog puta postavka je realizirana u bukovom drvetu, kojeg Begović imaginira u jedan živ i krajnje životan svijet, karakterzirana je i skladnim kolorima, a ne samo krajnje neobičnim i statički gotovo nemogućim formama. Originalnost ovog pristupa intimne ekspresije neupitna je.

Na izložbi, osobito intrigiraju umjetnikove crtačke intervencije u fotografske eksponate. Begović korigira fotos stvaralački razbokorenom maštom.

Nezaboravan je na ovoj zvonastoj soareji bio i umjetnikov autopoprtret, ali i neki crteži lucidne intimne Begovićeve ekspresije.

Oštroumnost, filigranska procjena što staviti u žižu tvoračke ekspresije, konačno munjevita brzina kojom Begović reagira na pojavni svijet oko sebe metamorfirajući neke pojave i materijale, pored kojih bi nekreativci mrtvi hladni prošli, nuka me da prikaz ove sjajne soareje u sarajevskoj galeriji Zvono nazovem Nele ekspres.

Svratite u Zvono da se u moje misli i zapažanja i sami uvjerite.

Nećete se pokajati.

Garantiram!

tačno.net
Autor/ica 16.3.2019. u 15:25