Izložba Zorana Lešića u ponedjeljak u Zvonu

tačno.net
Autor/ica 3.5.2019. u 09:43

Izložba Zorana Lešića u ponedjeljak u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono sa zadovoljstvom vas poziva na otvaranje izložbe „Me, myself and I“ autora Zorana Lešića.
Otvaranje izložbe je u ponedjeljak, 6. maja u 21:00 sati u Galeriji Zvono, Obala Maka Dizdara 10.
Za predstavnike/ce medija, istog dana u 13:00 sati organizirat ćemo snimanje postavke i razgovor s autorom.

Iako su posljednje profesionalne decenije Zorana Lešića, sarajevskog, a potom haškog fotografa bile vezane za Haški tribunal gdje je bio angažiran kao oficijelni fotograf, takvi izbori su bili posljedica okolnosti a ne ljubavi jer je ona oduvijek bila rezervirana za teatar, bilo da je riječ o glumi, režiji, fotografiji ili dizajnu pozorišnih plakata.
Odrastao je u pozorišnoj porodici, sin je pozorišne glumice i pozorišnog redatelja i čuvenog teatrologa Josipa Lešića te je i prije glumačkog ulaska u svijet teatra, njegov život bio je pozorištem definiran. Danas, kada je iza njega cijeli formalno završeni radni vijek, izložba kakva je predstojeća u Zvonu, a pod nazivom „Me, myself and I“ idealna je prilika za sublimacijom pozorišnih znanja i iskustava.
Ova izložba nam potvrđuje da se iz trivijalnih selfie okvira, a zahvaljujući umjetničkim i zanatskim vještinama, može otići mnogo dalje nego što je to uobičajeno banalno autoportretiranje, sveprisutno na društvenim mrežama.
Izložba Zorana Lešića podrazumijeva nekoliko nivoa i za njenu višeslojnost autoportret je bio polazna osnova koju zatim oplemenjuje različitim scenskim sredstvima i koji u konačnici tvore pozorišne plakate za predstave čiji izbori sugeriraju različite intimne poruke ili koji se referiraju i na ukupne društvene prilike. U najkraćem, postavka „Me, myself and I“ su sasvim drukčiji pozorišni plakati, nastali prema motivima pozorišnih predstava, na kojima je glavni junak, u različitim scenskim izdanjima sam autor, fotograf, glumac, redatelj i dizajner Zoran Lešić. Neke od tih predstava bile su dio autorskih želja, ali nisu realizirane, pa se izložbeni prostor u ovom slučaju pretvara i u teatarsku pozornicu što nam je ujedno i potvrda da za lični teatar, kada postoji ideja i vizija, nisu nužni i konvencionalni teatarski okviri.

Zoran Lešić je nakon glumačkog studija i glumačkog angažmana u Kamernom teatru 55, osamdesetih godina počeo da se bavi pozorišnom fotografijom, dizajnom pozorišnih plakata i asistiranjem redateljima. Prelazak u drugi mediji podrazumijevao je i iznimno uspješne rezultate, te je između ostalog trostruki dobitnik Sterijine nagrade za pozorišnu fotografiju. Radio je za sva sarajevska i niz bosanskohercegovačkih pozorišta.
Sa suprugom Mirjanom Blažević Lešić kreirao je umjetnički projekt „Sretna familija“.
Više informacija na:
http://www.sretnafamilija.eu

tačno.net
Autor/ica 3.5.2019. u 09:43