DIMITRIJE U „RAČIĆU“

Gradimir Gojer
Autor/ica 29.12.2019. u 09:11

DIMITRIJE U „RAČIĆU“

„Božansko i demonsko u Leonarda da Vinčija“, izložba Dimitrija Popovića u Studiju „Račić“ moderne galerije, Zagreb

Za sam kraj godine priredila je Moderna galerija „Josip Račić“ iz Zagreba, u okviru programskih sadržaja svoga Studija, reprezentativan postav slikara Dimitrija Popovića, tačnije je kazati njegovu izložbu koju je koncipirao kao omaž genijalnom Leonardu da Vinčiju. Ništa slučajno, jer upravo se ove godine navršava pet stotina godina od smrti Leonarda da Vinčija, a Dimitrije Popović kao renesansni čovjek u ovom našem dobu nepoštovanja bilo kakvih autoriteta i odsustva temeljnih kriterija u svemu, pa i u suvremenoj umjetnosti, napravio je izložbu pod naslovom Božansko i demonsko u Leonarda da Vinčija  i praktično jedini, i na spektakularan umjetnički način, podsjetio našu nekulturnu i uspavanu umjetničku scenu na djelo, kako ga Kenet Klark naziva: Hamleta povjesti umjetnosti kojeg svatko od nas mora rekreirati za sebe.

Kako je Dimitrije Popović ne samo vrhunski slikar nego i pisac europske prestižnosti on je sam ponajbolje u odličnom prologu kataloga ove izložbe objasnio sadržaj postavke i svoje temeljne tvoračke namjere: Izložbu čine dva dijela. U prvom su radovi nastali 1980 -1983. Izlagani su 1982. u zagrebačkoj galiji Schira te u milanskoj Palazzo Sermani na izložbi naslova “Leonardo a Milano 1482. – 1982. priređenoj u povodu jubileja Da Vincijeva boravka i rada u službi obitelji Sforza. Stari su radovi koncipirani na osnovi Leonardove zaokupljenosti prolaznošću i smrti. U njima se također odražava ona tipična Da Vincijeva sklonost za binarnu opoziciju lijepog i ružnog.

Ljepote i ružnoće izgledaju moćnije jedne zbog drugih. Le bellezze con lebruttezze paiono piu potenti l  l altra. Nastojao sam u tim radovima u nadrealističkom slogu da se rimuju lijepo i ružno te da se duh estetičara i anatoma izrazi kroz preobrazbe organskih formi, kroz eroziju puti, deformaciju oblika.
Drugi dio izložbe čine recentni radovi, na kojima su, za razliku od starih kompozicija, organske forme komponirane u geometrijskim elementima linija i ploha što simbolički ukazuje na Leonardovu zaokupljenost geometrijom i matematikom, odnosno proučavanje čovjekove anatomije i proporcija ljudskog tijela…

Autor je na tom tragu ostvario tvoračku poeziju u likovima Svete Ane, Cecilije Gullerani, Mona Lise,  Gioconde, a ističe Popović da u tu logiku njegovog imaginarija pripada i ansamblaž Vitruvijev čovjek u kružnici.

Dimitrijeve varijacije na Davinčijeve biljurne kompozicije Posljednja večera i Bitka kod Anghiarija, sustavom moćnih filozofijskih asocijacija i slikarsko-imaginativnog plana prave istoimene kompozicije, ali više u instalacijsko-citatnom smislu… Sam ističe da njihov realni, a u isto doba i religijski karakter odražava jedinstvo radnje i mjesta u logici euharistijskog događanja.

Slika Bitka kod Angiarija svetkovina je magijskog Dimitrijeva crteža, karakterologije kroz date ljudske portrete, čudesnu sljubljenost i sukobljenost konja, dominirajuće crvene boje krvi odnosno vina sa svim značenjima koje daje križ u boji te krvi, odnosno vina, preko cijele kompozicije. Maestralna je tvoračka energija data kroz poetizam energije koja izbija iz komada kruha ugrađenih u kompoziciju Posljednje večere
Zanimljivo je pored komada kruha ugrađenih u kompoziciju i ispisivanje imena učenika Isusa Krista. Portretne kompozicije iz ovoga ciklusa donose i neponovljive plave tonove, neku čudesnu poetičnost, na rubu između lirskog i metaliziranog današnjeg osjećanja bezdušja, pa i beznadnosti u majstorskom asociranju.
Izložba Božansko i demonsko u Leonarda da Vincija jedna je od rijetkih likovnih svetkovina u našem likovnom životu, gdje autor postavlja tematski okvir, zatim razuđuje asocijacijska polja džinovske unutarnje filozofsko-metjeovske zapućenosti, da se cjeline temata izvorne inspirativnosti dovedu u kontekst beznadne današnjice i sumnjive sutrašnjice.

Dimitrije Popović ovim događanjem u galerijskom prostoru na zagrebačkom Cvjetnom trgu domeće jedan stvaralački akcent ukupnoj atmosferi adventalija

Ne treba posebno isticati majstorstvo slikarskog genija Popovićevog, jednako ispoljenog u temeljnom crtežu i alkemijskim zamislima i realizacijama bojenih površina. I stari je ovo dobri Dimitrije, ali i potpuno nov u kontemplativnosti i ukupnom variranju i moćnom asociranju na djelo Leonarda da Vinčija. Objektivno nema na našim prostorima ovakve filozofijske zapitanosti nad ljudskom sudbom kao što je to u umjetnosti Dimitrija Popovića. Koliko samo poetske nadgradnje nad prizorima realija, koje time bivaju relativizirane, jer spiritualno kod umjetnika Dimitrija Popovića nadjačava suri realitet. Dimitrije je primjer slikara koji je podjednak majstor u figuralno-realističnom i izvedenicama iz toga događanja gotovo nadrealnih, a u svakom slučaju nerealnih prizora.

Blistavi kliktaj umjetnosti na kraju ove godine. Maestralni majstorov asocijativ i čudesni imaginarij temeljem inspiracije velikim Leonardom da Vinčijem…

Realno i sakralno, mistično i do kraja filozofično izvedeno asociranje i variranje. Jedinstveno kao što je jedinstven likovni majstorluk Dimitrija Popovića!

Izložbu prati izvrsnost kataloga za šta su zaslužni i Biserka Rauter Plančić, Goran Vranić, Lana Šetka, Ana Janković i Dragi Savičević.

Događaj!!!

 

 

 

 

Gradimir Gojer
Autor/ica 29.12.2019. u 09:11