BOJAN STUPICA

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.6.2020. u 09:05

BOJAN STUPICA

Televizijski flm Feliksa Pašića i TV Beograd, u serijalu Među nama, podsjetio nas je na djelo i životni put Bojana Stupice, redatelja, arhitekte, graditelja, glumca, upravnika teatra.

U nemogućnosti da u trenutnoj situaciji u teatru obilježe pedeset godina odlaska sa životne i kazališne scene Jugoslovensko dramsko pozorište i Radio televizija Srbije priredili su nam rijedak doživljaj emitiranjem TV filma iz serijala Među nama. Feliks Pašić, tihi, samozatajni kazališni kritičar i zapažen televizijski stvaralac napravio je TV film iz dva dijela o Bojanu Stupici. Oba dijela počinje, iznimno poetično, kazališna prvakinja Marija Crnobori divnom marginalijom o brezi, Čehovljevoj brezi, ali i Stupičinoj.

O majstoru kazališta, ali i arhitekture u filmu plastično, toplo, sa dubokim pijetetom o markantnoj ličnosti Stupičinoj svjedočili su glumci, redatelji, kompozitori…

Pašić je uspio film obogatiti nizom autentičnih dokumenata, fotografija, prizora sa proba…

Najmarkantnija, iznimno zanimljiva su svjedočenja, naravno, Mire Stupice, ali i prilozi Miše Janketića, Ljube Tadića, Pavla Minčića, Svetlane Bojković, Vokija Kostića, Ranka Munitića i drugih koji su surađivali sa Stupicom i čine impresivnu fresku o velikanu teatarske umjetnosti.

Očaravajući je ovo dokument Feliksa Pašića i negdanje TV Beograd.

Gradimir Gojer
Autor/ica 10.6.2020. u 09:05