Samostalna izložba Bojana Stojčića “Viva la Transicion” u Umjetničkoj galeriji BIH

tačno.net
Autor/ica 21.7.2020. u 09:20

Samostalna izložba Bojana Stojčića “Viva la Transicion” u Umjetničkoj galeriji BIH

Od četvrtka, 30.7. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine (Zelenih beretki, 8) bit će otvorena samostalna izložba umjetnika Bojana Stojčića pod nazivom “Viva la Transicion”. Izložba je najavljena postavkom instalacije “Tražim osobu” na fasadi Galerije.

 Od četvrtka, 30.7. u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će otvorena samostalna izložba umjetnika Bojana Stojčića pod nazivom Viva la Transicion. Izložba je najavljena postavkom instalacije Tražim osobu na fasadi galerije, koja je izazvala veliki interes javnosti. Organizacija izložbe ostvarena je uz podršku Zajedničkog regionalnog programa Ujedinjenih nacija „Dijalog za budućnost“. Kustosica izložbe je dr. Amila Ramović.

Bojan Stojčić (r. 1988) je jedan od najsnažnijih glasova recentne umjetnosti iz Bosne i Hercegovine. Njegov rad predstavljen je i odabran u renomiranim umjetničkim institucijama te privatnim kolekcijama u Sjevernoj Americi i Evropi.

Izložbom Viva la Transicion predstavljena su dva ciklusa umjetnikovih radova. Prvi čini izbor iz njegove najrecentnije produkcije, ostvarene u Berlinu 2020. godine. Ovi radovi inspirisani su iskustvom društvene izolacije emigranata, a posebno dinamično komuniciraju s aktuelnim iskustvom izolacije građana BiH čiji se identitet ocjenjuje kao nepripadajući evropskim prostorima. Ovim radovima pridružen je i sarajevski ciklus. U kontinuitetu njegove specifične poetike, oni produbljuju njegovo propitivanje intimnosti iskustva tranzicijske stvarnosti na prostoru Zapadnog Balkana. Stanje permanentne krize kao katalizatora društvene i lične dinamike, u kojem se ono prelama u geopolitičku stvarnost periferije, odražava se u naslovu izložbe “Viva la Transicion”. Ova međunarodno prepoznata umjetnikova osobna deklaracija sarajevskoj publici poznata je od 2015. godine, kada je u obliku tekstualne intervencije na tramvaju kružila gradom.

Uz poštivanje mjera zaštite, izložba će biti otvorena svakoga dana osim nedjelje od 30.7. do 30.8.2020. u Umjetničkoj galeriji BIH. Produkciju izložbe podržao je Kreativni tim Ideologija, kao i brojni prijatelji i saradnici.

Organizatori  mole posjetitelje i posjetiteljke Umjetničke galerije BIH da se, u skladu sa preporukama nadležnih institucija zbog nastale vanredne situacije, pridržavaju mjera u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Samostalna izložba Bojana Stojčića “Viva la Transicion” provodi se u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).

tačno.net
Autor/ica 21.7.2020. u 09:20