U Historijskom muzeju održana diskusija: Učestvovali Boris Buden, Nerzuk Ćurak i Hana Stojić

L.K./Klix.ba
Autor/ica 2.8.2021. u 09:57

U Historijskom muzeju održana diskusija: Učestvovali Boris Buden, Nerzuk Ćurak i Hana Stojić

Foto: D.S./Klix.ba

U sklopu putujuće izložbe ifa-e pod nazivom Evrovizion Crossing Stories and Spaces u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u nedjelju je, 1. avgusta, upriličena diskusija “Periferne utopije: Boris Buden, Nerzuk Ćurak i Hana Stojić u razgovoru”.

Razumijevajući jedinstvenu poziciju Bosne i Hercegovine unutar geopolitičkih i kulturoloških konteksta Evrope, Boris Buden i Nerzuk Ćurak dijele mnoge stavove.

Intenzivna razmjena ova dva javna intelektualca i profesora sa Hanom Stojić, literarnom eksperticom i programskom direktoricom evropske književne mreže TRADUKI, fokusirala se na značenje pojma utopije za Bosnu i Hercegovinu, ali i razumijevanje bitnosti njene pozicije za geopolitičku viziju Evrope.

Da li je Bosna i Hercegovina periferija Evrope? Da li je oduvijek bilo tako? Da li na periferiji može postojati utopija? Da li je za utopiju potrebna hrabrost? Da li je Evropa propustila šansu da doživi svoje ponovno rođenje u Bosni i Hercegovini? Da li je moguće ponovno stvoriti tu šansu? Da li zanemarujemo važnost osjećaja i ponašanja kada razgovaramo o granicama? – Ovim jednostavnim pitanjima otvara se diskurs koji Bosnu i Hercegovinu čini aktivnim subjektom a prostor za utopijsku imaginaciju osnaženim i ključnim unutar geopolitičke kategorije Evrope.

Evrovizion Crossing Stories and Spaces je izložba ifa-e (Institut für Auslandsbeziehungen) koja se u Sarajevu organizuje u saradnji sa Historijskim muzejom Bosne i Hercegovine i uz podršku Goethe-Instituta Bosne i Hercegovine. Događaj je organiziran uz prijateljsku podršku Nona Residency i CRVENA.

Klix.ba

L.K./Klix.ba
Autor/ica 2.8.2021. u 09:57