BINA MIRA 2013

tačno.net
Autor/ica 18.9.2013. u 12:56

BINA MIRA 2013

 

„5. Susreti mladih u kazališnoj igri Bina Mira održat će se ove godine u Odžaku (Posavina) od 20.09 do 25.09. 2013.

BINA MIRA

Riječ je o evropskom projektu dugotrajnog karaktera njemačke organizacije Ahenska mreža za humanitarnu pomoć i interkulturalni mirovni rad pod naslovom „Bina mira- Bühne des Friedens“ koji ove godine slavi mali, petogodišnji jubileum postojanja i djelovanja.

Projekt koji kroz kulturalnu razmjenu potiče mlade Evrope da u postojećem naponskom polju etničkih, vjerskih i kulturalnih konflikta uče da razvijaju svoju toleranciju.

Ideja Bine mira nastala je 2007. u Tuzli gdje 2008. godine Bina mira po prvi put biva sprovedena u djelo.

Cilj projekta „Bina mira“ jeste prevencija od nasilja kroz jačanje ljudskih prava i civilnog društva u svijesti omladine.

Sve manifestacije Bine mira stoje u tradiciji spajanja i povezivanja omladinskih pozorišnih grupa sa Balkana sa mladima zapadne Evrope poslije zadnjeg rata na Balkanu.

Bina mira  do sada je održana u sljedećim gradovima:

2008. Tuzla

2010. Aachen

2011. Zrenjanin

2012. Banja Luka

Odžački domaćini Bine mira 2013. su Omladinski centar „Mozaik“ i Centar za kulturu iz Odžaka koji su u suradnji sa Ahenskom mrežom organizovali susrete na kojima će učestvovati 6 pozorišnih grupa iz Njemačke, Srbije i BiH. Gosti su :

Pocomania i rohestheater  iz SR Njemačke,

CEKOM (Centar za kreativno odrastanje Mladih) Zrenjanin, Srbija

DIS Pozorište Mladih Banja Luka  BiH

Pozorište Mladih Tuzle  BiH

Domaćini – Omladinski Centar Mozaik Odžak BiH

Sve ove grupe su vezane dugogodišnjom saradnjom unutar kao i izvan ovog projekta.

Iznimku predstavljaju ovogodišnji domaćini Bine mira,  Omladinski centar „Mozaik“ iz Odžaka koji su ove godine pristupili projektu i kao novi kooperacioni partneri proširili mrežu Bine mira.

Bina mira poziva sve mlade iz Odžaka i regiona da dođu na predstave i druženje koji će se dešavati od petka, 20.09. do srijede, 25.09. 2013.

Publiku očekuje bogat kulturni program koji bi trebao zainteresovati ne samo mlade nego i osobe svih uzrasta.

Teme predstava se u glavnom odnose na mlade i njihove probleme sa kojima se oni susreću u sredinama i društvima u kojima žive.

Svečano otvaranje Susreta zakazano je za petak, 20.09. 2013. na kojem će se predstaviti knjiga „ukulele jam“ bh pisca Alena Meskovića iz Dervente koji živi i radi u Kopenhagenu. Knjiga opisuje život dječaka koji početak svoje adolescencije (odrastanja u pubertetu) doživljava u izbjeglištvu.

Bogati kulturni program nastavlja se i 21.09. subota na Svjetski dan mira kada će na Bini mira u 18:00 h nastupiti „Pozorište Mladih Tuzla“ sa svojom predstavom „Životinjska farma“.

Predstava je rađena po motivima satirične novele, ili bajke (alegorije)  Životinjska farma, poznatog engleskog pisca George Orwella. Radnja predstave je veoma aktuelna i može biti smještena u bilo koji vremenski period, ili bilo koji prostor dešavanja. Priča počinje rođendanskom zabavom  dječaka koji slavi svoj deseti rođendan, i čiji su roditelji kreirali takav koncept zabave da sve podsjeća na ambijent životinjske farme. Djeca ulaze u likove životinja stavljajući odgovarajuće maske, i tada počinje zapravo preispitivanje granica između ljudskog i životinjskog!

Nakon ove najveće predstave susreta u kojoj igra čak 20 mladih slijedi veliki koncert poznate hercegovačke grupe „Zoster“ iz Mostara.

Odžački band BANDOVER nastupit će kao predgrupa Zostera.

Zatim su na programu dva ostvarenja CEKOMA iz Zrenjanina koji će u nedjelju u 14:00 h igrati predstavu za najmlađe pod nazivom „Plaža je naša i tačka“  i na koju se srdačno pozivaju svi mališani iz Odžaka kao i susjednih gradova.

U nedjelju u 19:00 h imati ćete priliku pogledati predstavu banjalučkog DIS-a, pozorišta mladih Banja Luka pod nazivom „BOG“,  komediji po Vudi koja provocira i postavlja iskonske čovjekove dileme i vječita pitanja – Kakva je priroda ljudskog karaktera? Da li postoji Bog? Da li postojim Ja? Koliko je čovjek kovač sopstvene sudbine? Šta je sloboda, a šta haos? Šta je umjetnost danas? Gdje smo mi u svemu tome? Gdje je pozorište? Gdje je publika? Ko je publika? Humor objedinjava prošlost i sadašnjost, različita mjesta i kulture sa jednim ciljem – da zabavi i nasmije. „Korak“ je naziv druge predstave CEKOM-a koja će se igrati u ponedjeljak u 19:00 h a koja govori o problemima mladih sa ovisnosti o drogama.

Utorak je zadnji dan na kojem će se igrati predstave i rezervisan je za performase „Svjetski rat“ njemačkih grupa „pocomania i rohestheater“ koji će zajedno sa drugim grupama učesnicama predstaviti rezultate svojih radionica.

Zadnji dan susreta srijeda, 25.09. predviđen je za završne razgovore i evaulaciju susreta.

Poslije svake predstave publika će imati priliku razgovarati sa glumcima i njihovom djelu.

Važno je naglasiti da je ulaz na sve predstave kao i na koncert besplatan.

Ovogodišnji projekt Bina mira financijski je podržan od EU kroz program „Mladi na djelu“, njem. „Jugend in Aktion“.

Projekt Bina mira je ove godine dobio i idejno pokroviteljstvo Evropskog Parlamenta i njegovog predsjednika, gospodina Martina Schulza koji je naš projekt opisao kako slijedi:

„Vaš projekt Bina mira stvara veliki doprinos mirovnom radu i jačanju civilnog društva sa tim što mladim ljudima iz bivših kriznih područja pruža mogućnost učešća na evropskim susretima mladih i mogućnost da kroz kulturalnu razmjenu uče da razvijaju toleranciju u naponskom polju etničkih, vjerskih i kulturalnih konflikata.“

Heinz Jussen, predsjednik njemačke organizacije Ahenska mreza(…)  i idejni tvoritelj Bine mira kada govori o Bini Mira rado citira poznatu spisateljicu dječijih knjiga, Astrid Lindgrin koja je davne 1978. godine prilikom dodjele Nagrade za mir Njemačkih izdavača njoj rezimirala:

„Govoriti o miru, znači govoriti o nečemu što ne postoji“.

Heinz Jussen se slaže da mir u BiH i na Balkanu trenutno postoji ali naglašava da je Mir potrebno uvijek dalje graditi i održavati jer mir nije „samopodrazumijevajući“ u što je se i sam mogao uvjeriti i 2007. godine kada je u BiH povodom pregovora o suverenosti Kosova u gradovima BiH bio očevidac žestokih sukoba, naročito između mladih ljudi.

On kaže: „Bio sam užasnut 2007., 12 godina nakon završetka rata ponovo vidjeti slike pune mržnje i destruktivnog bijesa. Tada sam bio šokiran spoznajom stare izreke da rat nije završen ako topovi šute. Tuga, bijes, želja za osvetom i ogroman potencijal agresivnosti koji je ostao u srcima i glavama bivših neprijatelja djeluje na njihov duh kao barut koji čeka iskru.

Pod tim dojmovima i spoznajama, tamo gdje su bjesnili posljedni ratovi Evrope nastala je ideja o mirovnom pozorišnom projektu sa mladima. Nazvali smo ga prema jeziku rođenja ove ideje, dakle Bina mira. Bina mira je potrebna mladima ne samo iz BiH nego iz svih evropskih zemalja.

Na njoj im se pruža mogućnost da kroz druženje sa svojim vršnjacima preispitaju svoje stavove i postojeće predrasude ako ih imaju, da šire svoje horizonte i podižu nivo tolerancije, da stvaraju viziju zajedničke budućnosti i života koji žele da žive kao Evropljani u svojim zemljama i da putem dijaloga uče rješavati probleme društva u kojem žive, znači da se jasno izjasne protiv svih vrsta nasilja koje posmatraju ili čak doživljavaju u svojoj svakodnevnici.

Veoma nam je važno da mladi sa Balkana i iz bivših ratnih područja budu dio našeg evropskog projekta. Želimo im dati do znanja da su nam oni isto toliko važni kao i mladi koji dolaze iz uređenih demokratskih  društava zapadne Evrope gdje već duže od 60 godina vlada mir.

Mladi su naša budućnost i najbolji garant za održanje trajnog mira i u Bosni i Hercegovini i u Evropi. Ali i oni moraju dobiti šansu da pokažu svoje sposobnosti u očuvanju mira. Te šanse i mogućnosti im nudi Bina mira.“

Očekujemo veliki broj posjetitelja koji će doći i pogledati predstave na Bini mira u Odžaku i koji će isto tako učestvovati u druženju koja će biti popraćena koncertima i večernjim zabavama.

Snježana Haass

Referentica za organizaciju  i odnose sa javnošću projekta „Bina mira“

tačno.net
Autor/ica 18.9.2013. u 12:56