Promocija knjige “Zaljubljeni u propast” Drage Bojića u Jajcu

tačno.net
Autor/ica 5.10.2022. u 16:05

Promocija knjige “Zaljubljeni u propast” Drage Bojića u Jajcu

foto: š.g

Centar za kritičko mišljenje i portal Tacno.net organizuju promocije knjige “Zaljubljeni u propast” autora fra Drage Bojića u subotu, 8. 10. 2022. godine, sa početkom 19 sati, u Domu kulture u Jajcu.

O knjizi će sa autorom razgovarati novinar Nikola Vučić.

Fra Drago Bojić je bosanski franjevac, teolog, publicista te redovni kolumnista portala Tacno.net. Doktorirao je na teološkom fakultetu Univerziteta u Beču 2009. godine. Direktor je Internacionalnog Multireligioznog Interkulturnog Centra (IMIC) – Zajedno u Sarajevu. Objavio je knjige “Zlato i tamjan. Kritički osvrti na politiku i religiju” i “Kraljevstvo Božje i nacionalizam” obje u izdavaštvu Centra za kritičko mišljenje Mostar.

Novinar Boris Pavelić o knjizi je napisao: “Bojićevi tekstovi iz knjige ‘Zaljubljeni u propast’ i dodatno važni: jer pokazuju, među ostalim, i to da rat u BiH, a s njim i ostali ratovi u bivšoj Jugoslaviji, nipošto nisu bili ono čemu smo se nadali da jesu – posljednji nacionalistički ratovi Europe devetnaestog stoljeća, nego upravo suprotno: prvi svjetski ratovi 21. stoljeća. A ta spoznaja teško deprimira: baš kao što je 21. stoljeće počelo činom namjerne “spektakularne propasti”, lišenom ikakve razgovijetne svrhe – napadom na Svjetski trgovački centar u New Yorku 11. rujna 2001. godine – ono se nastavlja ratom u Ukrajini, pod smrtonosnom palicom “zaljubljenih u propast”, koji pred našim očima demonstriraju kako djeluje “najmračniji poriv moderne masovne politike”, ta “potajna ljubav nesretnika za spektakularnu propast”.

tačno.net
Autor/ica 5.10.2022. u 16:05