Izložba „Slušaj“ Muzeja ratnog djetinjstva otvorena u Holandiji

tacno.net
Autor/ica 24.12.2022. u 14:51

Izložba „Slušaj“ Muzeja ratnog djetinjstva otvorena u Holandiji

U četvrtak 22. decembra otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva “Slušaj” (LISTEN) u Heeswijk tvrđavi (Kasteel Heeswijk) u blizini Eindhovena, na jugu Holandije. Izložba će biti otvorena za posjetioce od 23. decembra do 8. januara.

Izložba postavljena kroz cijelu tvrđavu koja je ujedno i muzej fokusirana je na iskustvo djece iz Ukrajine, ali također donosi priče djece i ljudi čija je djetinjstva obilježio rat u BiHHrvatskoj, na Kosovu, u SirijiAfganistanuPalestiniEritreji i Jemenu. Ovo je peto međunarodno gostovanje ove izložbe u 2022. godini, nakon Beograda, Prištine, Praga i Strasbourga.

Izložbu su otvorili Luc Eekhout, direktor Heeswijk tvrđave, Jasminko Halilović, osnivač i generalni direktor Muzeja ratnog djetinjstva, te Ina Adema, guvernerka regije Sjevernog Brabanta (North Brabant region).

Luc Eekhout je naglasio da je Heeswijk tvrđava ponosna da ugosti izložbu Muzeja ratnog djetinjstva, koja je relevantna u ovom trenutku za cijelu Evropu i može pomoći razumijevanju posljedica rata i iskustava djece koja dolaze iz cijelog svijeta u Holandiju, uključujući i iz Ukrajine.

Ina Adema je kao izaslanica holandskog kralja koji je posjetio izložbu MRD u Strasbourgu ranije ove godine poželjela dobrodošlicu prvoj izložbi MRD u Holandiji. Istakla je zadovoljstvo da MRD prvu izložbu u Holandiji postavlja baš u ovoj regiji. Svoj govor je završila emotivnom pričom o svom ocu čije je djetinjstvo obilježio Drugi svjetski rat.

Osnivač i generalni direktor MRD, Jasminko Halilović, objasnio je zašto je Muzej producirao izložbu “Slušaj” ove godine kao reakciju na rusku invaziju na Ukrajinu. U saradnji sa uredom MRD u Ukrajini, MRD na ovaj način ispunjava svoju misiju u kritičnom trenutku: daje vidljivost pričama djece na čija djetinjstva trenutno utječe rat. Halilović je istakao nadu da će izložba inspirisati empatiju kod posjetilaca, ali također i želju da kao pojedinci i društva snažnije djelujemo za mir u budućnosti.

tacno.net
Autor/ica 24.12.2022. u 14:51