54. MESS – BUDUĆNOST PROŠLOSTI

tačno.net
Autor/ica 10.9.2014. u 17:51

54. MESS – BUDUĆNOST PROŠLOSTI

Centralna tema 54. izdanja Internacionalnog teatarskog festivala MESS je “Budućnost prošlosti“, a 25 predstava iz 18 država će ove godine vidjeti publika u Sarajevu, Zenici, Visokom i Goraždu. Festival će u Sarajevu otvoriti predstava „Front“ u režiji Luka Percevala, što će ujedno biti i prvi put da na MESS dolazi čuveni Thalia Teatar iz Njemačke. Od sutra, 11.09. počinje rezervacija ulaznica za festivalske programe.

Najavljujući program 54. MESS-a, umjetnička direktorica Festivala, Selma Spahić, istakla je da ovim tematskim fokusom MESS doprinosi obilježavanju stogodišnjice od početka Prvog svjetskog rata, nudeći kroz selektovane predstave različite perspektive na iste historijske događaje. „Predstave koje se direktno bave atentatom i Prvim svjetskim ratom su „Front“, „Bojno polje sjećanja“, „Mali mi je ovaj grob“, „Bolero“ i „Četrnaesta“, dok će brojne predstave poput „Šta sam čuo o svijetu“ i „Ti! Svi su dobrodošli“ problematizirati našu krvoločnu stvarnost iz današnje vizure“, najavila je Spahićeva.Ove godine MESS će prvi put ugostiti trupe iz zanimljivih kulturnih područja poput Japana, te prvi put Maroka i Finske.

I ove godine Festival će dovesti najuspješnija regionalna teatrska ostvarenja među kojima su „Čarobnjak“ Borisa Liješevića i „Koštana“ Andrasa Urbana. Pored sjajnog Paola Magellija koji se vraća na MESS kao veliki prijatelj festivala, veliki umjetnik Jan Lauwers će Festivalu i Sarajevu ukazati posebnu čast kreirajući predstavu „Samo za Sarajevo“ kojom će biti zatvoren 54. MESS.

U okviru OFF MESS programa održat će se interaktivni projekat autora i autorica Azre Akšamija, Margarethe Makovec, Antona Lederera i Lejle Hodžić “Kolekcija budućeg naslijeđa“ koji ima za cilj kreiranje umjetničke zbirke koja će ostati budućim generacijama. “Projekat započinjemo panel diskusijom koja će se 19. septembra održati u SARTR-u, kojom želimo animirati građane da se uključe u ovu akciju i doniraju neke predmete koji će ući u kolekciju budućeg nasljeđa“, naglasila je jedna od nositeljica projekta, umjetnica Lejla Hodžić.

Ulaznice za 54. Festival MESS moguće je rezervisati od četvrtka, 11. septembra putem telefona 062 011 661 ili u Direkciji Festivala, ul. Maršala Tita 54/II.

tačno.net
Autor/ica 10.9.2014. u 17:51