“75 godina slobode“ proslava oslobođenja grada i otoka Korčule

tačno.net
Autor/ica 7.8.2019. u 11:19

“75 godina slobode“ proslava oslobođenja grada i otoka Korčule

13.rujna 1944. godine jedinice 26. Dalmatinske udarne divizije objavile su da je nakon trogodišnje okupacije za vrijeme koje je na otoku život izgubilo  1065 boraca i civilnih žrtava rata, otok Korčula oslobođen od fašista. 

Udruga antifašističkih boraca i antifašista grada Korčule i ove godine organizira proslavu oslobođenja grada i otoka Korčule, a prvi put će u organizaciji sudjelovati i kolektiv radijske emisije K’o žena.

Ovogodišnji program pod nazivom “75 godina slobode“ održat će se u Korčuli  od 11. kolovoza do 13. rujna, podsjećajući nas kako je 4998 stanovnika Korčule dalo svoj doprinos pobjedi naprednog dijela Svijeta nad fašizmom.

Program će započeti 11. kolovoza, u 20 h  projekcijom apsolutnog pobjednika Pula film festivala „Dnevnik Diane Budisavljević“. Osim Velike Zlatne arene za najbolji film, Dnevnik Diane Budisavljević osvojio je i nagradu publike Zlatna vrata Pule te Zlatne arene za režiju i montažu.
Ovaj igrano-dokumentarni film u 88 minuta govori o ženi koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila tisuće srpske djece iz ustaških logora. Uvjerena da njezin život nije vrjedniji od života nedužno progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece.
Poslije projekcije slijedi razgovor s autoricom filma Danom Budisavljević.

21. kolovoza u 20 h na programu je projekcija filma „Teret“ redatelja Ognjena Glavonića. Za ulogu u ovom filmu Leon Lučev je osvojio Srce Sarajeva za najboljeg glumca na 24. Sarajevo Film Festivalu. Film je premijerno prikazan u programu Director’s Fortnight na Cannes Film Festivalu i osvojio je niz međunarodnih priznanja.
„Teret“ je priča o vozaču kamiona koji je tijekom NATO-vog bombardiranja Srbije 1999. godine dobio zadatak prevesti tajnoviti teret iz Kosova u Beograd. Vozi ga kroz nepoznat teren opustošen posljedicama rata, a po završetku posla i povratku kući mora se suočiti s posljedicama svojih djela.

24. kolovoza održat će se koncert beogradskog zbora „Horkestar“.  „Horkestar“  je glazbeni kolektiv koji je reputaciju aktivističkog kulturnog kolektiva zaslužio protestirajući protiv raznih društvenih anomalija svojim angažiranim repertoarom, obradama pjesama Obojenog programa, Maka Dizdara, Vlade Divljana, Arsena Dedića, Parafa, Georgea Brassensa, Kraftwerka, Šarla Akrobate, socijalističkih radničkih napjeva i poezije, ali i autorskih pjesma.

Na trgu Sv. Justine, 30. kolovoza održat će se promocija knjige, korčulanskoj publici već dobro poznatog bosanskog franjevca, teologa i publiciste, fra Drage Bojića, “Kraljevstvo božje i nacionalizam“. Na promociji će uz autora govoriti: Boris Pavelić  i Dragan Markovina.
„Kad bi postojala crkva kakvu zagovara Drago Bojić, u njoj ne bi bilo teško biti vjernik“  rekla je profesorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Đurđica Čilić predstavljajući knjigu. „Lojalan ideji svoje vjere i njezinim najčišćim temeljima, Bojić poziva u svakom tekstu na etičke vrijednosti koje stoje iznad svakog vremena i iznad svakog društva, a uvijek na strani čovjeka“ kazala je.

Predavanje i diskusija na temu  „Korčula u NOB-u, oslobođenje otoka Korčule i doprinos Korčulana pobjedi nad fašizmom“, uz Dragana Markovinu i  Mirka Pecotića održat će se na trgu Sv. Justine 11. rujna s početkom u 20 h.

Obilježavanje 75. obljetnice oslobođenja Korčule od fašizma bit će zaključeno 13. rujna u 19 h  polaganjem vijenaca na Spomeniku borcima palim u NOB-u.

Program obilježavanja 75 godina oslobođenja grada i otoka Korčule od fašizma sufinanciran je od strane Grada Korčule te Dubrovačko-neretvanske županije kroz Program iz područja skrbi o udrugama proisteklim iz II. svjetskog rata i poraća za 2019. godinu.

 

tačno.net
Autor/ica 7.8.2019. u 11:19